laupäev, 19. september 2015

ISLAY reis 1.6 Bowmore

Viimasel päeval (pühapäev) ootas ees Bowmore viskivabriku külastamine ja pikk tagasisõit Edinburghi. Kuna eelnev päev oli olnud üsna väsitav, kuigi ülimalt nauditav, siis oli isegi hea, et hommik oli vaba ja viskivabriku ringkäik algas alles kella ühest. Seega jäi piisavalt aega nautida loodust ja Loch Indaal lahe randa Bridgendi ja Bruichladdich’i vahel.

Bowmore kirik tänava lõpus

Bowmore viskivabrik enne külastajatele avamist

Bowmore viskivabriku linnaste kuivatamishoone katused

BOWMORE viskivabrik on Islay saare töötavatest viskivabrikutest vanim. See on rajatud 1779. aastal. Praegune omanik on Beam Suntory. Aastane tootmisvõimsus on 2 miljonit liitrit. Ka Bowmore linnastab osa vajaminevast odrast endale ise (30%), ülejäänu ostetakse sisse. Mõlemast allikast pärit linnased on turvastatud 25 ppm tasemel ja enne meski valmistamist segatakse need alati omavahel kokku. Viskivabrikus on roostevabast terasest meskitünn, kuus männist käärimistõrt ja kaks paari destillaatoreid. Kogu viski küpseb kohapeal ladudes. Neist üks, kõige merepoolsem 18. sajandi lõpust pärit No1 Vaults, on ilmselt vanim senini kasutuses olev viskiladu kogu Šotimaal.

Linnaste kokkuajamine

Meskitünn

Käärimistõrred

Destillaatorid

Kuulus viskiladu ...

... ja sealsetes vaatides rahulikult küpsev viski

Viskivabriku ringkäik oli küll standardne valitud, kui siiski põhjalik, kõik kohad sai läbi käidud, infona anti juurde põhiline tootmisprotsessist. Ja kuna oli pühapäev, siis oli ka külastajaid vähe. Tootmine Bowmores osaliselt seisis, kuna oli suur vee puudus. Antud päeval toimus üksnes linnaste kokkukogumine kuivatamiseks ja mõnedes käärimistõrtes oli elu sees. Maitstud sai kolme viskit: 12-aastane (jagati ringkäigu lõpus), Small Batch ja 100 Degrees Broof.

Bowmore „Small Batch“, 40%

Küpsenud esmase ja teise täitekorra eks-burboon vaatides. Aroomis meeldiv pehme vanilline ja mesine magusus koos õrna tsitruselise suitsuga. Maitses lisandub vanilli magususele kookos ja küpsed puuviljad (banaan, isegi veidi melon), mis muudab suutunde meeldivalt kreemiseks. Värskust lisab delikaatne sidrun koos vähese soolasusega. Üllatavalt hea viski. Kuna ma ei ole kuigi suur Bowmore nautleja, siis see ainult burboon vaatides küpsenud viski tekitas huvi ka teiste Bowmore’de vastu, mille küpsemine toimunud üksnes nendes vaatides. Peab vist seega proovima ka reisikaubanduses leiduvat Gold Reef’i (küpsenud peamiselt esimese täitekorra eks-burboon vaatides) ja 17-aastast White Sand’i (küpsenud üksnes eks-burboon vaatides).

Bowmore 12 yo, 40%

Alles blogis tutvustatud ja siin märkmeid ei tee.

Bowmore „100 Degrees Proof“, 57,1% ncf

Oodatavalt terav ja alkohoolne, ainus mida kanguse alt püüab, on kuiv puidune suitsusus. Vee lisamisel tuleb suitsusus koos karamelli ja puuviljadega enam esile. Suutunne samuti lahjendamatult terav ja põletav. Vajab vett, mis muudab viski aga üsna 12-aastase sarnaseks; õrn suitsune mekk koos suhkrustatud tsitruselistega ning vürtside ja vanilliga. Üsna lihtsakoeline ja sirgjooneline. Lõpp lühike ja veidi soolane.


Peale maitsmist asjad autosse ja teele Port Askaig sadama poole ja kui laevas, siis veel mõned fotod Jura saarest ja lahkumisfoto Islay väinast (Sound of Islay).


Taamal Jura saar ja domineerivad Paps of Jura

Lahkumine, et saaks ükspäev naasta!