Peale
Bruichladdich’i külastamist läks sõit otse Kilchoman’i poole. Umbes kolme
kilomeetri järel teel Bridgend’i tuli keerata vasakule ja möödudes Loch Gorm’ist
jõudsime Rockside farmi, kus paikneb lisaks tavapärasele põllumajanduslikule
tegevusele ka väike Kilchoman’i viskivabrik.
Tee Kilchoman'i |
Rockside farm ja Kilchoman |
KILCHOMAN
viskivabrik on rajatud 2005 aastal. Seega sai viskivabrik sel aastal kümne
aastaseks. Selle tähistamiseks villiti ka eripudel (10th Anniversary Release),
kuhu on kokku segatud aastate 2005 kuni 2012 vahemikus täidetud burboon ja šerri
vaadid. Pudelis sisaldub veidi ka viskit, mis pärit kõige esimesest Kilchoman’i
viskivabrikus täidetud vaadist (01/2015). Villitud viski on vaadikangusega
(58,2%) ja seda on toodetud 3000 pudelit. Ise sai kaasa ostetud minipudel.
Kilchoman
viskivabrik on tõeliselt väike. Sisuliselt mahub kogu tootmine ühte hoonesse
ning kõik viski valmistamiseks vajalikud seadmed on samuti väikesed.
Viskivabriku aastaseks tootmisvõimsuseks on üksnes 150000 liitrit. Kilchoman on
üks neid haruldasi Šoti viskivabrikuid, kus kogu protsess, alates odra
kasvatamisest ja linnastamisest kuni destillaadi pudelisse villimiseni toimub
kohapeal. Siiski ei kasutata viski valmistamiseks täielikult oma linnaseid
(turvastatud 20-25 ppm) vaid seda ostetakse sisse ka Port Ellen’ist (50 ppm). Viskivabrikus
on roostevabast terasest meskitünn, neli käärimistõrt ja üks paar
destillaatoreid.
Odra laotamine linnastamise põrandale |
Turbaahi (Peat Kiln) |
Meskitünn |
Käärimistõrred |
Piirituse destillaator |
Peale
viskivabrikus ringkäiku, mille käigus õnnestus maitsta Kilchomani toorviskit ja
ka kallata paar kärutäit otra linnastamise põrandale, sai maitstud põhitoodangu
kaht uut 2015. aasta väljalaset – 100% Islay ja Machir Bay.
Kilchoman
„100% Islay“, 5th Edition, 50% ncf, nc
Viski
on küpsenud eks-burboon vaatides, mis täidetud aastatel 2009 ja 2010. Valmistamiseks
on kasutatud üksnes Islay saarel kasvanud otra, mis linnastatud viskivabrikus kohapeal
ja turvastatud kergemalt (20 ppm) kui näiteks Machir Bay või Loch Gorm.
Ninatunne
suhteliselt terav, kuiv ja mitte kuigi magus. Turbasuitsusus vähene ja pigem
taustal. Aroomis tsitrus (peamiselt greip) ja veid pipart. Suutunne samuti
kuiv, veidi pehmet vanilli ja siis kirbet tsitrust. Seda tasakaalustab õrn
puuviljasus (õun, pirn) ja kergelt magus linnasus. Järelmaitse veidi kirbe ja
tsitruseline. Mitte kuigi kompleksne.
Kilchoman
„Machir Bay“, villitud 2015, 46% ncf, nc
See on
siis järjekorras neljas Machir Bay väljalase. Esimene tuli turule 2012. aastal
(see sai ka endale ostetud ning juba blogis ka tutvustatud). Viski on kokku
segatud eks-burboon (90%) ja eks-šerri (10%) vaatidest. Põhiosa viskist on viie
aastane ning sekka on segatud veidi vanemat.
Võrreldes
100% Islay viskiga on Machir Bay tajutavalt suitsusem. Nii aroomis kui maitses
on turbasus pealmine ja magus linnaseline aitab selle all muuta viski
meeldivaks ja minu maitsmismeelele enam sobivaks. Võrreldes varasemalt maitstud
2012. aastal villituga, tundub selle ühekordse maitsmise põhjal praegune siiski
veidi toorem, vähem puuviljasem ja vähem kompleksne, kuid on siiski väga hea
ning minu maitsele meelepärasem kui 100% Islay. Viimane on oma vähesema
turbasusega kuidagi „igavam“.
Kahjuks ei viidud ringkäigu ajal viskilattu ja seega jäi nägemata Kilchoman’i vaadid. Samuti oli rikke tõttu tööst maas villimisliin ning giidi sõnul on viimased nädalad tulnud töötajatel pudeleid korkida ja neile silte kleepida käsitsi. Seega on Kilchoman tõeline käsitöö viski.