neljapäev, 26. jaanuar 2017

BUNNAHABHAIN 12 yo

Püsime Islay lainel ja seekord tuleb maitsmisele Bunnahabhain. Esialgu oli plaanis maitsta üksnes sõltumatu villija viskit, kuid leides Tallinna poeletist minipudeli Bunnahabhain 12-aastast, tuleb esimesena maitsmisele just viimane ning siis laupäeval 23-aastane.

Poode külastades tuli kurvastusega tõdeda, et Tallinna viskivalik näitab külmumise märke. Ei midagi põnevat, sama sortiment, hinnad tõusnud. Uutest linnaseviskidest oli lisandunud üksnes Laphroaig „Select“ ja Loch Lomond „Original“. Regalia poodides viskivalik üsna hõredaks ja igavaks muutunud, kuigi just sealt siinmaitstav mini sai ostetud. Silma jäi endiselt riiulitel olev Balvenie 15-aastane „Single Barrel“ (tootmisest maas ja mujal maailmas sisuliselt läbimüüdud) ja alla saja eurose hinnaga 21-aastane „PortWood“. Neist esimese ostmise peale peab veel mõtlema ning kuigi neid mul avamata tallel veel kaks pudelit, on tegemist tõeliselt suurepärase joogiga. Alles oli veel ka BenRiach 17-aastane „Septendecim“, mille hind jäänud selliseks, millega see paar-kolm aastat tagasi müüki tuli (54€). Kel seda veel pole, siis tasub kindlasti soetada, eriti sellise hinnaga. Sadama kandist sai ostetud Glenfarclas „Heritage“, mille hind üksnes 24€ ning esmamaitsmise põhjal on hinna-kvaliteedi suhe väga-väga hea. See viski tuleb maitsmisele veebruaris esimesena.

Siinmaitstav Bunnahabhain 12-aastane kuulub kindlasti kümne linnaseviski hulka, mida iga viskisõber peaks maitsma ning mis võiks nii ostunimekirjas kui kodus alati olla. Maitstav on pärit 5cl minipudelist, mis villitud 2013. aastal.


Bunnahabhain 12 yo, 46,3% nc, ncf

Aroom: veinine, nahkne, šerrine; eelkõige Oloroso. Kuivatatud puuviljad, ohtralt rosinaid. Apelsinitükkidega tume šokolaad, tume iiris, veidi kohvi ja paksu linnasust.

Maitse: suutundelt veinine ja paks. Rosinad, oloroso šerri, röstitud veidi soolakad metsapähklid, veidi hapukat marjasust, kohv ja tume šokolaad. Lisaks veel apelsinikoort ja vürtse, eelkõige muskaat.

Lõpp: keskmise pikkusega. Šerrisus jätkub, rosinad, soolakas vürtsisus. Meeldivalt suud kattev ja kurku soojendav.

Hinnang: B+

Ei ole midagi paha öelda; pole ühtki häirivat elementi. Mäletamist mööda ja varasemast postitusest (2011. aastal villitud 12-aastase) maitsekirjeldust üle lugedes, tuleb tunnistada, et siinne minipudelis olev Bunnahabhain on varasemast oluliselt šerrisem.