teisipäev, 17. mai 2016

TALISKER "Skye"

Taliskeri ilma vanuse märketa (NAS) ühelinnaseviskide (57o North, Storm, Dark Storm, Port Ruighe) sekka toodi „Skye“ 2015. aasta alguses. Nüüdseks on lisandunud veel ka „Neist Point“, mis saadaval ka Tallinki laevadel (hind küll reipalt üle saja euro). „Skye“ puhul oli ilmselt ideeks pakkuda kergemat sorti ja hinnalt odavamat Taliskeri. Küpsenud on viski taastäidetud vaatides ja veidi enam on siin kasutatud tugevamalt söestatud (toasted) Ameerika tammest vaate. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Talisker „Skye“, 45,8%

Aroom: keskmiselt intensiivne ja algus üsna kinnine. Domineerib magusalt siirupine puuviljasus. Puuviljadest magusad õunad, pirnid, aprikoosid ja veidi ka apelsinid – kõik magusas siirupis. Lisandub vanill, iiris ja pruunistatud suhkur. Need suurendavad magusust veelgi. Tasapisi tuleb taustalt esile meeldiv ja veidi tõrvane suitsusus, millele lisanduvad (eriti vee lisamisel) ka maalähedased aroomid oma sõnnikulisusega ja valge pipraga.

Maitse: magus algus, kergelt ja meeldivalt suitsune linnasus, veidi piimašokolaadi ja pehmeid magusaid puuvilju koos mesise vanilliga. Sellele järgneb koheselt ja jõuliselt Taliskerile omane vürtsisus – must pipar ja ingver, mis katab kogu suu. Vee lisamisel magusus ja suitsusus kahjuks taanduvad ja domineerima jääb piprasus. Ei ole kuigi heas tasakaalus.

Lõpp: keskmise pikkusega, piprasus pealmine ja domineeriv, üksnes veidi magusust, lõpus kuiv ja kirbe.

Hinnang: C

Noor, lihtne ja Taliskeri kohta ebatüüpiliselt magus ühelinnaseviski. Erilist kompleksust ei tasu siit otsida. Talisker oma tüüpilise piprasusega tuleb siiski magusa alt esile ja seda eelkõige maitses ja järelmaitses. Kangus päästab siin paljuski; ilmselt 40% juures oleks tegemist suhteliselt kehvapoolse siirupiselt magusa joogiga. Kokkuvõttes selline kummaline viski – nagu on midagi head ja meelepärast ning samas ei ole ka.