laupäev, 19. september 2015

ISLAY reis 1.5 Laphroaig

Lagavulini intensiivse maitsmisringi järgselt siirduti järgmise suure ja kuulsa viskivabriku poole. Ees ootas üks mu lemmikviskisid Laphroaig ja sealne põhjalik ringkäik tootmishoonetes. Ka Laphroaig tähistab sel aastal 200. sünnipäeva.



LAPHROAIG viskivabrik on rajatud 1815. aastal. Praegu kuulub viskivabrik suurkorporatsiooni Beam Suntory omandusse. Aastaseks tootmisvõimsuseks on 3,3 miljonit liitrit. Viskivabrikus on roostevabast terasest meskitünn ja kuus käärimistõrt. Destillaatorite arv ei ole paaris, vaid kasutuseson kolm uhetise destillaatorit (wash still) ja neli piirituse destillaatorit (spirit still); kõikidel tõusev lyne’ toru. Kohapealsetes ladudes küpseb umbkaudu pool viskist ning ülejäänud transporditakse küpsema Šotimaa mandrile. Laphroaig on üks neist vähestest allesjäänud viskivabrikutest, kes valmistab ise linnaseid (15% vajaminevast). Ülejäänud ostetakse sisse Port Ellen’ist või mandril paiknevatelt tootjatelt. Oma valmistatud (turvastamise määr 40-60 ppm) ja sisseostetud (35-45 ppm) linnased segatakse alati enne meski valmistamist.

Linnased valmimas

Turbaahi (Peat Kiln)

Meskitünn

Uhetis mullitamas käärimistõrres

Destillaatorid

Viskiladu
Ringkäik oli väga põhjalik ja inforohke. Seejuures õnnestus ise käsi külge panna linnaste pööramisel. Alloleval Youtube videol tutvustab Laphroaig'i valmistusprotsessi viskivabriku praegune juhataja John Campbell.


Peale ringkäiku suunduti tagasi külastuskeskusesse, kus pakuti esimesena maitsmiseks Laphroaig „Select“ ning seejärel sai maitsta pildil kuvatute seast soovitut. Kuna pikk päev täis maitsmisi oli juba seljataga ja kerge väsimus juba ligi hiilimas, siis sai piirdutud veel vaid kahe maitsmisega: Triple Wood ja uus tünnikangusega Batch 007.


Laphroaig „Select“, 40% nc

Nimi tuleneb vaatide valikust. Nimelt on selle viski valmistamiseks kasutatud viit eri tüüpi vaati, mis nii Ameerika kui Euroopa tammest: eks-Oloroso vaadid (butts), uued Ameerika valgest tammest vaadid, Pedro Ximenez’ga viimistletud vaadid (hogsheads), Quarter cask vaadid ja traditsioonilised esmatäite eks-burboon vaadid (barrels). Viski aroom kerge ja šerri mõjuline turbasus, magus tsitrus ja õrn meditsiinilisus taustal. Suutunne üsna magus, veidi kuivad ja turbased puuviljad koos alt tulevate vürtsidega. Lõpp keskmine, kergelt kuiv ja nõrgalt turbane. Üsna meeldiv viski, mida tasub endale soetada.

Laphroaig „Triple Wood“, 48% ncf

Selle viski kohta on blogis varem kirjutatud. Siinkohal lühike maitsetutvustus. Aroomis magusad kuivatatud puuviljad koos merelise turbasusega. Maitse vanilline ja tajutavalt pehme šerrine, siis turbane, kergelt tõrvane ja veidi vürtsikalt soolane. Järelmaitse üsna pikk ja meeldiv.

Laphroaig 10 yo „Original Cask Strength“, batch 007 Bottled Jan 2015, 56,3% ncf

Tünnikangusega Laphroaig, mis tugevalt turbasuitsune ja meditsiiniliselt mereline (jood, adru), magus, mis enam tuleb esile vee lisamisel. Kindlasti tahabki see kange jook vett. Maitses lisaks turbasusele vürtse, valget pipart ja ingverit. Paksust lisab kreemine pähklisus. Lõpp pikk ja veidi soolakalt kuivusele kalduv. Meeldiv, selgelt jõulisem Laphroaig.