reede, 18. september 2015

ISLAY reis 1.3 Ardbeg

Laupäev kujunes reisil tõeliselt unistuste päevaks. Külastamisele tulid Islay saare lõunapoolsel Kildalton’i rannajoonel lähestikku (u nelja kilomeetri sees) paiknevad kolm kuulsat viskivabrikut Ardbeg, Lagavulin ja Laphroaig. Parema meelega oleks neist igaühele kulutanud terve päeva, aga ehk see jääb siis järgmiseks korraks, kui Islay saart külastada.



ARDBEG viskivabrik on rajatud 1815. aastal. Seega täitus just tänavusel aastal rajamisest 200. aastat. Seda sarnaselt Laphroaig viskivabrikule. Lagavulin’il seisab see tähtpäev ees järgmisel aastal. Ardbegi viskivabriku aastane maksimaalne tootmisjõudlus on üsna väike, kõigest 1,3 miljonit liitrit. Enamus tootmisprotsessist on teostatud inimjõul; viskivabrikus on üsna vähe arvutiseeritud tootmisliine. Viskivabrikus on  roostevabast terasest meskitünn, kuus männist käärimistõrt ja üks paar destillaatoreid. Kondensaatorid asuvad väljas, seega on see talvel plussiks, kuid soojal suvel miinuseks. Oluline lõpp-produkti silmas pidades on fakt, et piirituse destillaatori lyne’i toru keskel asub puhasti (purifier), mis aitab luua spetsiifilist veidi vähem õlist ja rohkem puuviljasemat piiritust. Puhasti ülaosas pääsevad kondensaatorisse üksnes kergemad komponendid ning raskemad kukuvad puhastisse ja sealt kaudu juhitakse need uuesti destillaatorisse. See on üks olulisemaid põhjuseid, miks Ardbeg on võrreldes Laphroaigi ja Lagavulini viskidega oluliselt kergem.


Ardbeg’i viski valmistamiseks kasutatavaid linnaseid turvastatakse 55-65 ppm tasemel. Kuigi giidi kohaselt see varieerub suhteliselt palju, kuna sõltuvalt sihtturust võib 10-aastane Ardbeg olla kord vähem kord rohkem turbasem (näitena toodi Poola, kuhu suunatakse veidi vähem turbased partiid ja teisalt Rootsi, kuhu lähevad turbasemad). Samuti võib ka ühes riigis leida kord turbasema kord vähem turbasema 10-aastase. See tuleneb sellest, et kuna tootmismaht on väike ja tootmisprotsess on inimese, mitte arvuti, poolt kontrollitud, siis esineb väljalasete (batch) vahel erinevusi. See on ka üks Ardbegi võludest – võrrelda eri pudeleid omavahel (selleks tuleb lugeda pudelil olevat koodi, et teada, mis aastast ja millal konkreetne pudel on villitud). Sama variatiivsuse teema kehtib, kuigi väiksemal määral, ka teise kahe põhitoote (Uigeadail, Corryvreckan) puhul.


Kahjuks ei lubata viskivabriku tootmisruumides fotosid teha (range korraldus omanikfirma LVMH poolt). Seega tuleb fotode puhul piirduda välisvaadetega, mererannal asuvate vaatide ja maitstavate viskidega.


Viskivabriku ringkäik oli põhjalik ja see lõppes 45 minutilise viie linnaseviski maitsmisega. Peale ringkäiku maabutigi maitsmisruumis, mille tagaseina katsid kõik Ardbegi viskivabrikus toodetud pudelid. Maitsmisele tulid kanguse järjekorras madalamast alates järgmised viskid: 10-aastane, Perpetuum, Auriverdes, Uigeadail, Corryvreckan.


Ardbeg 10 yo, 46% ncf, nc

Aroom tugevalt suitsune, kuid magus; sidrun, kookos, vanill. Maitses kordub aroomiski domineeriv turbane magus suitsusus. Üpris kerge, koos sidruni ja vähese pipraga. Järelmaitse suhteliselt kuiv ja veidi soolane. Hea nagu alati.

