kolmapäev, 16. september 2015

ISLAY reis 1.0

Lõpuks ometi täitus ammune soov külastada Islay saart ja sealseid viskivabrikuid. Reis leidis aset 10. kuni 14. september 2015. Reisi esimene etapp Šotimaale kulges lennates marsruudil Helsingi-Stockholm-Edinburgh. Edasi kulges juba tee maismaad mööda marsruudil Edinburgh-Glasgow-Dumbarton-Tarbet-Arrochar-Inveraray. Inveraray oli ka esimese ööbimise peatuskohaks.

Tee Tarbetist Arrochari suunas

Vasakule!
Inveraray ja mõõnas Loch Fyne

Esimene öömaja Inveraray's: Argyll Hotel järgmisel hommikul
Peale saabumist sai kiirviisidi korras (poe sulgemiseni jäi Inveraray saabumise järgselt vaid 45 minutit) külastatud Inveraray’s asuvat legendaarset viskipoodi Loch Fyne Whiskies. 



Viskide valik on hea. Pood omab enda majaviskit Loch Fyne Blend ning ka kaht poes vaatides hoitavat segulinnaseviskit, mida lahkelt ka proovida pakuti. 


Neist esimene Loch Fyne The Living Cask (Batch 1, 43,6%) on peamiselt Speyside linnaseviskide segu. Selles kerges viskis leidus teravat värsket ja robustset rohusust nii aroomis kui maitses, millele lisandus ka õrn vürtsisus ja puidune magusus; ilmselt suhteliselt noorte linnaseviskide segu. 


Teiseks segulinnaseviskiks oli Loch Fyne The Living Cask 1745 (43,6%), mis on 100% Islay saare linnaseviskide segu. See oli selgelt meelepärasem. Domineeris magus turbasus koos veidi vürtsika ja õlise linnaselisusega.

Peale esmast tutvust ja põgusat vestlust uute viskide üle anti proovida augustis turule tulnud Longrow Red’i. Longrow on Springbank’i viskivabriku tugevamalt turbasuitsune ja kahekordselt destilleeritud ühelinnaseviski. Longrow Red on viski, mis küpsenud lühemat või pikemat aega punase veini vaatides. Maitstud Red oli selles reas neist neljas. Siinkohal loetelu kõigist:
  • 2012 = Longrow Red 11 yo, Cabernet Sauvignon Cask 52,1% (7a eks-burboon + 4a Cabernet Sauvignon)
  • 2013 = Longrow Red 11 yo, Australian Shiraz Cask 53,7% (6a eks-burboon + 5a Shiraz), seda sai proovitud UISGE 2014
  • 2014 = Longrow Red 11 yo, Fresh Port Casks 51,8% (11a Port)
  • 2015 = Longrow Red 12 yo, Fresh Pinot Noir Casks 52,9% (u 11a eks-burboon + u 1a Uus-Meremaa Pinot Noir)

Foto: LFW
Longrow Red 12 yo „Fresh Pinot Noir Casks“, 52,9% ncf, nc

Aroom: erilaadne aroom, turbasuitsused punased sõstrad, vaarikad, jõhvikad, millele lisandub magushapu grillkaste.

Maitse: väga omapärane, raske mõne teise viskiga võrrelda (liigselt veini mõju?); maitses on koos magus, hapu, vürtsid, kirbe marjasus, millele lisandub veidi pähkline ning mitte kuigi tugev turbasus.

Lõpp: marjasus koos õrna turbasusega.

Peale õhtusööki sai külastatud 2011 aastal Šotimaa parimaks baariks valitud The George Hotel baari. 

Esimeseks sai maitstud Glen Moray Elgin Classic (40%), mis on ilmselt eks-burboon vaadis küpsenud noor suviselt kerge viski, milles leitav veidi rohusust, õrn sidrun ning roheline õun ja pirn koos vanilliga nii aroomis kui maitses. Teiseks sai valitud uus Kilkerran Work in Progress 7 Bourbon Wood.

KILKERRAN Work in Progress 7 „Cask Strength Bourbon Wood“, 54,1% ncf, nc


Aroom: algus suhteliselt terav ja nina põletavalt alkohoolne. Järkjärguline vee lisamine maandab teravuse ja toob esile komplekseid aroome, milles leitavad magusad puuviljad koos pehmete vürtsidega.

Maitse: suhteliselt terav ja kuiv, all tajutav tammine vanill koos vürtsidega. Tundub, et burboon vaat pole suutnud destillaati piisavalt 11-aastaga pehmendada ja ümardada. See on aga hea märk sellest, mida võib oodata Kilkerran viskist, kui see on küpsenud kaks korda nii kaua. Ilmselt on Kilkerrani puhul tegemist viskiga, mis tahab (ja talub) Springbank viskile sarnaselt pikka küpsemist. Järkjärgulisel vee lisamisel pääsevad siiski esile puuviljased (õun, pirn, ehk ka ananass) maitsed ja suutunne muutub õlisemaks, vanill pehmeneb ja tammine kuivus väheneb. Viski, mis vajab avanemiseks vett ja klaasis seismist.

Lõpp: pikk, vürtsikas, magus ja veidi soolakas.

Hinnang: A


Järgnevas kuues postituses tutvustan tagasiulatuvalt kogu reisi külastatud viskivabrikute kaupa: Bruichladdich, Kilchoman, Ardbeg, Lagavulin, Laphroaig, Bowmore.