esmaspäev, 9. jaanuar 2017

BOWMORE "Darkest"

Uus aasta alanud ning uued linnaseviskid samuti avatud. Jätkame eelmise aasta lõpust ning püsime Islay lainel. Järgnevaks kolmeks viskiks on talve hakul avatud siinmaitstav Bowmore „Darkest“ ning sellele seltsiks kaks Laphroaig vanuse märketa linnaseviskit, mis reisikaubanduses juba mõnda aega müügil olnud: „QA Cask“ ja „PX Cask“.

Bowmore „Darkest“ on turul olnud juba 1999. aastast alates ning peale pudeli disaini muutmist 2007. aastal, lisati „Darkest“ viskile vanuse märge (15-aastane). „Darkest“ oli siis ja on nüüdki põhiküpsemise läbinud eks-burboon vaatides ning seejärel järeküpsenud kahe kuni kolme aasta jooksul eks-šerri (oloroso) vaatides. Tüüpiliselt on see Bowmore viski olnud üsna tugevalt šerri mõjuline. Siinmaitstav on villitud 2005. aastal ja on veel vana disainiga pudelis. Kui rääkida viskipudelite disainist, siis minu üheks lemmikuks oligi kunagi just see vana valges tuubis klassikalise stiiliga pudel. Uus Bowmore disain mind eriti ei kõneta. Nii selle („Darkest“), kui vana disainiga 12- ja 17-aastase Bowmore ostsin Tallinnast 2011. aasta lõpul ning kokku maksid kolm pudelit siis vaid veidi üle saja euro. Kaks viimast on veel avamata.


Bowmore „Darkest“, 43% (villitud 2005)

Aroom: parfüümne ja üsna tugevalt šerrine, millele lisanduvad suhkrusiirupised apelsini koored ja tume šokolaad. Suitsus on tunda, kuid see on selline kustunud lõkkesöe laadne ja üsna vaoshoitud. Magusust lisavad rosinad ja paks vanill. Kõige selle kohal hõljub aga häiriv parfüümne lavendel koos väävli ja kummi lõhnaga. Mitte just kuigi meeldiv aroom. Õnneks annab see häiriv haju hooti järele ning päris vastumeelne see viski oma aroomis ei ole.

Maitse: magus ja samas kuiv tammisus. Vastuoluline. Lisandub kirbus, milles on tumedat šokolaadi, ürte ja musta teed. Apelsini koor ja tumedad kuivemad viinamarjad. Magusust annavad kuivatatud datlid ja rosinad, mis teevad viski veidi viskoossemaks. Suitsusus tajutav taustal. Keelel tajutav isegi kerge soolakas mekk. Tervikuna siiski üsna igav ja tuim. Destillaadi potentsiaalne värskus on vaadi poolt pea täiesti suretatud.

Lõpp: üsna lühike. Magus-kuiv veinisus koos suitsususega. Suitsusust ongi enam tunda järelmaitses. Magusust annavad siin kuivatatud puuviljad.

Hinnang: C

Kahjuks mitte kuigi hea algus uuele aastale. Üsna tasakaalutu Bowmore koos häiriva lillelis-väävlise lõhnalisandiga ja üpriski igav-tuima maitsega. Loodan, et vähemalt vähemšerrised 12- ja 17-aastased on meelepärasemad, kuid ilmselt ei ava ma neid enne selle aasta lõppu.