reede, 6. mai 2016

JURA 10 yo "Origin"

Jura viskivabrik asub samanimelisel saarel. Jura saar (Isle of Jura) on kõrvalasuvast viljakast ja suhteliselt suure püsielanike arvuga Islay saarest veidi väiksem, tühjem ja maastiku poolest hoopis eriilmelisem. Esiteks on saarel vaid üks „koralik tee, üks pubi, üks pood ja üks viskivabrik“ ning püsielanikkonna suuruseks umbkaudu 200 inimest. Teiseks on Jura saar võrreldes Islay tasasusega hoopiski mägisem ning saare lääneosas kõrguvad kolm suurt mäge – „Paps of Jura“ (kõrgeim punkt 785m). Islay ja Jura sarnasuseks on aga turbarabad ja ühtehoidvad kogukonnad. Jura saarel elutseb tuhandeid punahirvi (vananorra keeles oli Jura nimeks Dyrøy, mis tähendas „metsloomade saar“). Saare kuulsaim elanik on olnud George Orwell, kes 1946-1948 aastal saare põhjaosas Barnhill’i farmis elades kirjutas oma kuulsa romaani „1984“.

Paps of Jura, vaade Islay saarelt Port Askaig sadamast
Jura viskivabrik asub Craighouse linnas otse Jura väina kaldal ning on asutatud juba 1810. aastal Archibald Campbelli poolt. Jura viskivabrik on 20. sajandil olnud pikalt suletud; destilleerimist ei toimunud vahemikus 1901-1962. Praegune viskivabrik on vana ligidale ehitatud 1960-1962 ja esimene destilleerimine toimus 1963. aastal. Praeguseks aastaseks tootmismahuks on 2,2 miljonit liitrit, millest väikese osa moodustab tugevalt turvastatud (50ppm) linnastest valmistatud destillaat, mida toodetakse aastas ühe kuu jooksul. Kuna Jura destilleerimispajad on üpriski suured, siis on toodetava destillaadi iseloom pigem kerge.

Jura 10-aastane ilmselt 2000. aastate algusest
Viimastel aastatel on Jura ühelinnaseviski kvaliteet ja sellega seotult ka populaarsus kiiresti kasvanud. Oluline algus sellele muutusele toimus 1999. aastal, kui revideeriti küpsemiseks kasutatud vaate ning selgus, et suur osa neist olid üpriski kehva kvaliteediga. Juba küpsemisel olnud viskisid hakati ümber valama kvaliteetsetesse esmatäite eks-burboon vaatidesse ning tervikuna hinnati kogu vaadimajandus ümber. Jura viski küpsemiseks eelistataksegi Ameerika tammest endisi burboon vaate (umbes pooled neist esmatäite ning pooled teise ja kolmanda täitekorra vaadid), kuid kasutusel on ka (u 5%) Euroopa tammest eks-šerri vaadid. Eks-šerri vaate kasutatakse valdavalt järelküpsemiseks, kui viski on burboon vaatides saavutanud juba teatava küpsuse.

Jura ühelinnaseviski põhisortimenti kuuluvad suuresti turvastamat linnastest valmistatud 10-aastane „Origin“, 12-aastane „Elixir“ ja 16-aastane „Diurach’s Own“ ning turvastatud linnastest valmistatud „Superstition“ (vaid osaliselt noort turvastatud linnastest valmistatud viskit sisaldav) ja „Prophecy“. Neile lisaks on leida mitmeid vähem või rohkem piiratud koguses viskisid. Siinmaitstav on pärit 20cl pudelist, mis villitud aastal 2014.


Jura 10 yo „Origin“, 40%

Aroom: kerge ja pehme, veidi võine puuviljasus. Pirn ja õun siirupis, kollased küpsed ploomid, paks vanill. Hooti tõuseb ninna alkohoolset destillaati, mis osutab ilmselt väheaktiivsete kolmanda täitekorra vaatidele segus. Üpriski mesine, apelsin, metsalillede aromaatsus. Taustal hästi kergelt suitsune šerri ja iiris.

Maitse: pehmelt puuviljane ja võine suutunne. Mesi, apelsini(marmelaad), veidi röstitud soolakaid pähkleid, kerge vürtsisus koos kuivemapoolse rohususega (roheline tee).

Lõpp: keskmise pikkusega. Vanillised pirnid, üsna kuiv, domineerib rohune mõrusus.

Hinnang: C+

Üsna lihtne ja vähenõudlik, kuid samas meeldiv viski. Kerge mekkida ja selles puuduvad ebameeldivad kõrvalaroomid ja maitsed. Iseenesest hästi tasakaalus, kuid tervikuna tahaks veidi suuremat kangust. Praegu jätab eriti maitse ja järelmaitse veidi „vesise“ mulje. Üllatav on aga see, et hoolimata väikesest kangusest, võtab hästi vett vastu. Isegi lahjendades umbes kuni 25-30%ni, ei kaotanud see tasakaalu ega terviklikkust.