Lagavulini
intensiivse maitsmisringi järgselt siirduti järgmise suure ja kuulsa
viskivabriku poole. Ees ootas üks mu lemmikviskisid Laphroaig ja sealne põhjalik ringkäik tootmishoonetes.
Ka Laphroaig tähistab sel aastal 200. sünnipäeva.
LAPHROAIG
viskivabrik on rajatud 1815. aastal. Praegu kuulub viskivabrik
suurkorporatsiooni Beam Suntory omandusse. Aastaseks tootmisvõimsuseks on 3,3
miljonit liitrit. Viskivabrikus on roostevabast terasest meskitünn ja kuus käärimistõrt.
Destillaatorite arv ei ole paaris, vaid kasutuseson kolm uhetise destillaatorit
(wash still) ja neli piirituse destillaatorit (spirit still); kõikidel tõusev
lyne’ toru. Kohapealsetes ladudes küpseb umbkaudu pool viskist ning ülejäänud
transporditakse küpsema Šotimaa mandrile. Laphroaig on üks neist vähestest
allesjäänud viskivabrikutest, kes valmistab ise linnaseid (15% vajaminevast).
Ülejäänud ostetakse sisse Port Ellen’ist või mandril paiknevatelt
tootjatelt. Oma valmistatud (turvastamise määr 40-60 ppm) ja sisseostetud (35-45
ppm) linnased segatakse alati enne meski valmistamist.
Linnased valmimas |
Turbaahi (Peat Kiln) |
Meskitünn |
Uhetis mullitamas käärimistõrres |
Destillaatorid |
Viskiladu |
Ringkäik
oli väga põhjalik ja inforohke. Seejuures õnnestus ise käsi külge panna
linnaste pööramisel. Alloleval Youtube videol tutvustab Laphroaig'i valmistusprotsessi viskivabriku praegune juhataja John Campbell.
Peale ringkäiku suunduti tagasi külastuskeskusesse, kus pakuti esimesena maitsmiseks Laphroaig „Select“ ning seejärel sai maitsta pildil kuvatute seast soovitut. Kuna pikk päev täis maitsmisi oli juba seljataga ja kerge väsimus juba ligi hiilimas, siis sai piirdutud veel vaid kahe maitsmisega: Triple Wood ja uus tünnikangusega Batch 007.
Peale ringkäiku suunduti tagasi külastuskeskusesse, kus pakuti esimesena maitsmiseks Laphroaig „Select“ ning seejärel sai maitsta pildil kuvatute seast soovitut. Kuna pikk päev täis maitsmisi oli juba seljataga ja kerge väsimus juba ligi hiilimas, siis sai piirdutud veel vaid kahe maitsmisega: Triple Wood ja uus tünnikangusega Batch 007.
Laphroaig
„Select“, 40% nc
Nimi
tuleneb vaatide valikust. Nimelt on selle viski valmistamiseks kasutatud viit
eri tüüpi vaati, mis nii Ameerika kui Euroopa tammest: eks-Oloroso vaadid
(butts), uued Ameerika valgest tammest vaadid, Pedro Ximenez’ga viimistletud
vaadid (hogsheads), Quarter cask vaadid ja traditsioonilised esmatäite
eks-burboon vaadid (barrels). Viski aroom kerge ja šerri mõjuline turbasus,
magus tsitrus ja õrn meditsiinilisus taustal. Suutunne üsna magus, veidi kuivad
ja turbased puuviljad koos alt tulevate vürtsidega. Lõpp keskmine, kergelt kuiv
ja nõrgalt turbane. Üsna meeldiv viski, mida tasub endale soetada.
Laphroaig
„Triple Wood“, 48% ncf
Selle viski
kohta on blogis varem kirjutatud. Siinkohal lühike maitsetutvustus. Aroomis
magusad kuivatatud puuviljad koos merelise turbasusega. Maitse vanilline ja
tajutavalt pehme šerrine, siis turbane, kergelt tõrvane ja veidi vürtsikalt
soolane. Järelmaitse üsna pikk ja meeldiv.
Laphroaig
10 yo „Original Cask Strength“, batch 007 Bottled Jan 2015, 56,3% ncf
Tünnikangusega
Laphroaig, mis tugevalt turbasuitsune ja meditsiiniliselt mereline (jood,
adru), magus, mis enam tuleb esile vee lisamisel. Kindlasti tahabki see kange jook
vett. Maitses lisaks turbasusele vürtse, valget pipart ja ingverit. Paksust lisab kreemine pähklisus. Lõpp pikk ja veidi soolakalt kuivusele kalduv. Meeldiv, selgelt
jõulisem Laphroaig.