Jura
viskivabrik asub samanimelisel saarel. Jura saar (Isle of Jura) on
kõrvalasuvast viljakast ja suhteliselt suure püsielanike arvuga Islay saarest
veidi väiksem, tühjem ja maastiku poolest hoopis eriilmelisem. Esiteks on saarel
vaid üks „koralik tee, üks pubi, üks pood ja üks viskivabrik“ ning
püsielanikkonna suuruseks umbkaudu 200 inimest. Teiseks on Jura saar võrreldes
Islay tasasusega hoopiski mägisem ning saare lääneosas kõrguvad kolm suurt mäge
– „Paps of Jura“ (kõrgeim punkt 785m). Islay ja Jura sarnasuseks on aga turbarabad
ja ühtehoidvad kogukonnad. Jura saarel elutseb tuhandeid punahirvi (vananorra
keeles oli Jura nimeks Dyrøy, mis tähendas „metsloomade saar“). Saare kuulsaim
elanik on olnud George Orwell, kes 1946-1948 aastal saare põhjaosas Barnhill’i
farmis elades kirjutas oma kuulsa romaani „1984“.
Paps of Jura, vaade Islay saarelt Port Askaig sadamast |
Jura
viskivabrik asub Craighouse linnas otse Jura väina kaldal ning on asutatud juba
1810. aastal Archibald Campbelli poolt. Jura viskivabrik on 20. sajandil olnud
pikalt suletud; destilleerimist ei toimunud vahemikus 1901-1962. Praegune
viskivabrik on vana ligidale ehitatud 1960-1962 ja esimene destilleerimine toimus
1963. aastal. Praeguseks aastaseks tootmismahuks on 2,2 miljonit liitrit,
millest väikese osa moodustab tugevalt turvastatud (50ppm) linnastest
valmistatud destillaat, mida toodetakse aastas ühe kuu jooksul. Kuna Jura
destilleerimispajad on üpriski suured, siis on toodetava destillaadi iseloom
pigem kerge.
Jura 10-aastane ilmselt 2000. aastate algusest |
Viimastel
aastatel on Jura ühelinnaseviski kvaliteet ja sellega seotult ka populaarsus
kiiresti kasvanud. Oluline algus sellele muutusele toimus 1999. aastal, kui
revideeriti küpsemiseks kasutatud vaate ning selgus, et suur osa neist olid
üpriski kehva kvaliteediga. Juba küpsemisel olnud viskisid hakati ümber valama
kvaliteetsetesse esmatäite eks-burboon vaatidesse ning tervikuna hinnati kogu
vaadimajandus ümber. Jura viski küpsemiseks eelistataksegi Ameerika tammest endisi
burboon vaate (umbes pooled neist esmatäite ning pooled teise ja kolmanda
täitekorra vaadid), kuid kasutusel on ka (u 5%) Euroopa tammest eks-šerri
vaadid. Eks-šerri vaate kasutatakse valdavalt järelküpsemiseks, kui viski on
burboon vaatides saavutanud juba teatava küpsuse.
Jura
ühelinnaseviski põhisortimenti kuuluvad suuresti turvastamat linnastest
valmistatud 10-aastane „Origin“, 12-aastane „Elixir“ ja 16-aastane „Diurach’s
Own“ ning turvastatud linnastest valmistatud „Superstition“ (vaid osaliselt
noort turvastatud linnastest valmistatud viskit sisaldav) ja „Prophecy“. Neile
lisaks on leida mitmeid vähem või rohkem piiratud koguses viskisid. Siinmaitstav
on pärit 20cl pudelist, mis villitud aastal 2014.
Jura
10 yo „Origin“, 40%
Aroom:
kerge ja pehme, veidi võine puuviljasus. Pirn ja õun siirupis, kollased küpsed
ploomid, paks vanill. Hooti tõuseb ninna alkohoolset destillaati, mis osutab
ilmselt väheaktiivsete kolmanda täitekorra vaatidele segus. Üpriski mesine,
apelsin, metsalillede aromaatsus. Taustal hästi kergelt suitsune šerri ja
iiris.
Maitse:
pehmelt puuviljane ja võine suutunne. Mesi, apelsini(marmelaad), veidi röstitud
soolakaid pähkleid, kerge vürtsisus koos kuivemapoolse rohususega (roheline
tee).
Lõpp:
keskmise pikkusega. Vanillised pirnid, üsna kuiv, domineerib rohune mõrusus.
Hinnang: C+
Üsna
lihtne ja vähenõudlik, kuid samas meeldiv viski. Kerge mekkida ja selles
puuduvad ebameeldivad kõrvalaroomid ja maitsed. Iseenesest hästi tasakaalus,
kuid tervikuna tahaks veidi suuremat kangust. Praegu jätab eriti maitse ja
järelmaitse veidi „vesise“ mulje. Üllatav on aga see, et hoolimata väikesest
kangusest, võtab hästi vett vastu. Isegi lahjendades umbes kuni 25-30%ni, ei
kaotanud see tasakaalu ega terviklikkust.