Peale
meeldivat Ardbegi viskivabriku külastamist seisis ees lühike sõit Lagavulin’i
viskivabrikusse. Eelnevalt oli teada, et seal ringkäiku ei toimu ning valitud
on üksnes viskilaos maitsmine (Warehouse Demonstration). Ehk teisisõnu ohtralt
maitsmist.
LAGAVULIN
viskivabrik on rajatud 1816. aastal John Johnston’i poolt. Väidetavalt destilleeriti
selles paigas juba aga aastal 1742 kümne pajaga. Praegu on Lagavulin’i
omanikuks suurkorporatsioon Diageo. Viskivabriku aastaseks tootmisvõimsuseks on
2,45 miljonit liitrit. Viski valmistamiseks on roostevabast terasest meskitünn,
kümme lehisest käärimistõrt ja kaks paari destillaatoreid. Eripäraks on see, et
piirituse destillaator täidetakse 95% ulatuses selle mahust. See muudab
piiritusauru kokkupuute vasega väga lühiajaliseks ja tulemuseks on robustsem
toorviski. Lisaks aitab viski robustsele iseloomule kaasa padadestillaatori
kuju: lühike, paks ja sibulakujuline.
Destillaatorid |
Viski küpsemiseks
kasutatakse nii eks-burboon (hogsheads) kui eks-šerri vaate, kuid eelistatakse
esimesi. Kahjuks küpseb suurem osa Lagavulin’i viskist Šotimaa mandril, mitte
saarel. Islay saarel küpseb kõigest kuni 20000 vaati, millest 7000 Lagavulin’i
enda ladudes, 9000 Port Ellen’i ja 3500 Caol Ila ladudes. Nii Port Ellen kui
Caol Ila kuuluvad samuti Diageo omandusse.
Viskivaadid Lagavulin'i viskilaos |
Olgu vahemärkusena
mainitud, et just Lagavulin oli minu esimene tõsine linnaseviski armastus ehk
viski, mis pani alguse minu viskihuvile. 1990ndate lõpul ja 2000ndate algul oli
Lagavulin 16 põhiviskiks, lisaks sai ostetud nii tünnikangusega 12-aastast kui
PX järelviimistletud pudeleid. Seni viimaseks ostetud villitud Lagavulin’iks ongi
jäänud 1995/2011 PX Finish. Kuna sellest on tallel veel 20cl jagu, siis tuleb
see maitsmisele talve hakul.
Warehouse
Tasting
Maitsmise
viis läbi üdini entusiastlik, energiline, sõbralik ja nalju lennutav Iain ’Pinkie’
McArthur, kes on Lagavulin’i viskivabrikus toimetanud juba nelikümmend viis
aastat. Ülal on Youtube videoklipp Iain’st. Olgu siinkohal kõigile Islay
saarele sõitvatele viskisõpradele üks tungiv soovitus: Lagavulin’i Warehouse
Demonstration on ilmtingimata kohustuslik! Maitsmisele tulid järgnevad otse
vaadist võetud erakordsed viskid (foto kohapealsest nimekirjast):
Lagavulin
2004, 11 yo, 52,7%
Eks-šerri
vaat. Aroomis tajutav šerrisus koos turbasuitsuga, kangusest ja suhteliselt
noorusest tulenevalt terav, tsitruseline ja alkohoolne. Vesi vabastab veidi võiselt
kreemised kuivatatud puuviljad koos magususega. Siiski üsna noor ja terav. Püsivad
mullid klaasi servas on selge märk kangest (üle 50%) viskist. Hinnang: B+
Lagavulin
2002, 13 yo, 54,8%
Traditsiooniline
eks-burboon vaat. Aroomis ja ka maitses lisaks turbasusele kerge vanill ja
iiris. Suutunne kergelt õline, veidi sidrunit ja ingveri. Eelneva viskiga
võrreldes siiski oluliselt pehmem, kuigi kangust enam. Hinnang: A
Kuna
maitsmine oli intensiivne, klaasi valati palju ja kõik maitstavad olid väga
head, siis sai kohapeal pakutud väikeste suletavate plastist topsidega neljast
vanemast (17yo, 22yo, 33yo, 49yo) pool näidisest hotelli kaasa võetud, et neid
siis järgmisel hommikul värskete meeltega rahulikult maitsta. Seega on alljärgnevad
maitsekirjeldused kahe erineva kogemuse tulem.
