Viimasel
päeval (pühapäev) ootas ees Bowmore viskivabriku külastamine ja pikk tagasisõit
Edinburghi. Kuna eelnev päev oli olnud üsna väsitav, kuigi ülimalt nauditav,
siis oli isegi hea, et hommik oli vaba ja viskivabriku ringkäik algas alles
kella ühest. Seega jäi piisavalt aega nautida loodust ja Loch Indaal lahe randa
Bridgendi ja Bruichladdich’i vahel.
|
Bowmore kirik tänava lõpus |
|
Bowmore viskivabrik enne külastajatele avamist |
|
Bowmore viskivabriku linnaste kuivatamishoone katused |
BOWMORE
viskivabrik on Islay saare töötavatest viskivabrikutest vanim. See on rajatud
1779. aastal. Praegune omanik on Beam Suntory. Aastane tootmisvõimsus on 2
miljonit liitrit. Ka Bowmore linnastab osa vajaminevast odrast endale ise
(30%), ülejäänu ostetakse sisse. Mõlemast allikast pärit linnased on turvastatud
25 ppm tasemel ja enne meski valmistamist segatakse need alati omavahel kokku. Viskivabrikus
on roostevabast terasest meskitünn, kuus männist käärimistõrt ja kaks paari
destillaatoreid. Kogu viski küpseb kohapeal ladudes. Neist üks, kõige
merepoolsem 18. sajandi lõpust pärit No1 Vaults, on ilmselt vanim senini
kasutuses olev viskiladu kogu Šotimaal.
|
Linnaste kokkuajamine |
|
Meskitünn |
|
Käärimistõrred |
|
Destillaatorid |
|
Kuulus viskiladu ... |
|
... ja sealsetes vaatides rahulikult küpsev viski |
Viskivabriku
ringkäik oli küll standardne valitud, kui siiski põhjalik, kõik kohad sai läbi
käidud, infona anti juurde põhiline tootmisprotsessist. Ja kuna oli pühapäev,
siis oli ka külastajaid vähe. Tootmine Bowmores osaliselt seisis, kuna oli suur
vee puudus. Antud päeval toimus üksnes linnaste kokkukogumine kuivatamiseks ja
mõnedes käärimistõrtes oli elu sees. Maitstud sai kolme viskit: 12-aastane
(jagati ringkäigu lõpus), Small Batch ja 100 Degrees Broof.
Bowmore
„Small Batch“, 40%
Küpsenud
esmase ja teise täitekorra eks-burboon vaatides. Aroomis meeldiv pehme
vanilline ja mesine magusus koos õrna tsitruselise suitsuga. Maitses lisandub
vanilli magususele kookos ja küpsed puuviljad (banaan, isegi veidi melon), mis
muudab suutunde meeldivalt kreemiseks. Värskust lisab delikaatne sidrun koos
vähese soolasusega. Üllatavalt hea viski. Kuna ma ei ole kuigi suur Bowmore
nautleja, siis see ainult burboon vaatides küpsenud viski tekitas huvi ka
teiste Bowmore’de vastu, mille küpsemine toimunud üksnes nendes vaatides. Peab
vist seega proovima ka reisikaubanduses leiduvat Gold Reef’i (küpsenud
peamiselt esimese täitekorra eks-burboon vaatides) ja 17-aastast White Sand’i (küpsenud
üksnes eks-burboon vaatides).
Bowmore
12 yo, 40%
Alles
blogis tutvustatud ja siin märkmeid ei tee.
Bowmore
„100 Degrees Proof“, 57,1% ncf
Oodatavalt
terav ja alkohoolne, ainus mida kanguse alt püüab, on kuiv puidune suitsusus. Vee
lisamisel tuleb suitsusus koos karamelli ja puuviljadega enam esile. Suutunne samuti
lahjendamatult terav ja põletav. Vajab vett, mis muudab viski aga üsna
12-aastase sarnaseks; õrn suitsune mekk koos suhkrustatud tsitruselistega ning
vürtside ja vanilliga. Üsna lihtsakoeline ja sirgjooneline. Lõpp lühike ja
veidi soolane.
Peale
maitsmist asjad autosse ja teele Port Askaig sadama poole ja kui laevas, siis
veel mõned fotod Jura saarest ja lahkumisfoto Islay väinast (Sound of Islay).
|
Taamal Jura saar ja domineerivad Paps of Jura |
|
Lahkumine, et saaks ükspäev naasta! |