reede, 18. september 2015

ISLAY reis 1.2 Kilchoman

Peale Bruichladdich’i külastamist läks sõit otse Kilchoman’i poole. Umbes kolme kilomeetri järel teel Bridgend’i tuli keerata vasakule ja möödudes Loch Gorm’ist jõudsime Rockside farmi, kus paikneb lisaks tavapärasele põllumajanduslikule tegevusele ka väike Kilchoman’i viskivabrik.

Tee Kilchoman'i

Rockside farm ja Kilchoman

KILCHOMAN viskivabrik on rajatud 2005 aastal. Seega sai viskivabrik sel aastal kümne aastaseks. Selle tähistamiseks villiti ka eripudel (10th Anniversary Release), kuhu on kokku segatud aastate 2005 kuni 2012 vahemikus täidetud burboon ja šerri vaadid. Pudelis sisaldub veidi ka viskit, mis pärit kõige esimesest Kilchoman’i viskivabrikus täidetud vaadist (01/2015). Villitud viski on vaadikangusega (58,2%) ja seda on toodetud 3000 pudelit. Ise sai kaasa ostetud minipudel.


Kilchoman viskivabrik on tõeliselt väike. Sisuliselt mahub kogu tootmine ühte hoonesse ning kõik viski valmistamiseks vajalikud seadmed on samuti väikesed. Viskivabriku aastaseks tootmisvõimsuseks on üksnes 150000 liitrit. Kilchoman on üks neid haruldasi Šoti viskivabrikuid, kus kogu protsess, alates odra kasvatamisest ja linnastamisest kuni destillaadi pudelisse villimiseni toimub kohapeal. Siiski ei kasutata viski valmistamiseks täielikult oma linnaseid (turvastatud 20-25 ppm) vaid seda ostetakse sisse ka Port Ellen’ist (50 ppm). Viskivabrikus on roostevabast terasest meskitünn, neli käärimistõrt ja üks paar destillaatoreid.

Odra laotamine linnastamise põrandale

Turbaahi (Peat Kiln)

Meskitünn

Käärimistõrred

Piirituse destillaator

Peale viskivabrikus ringkäiku, mille käigus õnnestus maitsta Kilchomani toorviskit ja ka kallata paar kärutäit otra linnastamise põrandale, sai maitstud põhitoodangu kaht uut 2015. aasta väljalaset – 100% Islay ja Machir Bay.

Kilchoman „100% Islay“, 5th Edition, 50% ncf, nc

Viski on küpsenud eks-burboon vaatides, mis täidetud aastatel 2009 ja 2010. Valmistamiseks on kasutatud üksnes Islay saarel kasvanud otra, mis linnastatud viskivabrikus kohapeal ja turvastatud kergemalt (20 ppm) kui näiteks Machir Bay või Loch Gorm.

Ninatunne suhteliselt terav, kuiv ja mitte kuigi magus. Turbasuitsusus vähene ja pigem taustal. Aroomis tsitrus (peamiselt greip) ja veid pipart. Suutunne samuti kuiv, veidi pehmet vanilli ja siis kirbet tsitrust. Seda tasakaalustab õrn puuviljasus (õun, pirn) ja kergelt magus linnasus. Järelmaitse veidi kirbe ja tsitruseline. Mitte kuigi kompleksne.




Kilchoman „Machir Bay“, villitud 2015, 46% ncf, nc

See on siis järjekorras neljas Machir Bay väljalase. Esimene tuli turule 2012. aastal (see sai ka endale ostetud ning juba blogis ka tutvustatud). Viski on kokku segatud eks-burboon (90%) ja eks-šerri (10%) vaatidest. Põhiosa viskist on viie aastane ning sekka on segatud veidi vanemat.
Võrreldes 100% Islay viskiga on Machir Bay tajutavalt suitsusem. Nii aroomis kui maitses on turbasus pealmine ja magus linnaseline aitab selle all muuta viski meeldivaks ja minu maitsmismeelele enam sobivaks. Võrreldes varasemalt maitstud 2012. aastal villituga, tundub selle ühekordse maitsmise põhjal praegune siiski veidi toorem, vähem puuviljasem ja vähem kompleksne, kuid on siiski väga hea ning minu maitsele meelepärasem kui 100% Islay. Viimane on oma vähesema turbasusega kuidagi „igavam“.





Kahjuks ei viidud ringkäigu ajal viskilattu ja seega jäi nägemata Kilchoman’i vaadid. Samuti oli rikke tõttu tööst maas villimisliin ning giidi sõnul on viimased nädalad tulnud töötajatel pudeleid korkida ja neile silte kleepida käsitsi. Seega on Kilchoman tõeline käsitöö viski.