Lõpuks
ometi täitus ammune soov külastada Islay saart ja sealseid viskivabrikuid. Reis
leidis aset 10. kuni 14. september 2015. Reisi esimene etapp Šotimaale kulges lennates marsruudil Helsingi-Stockholm-Edinburgh. Edasi kulges juba tee maismaad
mööda marsruudil Edinburgh-Glasgow-Dumbarton-Tarbet-Arrochar-Inveraray.
Inveraray oli ka esimese ööbimise peatuskohaks.
Tee Tarbetist Arrochari suunas |
Vasakule! |
Inveraray ja mõõnas Loch Fyne |
Esimene öömaja Inveraray's: Argyll Hotel järgmisel hommikul |
Viskide valik on hea. Pood omab enda majaviskit Loch Fyne
Blend ning ka kaht poes vaatides hoitavat segulinnaseviskit, mida lahkelt ka
proovida pakuti.
Neist esimene Loch Fyne The Living Cask (Batch 1, 43,6%) on peamiselt
Speyside linnaseviskide segu. Selles kerges viskis leidus teravat värsket ja
robustset rohusust nii aroomis kui maitses, millele lisandus ka õrn vürtsisus
ja puidune magusus; ilmselt suhteliselt noorte linnaseviskide segu.
Teiseks
segulinnaseviskiks oli Loch Fyne The Living Cask 1745 (43,6%), mis on 100%
Islay saare linnaseviskide segu. See oli selgelt meelepärasem. Domineeris magus
turbasus koos veidi vürtsika ja õlise linnaselisusega.
Peale esmast
tutvust ja põgusat vestlust uute viskide üle anti proovida augustis turule
tulnud Longrow Red’i. Longrow on Springbank’i viskivabriku tugevamalt turbasuitsune
ja kahekordselt destilleeritud ühelinnaseviski. Longrow Red on viski, mis
küpsenud lühemat või pikemat aega punase veini vaatides. Maitstud Red oli selles
reas neist neljas. Siinkohal loetelu kõigist:
- 2012 = Longrow Red 11 yo, Cabernet Sauvignon Cask 52,1% (7a eks-burboon + 4a Cabernet Sauvignon)
- 2013 = Longrow Red 11 yo, Australian Shiraz Cask 53,7% (6a eks-burboon + 5a Shiraz), seda sai proovitud UISGE 2014
- 2014 = Longrow Red 11 yo, Fresh Port Casks 51,8% (11a Port)
- 2015 = Longrow Red 12 yo, Fresh Pinot Noir Casks 52,9% (u 11a eks-burboon + u 1a Uus-Meremaa Pinot Noir)
Foto: LFW |
Longrow
Red 12 yo „Fresh Pinot Noir Casks“, 52,9% ncf, nc
Aroom:
erilaadne aroom, turbasuitsused punased sõstrad, vaarikad, jõhvikad, millele
lisandub magushapu grillkaste.
Maitse:
väga omapärane, raske mõne teise viskiga võrrelda (liigselt veini mõju?);
maitses on koos magus, hapu, vürtsid, kirbe marjasus, millele lisandub veidi
pähkline ning mitte kuigi tugev turbasus.
Lõpp:
marjasus koos õrna turbasusega.
Esimeseks sai maitstud Glen Moray Elgin Classic (40%), mis on
ilmselt eks-burboon vaadis küpsenud noor suviselt kerge viski, milles leitav veidi
rohusust, õrn sidrun ning roheline õun ja pirn koos vanilliga nii aroomis kui
maitses. Teiseks sai valitud uus Kilkerran Work in Progress 7 Bourbon Wood.
KILKERRAN
Work in Progress 7 „Cask Strength Bourbon Wood“, 54,1% ncf, nc
Aroom:
algus suhteliselt terav ja nina põletavalt alkohoolne. Järkjärguline vee
lisamine maandab teravuse ja toob esile komplekseid aroome, milles leitavad magusad
puuviljad koos pehmete vürtsidega.
Maitse:
suhteliselt terav ja kuiv, all tajutav tammine vanill koos vürtsidega. Tundub,
et burboon vaat pole suutnud destillaati piisavalt 11-aastaga pehmendada ja
ümardada. See on aga hea märk sellest, mida võib oodata Kilkerran viskist, kui
see on küpsenud kaks korda nii kaua. Ilmselt on Kilkerrani puhul tegemist
viskiga, mis tahab (ja talub) Springbank viskile sarnaselt pikka küpsemist.
Järkjärgulisel vee lisamisel pääsevad siiski esile puuviljased (õun, pirn, ehk
ka ananass) maitsed ja suutunne muutub õlisemaks, vanill pehmeneb ja tammine
kuivus väheneb. Viski, mis vajab avanemiseks vett ja klaasis seismist.
Lõpp: pikk,
vürtsikas, magus ja veidi soolakas.
Hinnang:
A
Järgnevas
kuues postituses tutvustan tagasiulatuvalt kogu reisi külastatud viskivabrikute kaupa:
Bruichladdich, Kilchoman, Ardbeg, Lagavulin, Laphroaig, Bowmore.