Lagavulin
1998, 17 yo, 57,2%
Teise
täitekorra eks-šerri vaat. Aroomis esimesena vürtsid ja pipar (valge ja must)
koos alt esile tuleva pehmema ja paksu puuviljasusega. Suutunne võine, maitses
pehme vanill tugevalt puuviljases turbas ning vürtsid ja pipar. Järelmaitse pikk,
õliselt vürtsine ja ülimalt meeldiv. Hinnang: A+
Lagavulin
1993, 22 yo, 56,6%
Esmatäite
eks-šerri vaat. Võrreldes eelnevaga on šerri enam tajutav, turbasuitsusus ja
õlisus veidi tagasihoidlikum. Maitse väga pehme, täidlane ja ümar. Suu aga
katab jällegi justkui õline kiht, milles tajutav teatav pähklisus. Meenutabki veidi
kreeka pähkli õli. Lisandub pipar, mis eriti tunda keelel. Lõpp keskmiselt
pikk ja kuiv, lisaks pehme šerrine turvas. Hinnang: A
Lagavulin
1982, 33 yo, 55,4%
Puuviljane
ja väga vähe turvast alles jäänud küpsemise aastate järel. Eelnevatest aromaatsem,
lilleline (roos), vanill koos üksnes õrna suitsususega. Maitse väga kompleksne
ja täidlane, delikaatne tsitrus (eelkõige magus kreemine sidrun), mitte kuigi
intensiivse vaniljega kreemine jäätis, veidi kuiva tammisust. Vähene vesi
ümardab ja pehmendab ning muudab suutunde õlisemaks ja nahksemaks. Lõpp keskmiselt
pikk, järelmaitses turbane joodisus, kuigi kerge, enim tajutav. Hinnang: A+
Lisaks
toodi lõplikuks elamuseks viskilao sügavusest vaadist nr 552 koguni 1966. aastal
(samal aastal, kui sündisin!) destilleeritud Lagavulin (seega 49-aastane). Kas
uskuda seda või mitte, kuid nii seda öeldi olevat ja vaadi peal ka kirjas.
Lagavulin
1966, 49 yo, Cask No 552, ?%
Aroomis
kerge mereline soolane suitsusus (kaldale uhutud adru), sidrun koos
vaniljekastmega, veidi lillelist (roos) delikaatsust. Maitses kergelt joodine
sidrun, suutunne paks, õline vanilje koos meeldiva suitsuse puidususega. Lõpp pikk,
järelmaitse kompleksne, mis jääb keelel pikalt püsima. See on viski, mille valmistamiseks peaks olema kasutatud kohapeal valmistatud linnaseid, sest enne 1974-aastat linnastas Lagavulin oma
odra ise. Hinnang: A+
Klaasis Lagavulin 1982 |
Milline
elamus! Kui juba eelneva kolme Lagavulini maitse headus võttis pisara silma
(tõsiselt!), siis oli viimasena maitstud justkui täpp „i“ peal. Tuleb aga tõdeda,
et linnaseviski vajab küpsemiseks küll aega (ja palju), kuid mitte siiski ülearu. Kõige meelepärasemateks osutusid maitstuist Lagavulin 1998, Lagavulin 1982 ja Lagavulin 1966 ehk siis 17-, 33- ja 49-aastane. Lisaks vajab viski muidugi head vaati ja küpsemiseks soodsat viskiladu. Ilma selleta ei saavuta
linnaseviski seda meeldivat täidlust ja ümarust, mis selle joogi nii meeldivaks
teeb. Ei aita siin turundus ega järelviimistlemise vigurid. Kui viski on vähe
küpsenud, siis ta on ikka noor mis noor.