kolmapäev, 11. mai 2016

ARRAN 14 yo

On aeg proovida uuesti Arran viskisid. Pea aasta tagasi maitstud 10-aastane ei avaldanud erilist muljet. Siin maitstav 14-aastane on küpsenud traditsioonilistes vaatides ja veetnud kaks viimast aastat esmatäite eks-burboon vaatides (2/3 lõppviskist) ja esmatäite eks-šerri vaatides (1/3 lõppviskist) ning segatud siis kokku enne villimist. Maitstav on pärit 5cl minipudelist, mis villitud 2015 aastal.


Arran 14 yo, 46% nc, ncf

Aroom: intensiivne ja magus. Pealmiseks aroomiks on õunad ja apelsinid; taustal ja kohati esile tükkiv eks-šerri vaadi mõju, mis väljendub ülepruunistatud suhkrus ja suhkrusiirupis. Põhiaroomideks siiski metsaõite mesi, vanill ja apelsin. Neile lisaks rohelised värsked kevadised maitsetaimed ja veidi lillelisust.

Maitse: samuti intensiivne ja magus, kuid siiski mitte nii magus, kui aroom oodata lasi. Puuviljadest apelsin, aprikoosi ja sidruneid, mis muudavad maitse kergelt happeliseks. Lisandub veidi vürtsikust. Mesine karamell ja vanill. Vee lisamine muudab kreemisemaks ja tasakaalustab eri puuviljad ja maitsed.

Lõpp: keskmise pikkusega. Mõru-magus puuviljasus ja veidi soolakad biskviitküpsised.

Hinnang: B+

Kvaliteetsetes vaatides küpsenud tasakaalus ja piisavalt kompleksne ühelinnaseviski. Aasta tagasi maitstud 10-aastasega võrreldes on 14-aastane Arran oluliselt parem ja meeldivam.