Ardbeg „Perpetuum“ Distillery Release, 49,2% ncf, nc

Villitud Ardbeg’i viskivabriku 200. aastapäeva ja Islay saare muusika ja viskifestivali „Feis Ile 2015“ puhuks. Valmistamiseks kasutatud nii eks-burboon kui eks-šerri vaadis küpsenud eri vanuses viskisid. Aroom magus, vanill, veidi tsitrust, õun, ingver, veidi tuhane ja kuiv suitsusus. Maitses tsitrus, pipar ja vürtsid, veidi merelist soolast turbasust, kuid jällegi üsna magus. Lõpp suhteliselt pikk, tsitruseline soolasus.

Ardbeg „Auriverdes“, 49,9% ncf, nc

See konkreetne pudel oli spetsiaalselt villitud 2014. aasta Ardbeg Day jaoks. Nimi osutab samaaegselt Brasiilia jalgpalli rahvusmeeskonna värvidele (peeti ju eelmisel aastal Brasiilias jalgpalli maailmameistrivõistlused) ja kuldsele joogile (auri) rohelises pudelis (verde). Osa viskist küpses eks-burboon vaatides, millel olid vaadiotsad vahetatud uuest Ameerika tammest otstega. See segati kokku tavapärasel viisil (traditsioonilised eks-burboon vaadid) küpsenud Ardbeg’iga.

Aroomis suitsusus, kuid mitte eriti tugev turbasus, sellele lisandub veidi karamelli magusust ja sidrunit. Maitse väga kerge ja üllatavalt pehme linnasus koos suitsuse vanilli ja kohvi-pähkli kreemiga. Ilmselt uus puit vaadi otstes on oma töö eesmärgipäraselt teinud ja tootnud piisavalt vanillist maitset. Lõpp üpris kuiv ja veidi vürtsine.

Ardbeg „Uigeadail“, 54,2% ncf, nc

Viski küpsenud nii eks-burboon kui eks-oloroso šerri (osakaal u 40%) vaatides ning enne villimist kokku segatud. Aroom puuviljane, mandel ja vürtsid. Suutunne suhteliselt terav, maitses veidi kirbemat pähkit (mandel ja kreeka pähkel) ja pehmemat iirist. Järelmaitse pikk ja värske.

Ardbeg „Corryvreckan“, 57,1% ncf, nc

Viski küpsenud nii uutes kui kasutatud eks-burboon ja osaliselt uutes Prantsuse tammest vaatides. Aroom täidlane, mereliselt suitsune ja kangusest tulenevalt põletav, taustal ka mesist magusust. Maitse magus linnasus koos puuviljadega, millele lisab tugevust üsna esil turbasus, vürtsid ja eriti tsilli. Järelmaitse mitmekesine ja pikk.

Kuna just Ardbeg’i viskivabriku külastamise päeval toodi müüki ka uus ja selles liinis viimane Ardbeg Supernova, siis sai ka seda proovitud. Korraks kaalusin peale maitsmist isegi selle ostmist, kuid hind (120£ ehk u 170€) ei kutsunud seda siiski tegema. Poes käis siiski aktiivne selle uue ja viimase Supernova ostmine. Ilmselt ei naudi paljud seda viskit ise, vaid loodavad selle pudeli pealt järelturul kasumit teenida, paisates selle müüki ostuhinnast oluliselt kallima hinnaga.


Ardbeg „Supernova“, Committee Release SN2015, 54,3% ncf, nc

Viski valmistamiseks on kasutatud tavapärasest tugevamalt turvastatud linnaseid (100 ppm). Aroom tugevalt turbasuitsune, vanill ja veidi kookost ning sügavamatest aroomidest üsna magusad eksootilised puuviljad koos vürtsidega (muskaat), veidi ka tõrvasust. Maitses kordub kõik eelnev – turvas, magus puuviljasus, vürtsid, lisaks veidi õlisust. Järelmaitse pikk ja jällegi puuviljaselt vürtsikas magus.


Peab ütlema, et põhitooted (10, Uige ja Corry) olid isegi meelepärasemad kui eritooted, mis hinnalt üsna kallid ja mida ümbritseb kaval ja hoolikalt planeeritud turundus. Muidugi on kõik Ardbeg viskid väga head, kuid kui järgnevalt sai maitstud eakamaid komplekseid Lagavulin viskisid, siis pole midagi salata – Ardbeg’i tooted on ikka noored ja tahumatud. Ja kui nüüd hüpata veel ka Laphroaigi juurde, siis mulle on Islay saarelt siiski meelepärasemad veidi õlisemad ja raskepärasemalt turbased viskid, nagu seda Lagavulin ja Laphroaig üldiselt on.