Teise
päeva varahommikul läks sõit mööda Loch Fyne lahte Kennacraig sadama poole. Mõningase
ootamise järel saabus Caledonian MacBrayne laev Finlaggan ning reis võttis
suuna Islay saare poole Port Ellen sadamasse. Reis kestis kaks tundi. Kuna
hommikusöök jäi hotellis varase lahkumise tõttu veidi napiks, siis sai laeval
söödud tugev Šoti hommikusöök.
Laevasõit
kulges rahulikult pilves taeva all, kuid õnneks vihmata. Tuul oli siiski üpris
tugev ning Islayle lähenedes sombusus süvenes. See takistas heade fotode
võtmist. Kuigi allolev lühike videolõik näitab Islay saare lõunarannikut sõidusuunale
vastupidiselt vasakult paremale, tulid saarele lähenedes esimesena kaldal nähtavale
Ardbeg’i, siis kohe Lagavulin’i ja seejärel kaljurünka tagant ka Laphroaig’i
vikivabriku valged ehitised. Kõik need kolm mere meelevallas.
Kilnaughton
lahes paikneva Port Elleni sadamasse jõudes domineerisid vaates Port Ellen’i
viskivabriku tummalt seisvad hooned koos 1973. aastal rajatud Port Ellen’i
linnaste valmistamise rajatistega (maltings). Selles valmistatud linnaseid
kasutavad kõik Islay saare viskivabrikud. PORT ELLEN viskivabrik ise rajati
aastal 1825 ja suleti 1983. aastal ning turule jõudvad pudelid on seega
rariteetsed ning üha kallimad ja kallimad. Viskivabriku omanikfirma Diageo
alustas ametlike Port Ellen ühelinnaseviskide väljalasetega 2001. aastal.
Port Ellen ühelinnaseviskid (foto võetud ühes Edinburgh'i viskipoes) |
Laevalt
lahkudes kulges sõit otse Bruichladdich’i viskivabrikusse. Sõit kestis u 20
minutit. Bruichladdich asub Loch Indaal’i läänepoolsel kaldal. BRUICHLADDICH
viskivabrik on rajatud aastal 1881 ning aastast 2012 on omanikfirmaks Rémy
Cointreau. Tootmismahuks on 1,5 miljon liitrit. Viskivabrik on Islay saare suurim
eraettevõtjast tööandja (60 inimest). Ilmselt see arv ja positiivne mõju kohalikule
kogukonnale suureneb veelgi, kuna viskivabrikul on plaan rajada seitse uut
viskiladu.
Viskivabrikus on malmist pealt avatud meskitünn (pärit aastast 1881),
kuus männist käärimistõrt ja kaks paari destillaatoreid. Kuna olemasolevate
seadmete juures on tootmismaht ammendunud, on plaan lisada üks paar
destillaatoreid ja käärimistõrsi. Oluline on teada, et kogu Bruichladdich’i
viski on valmistatud Šoti odrast, millest omakorda 40% on kasvanud Islay saare
põldudel.
Meskitünn |
Käärimistõrred |
Uhetis, mis lõhnas ja maitses kui värske pärmitainas |
Piirituse destillaator No 1 |
Traditsiooniline kivist seinte ja muldpõrandaga viskiladu |
Bruichladdich’i
viskivabriku toodangus on kolm erinevat liini: turvastamata Bruichladdich,
tugevalt turvastatud Port Charlotte ja ülitugevalt turvastatud Octomore. Tuuri
lõppedes sai maitstud kahte Bruichladdich’i ja üht Port Charlotte
ühelinnaseviskit.
Bruichladdich
„Bere Barley 2008“ (3rd edition), 50%, ncf, nc
Viski
valmistamiseks on kasutatud otra, mis kasvanud Orkney saarel. Aroom lilleline ja tsitruseline, millele
lisavad pehmust kerged värsked rohelised puuviljad koos linnaselise vanilliga. Suutunne
üsna kerge. Maitses domineerib tsitrus ja vanill ning värsked puuviljad koos magusa
ja kergelt õlise linnaselisusega. Järelmaitse magus ja veidi rohuselt
puuviljane. See konkreetne viski on saadaval ka Viking Line ja Tallink
laevadel.
Port
Charlotte Cask Exploration 05 „Bogha-Drochaide“, cask no 1064, distilled
07.10.2004, 10 yo, cask type: Oloroso sherry, 63,2%
Poes
kohapeal vaadist pudelisse villitav. Aroomis tugev turvas, tubakas ja kuivatatud
puuviljad. Maitses selge turvas koos tajutava magusa šerriga, jõulisust lisab ingver
ja lagrits. Järelmaitse pikk.
Bruichladdich
„Cuvée 640 Eroica“, 46% ncf, nc
Viski pakendil
olev alapealkiri – Oh Mensch! Gieb Acht! Was Spricht die Tiefe Mitternacht? –
on võetud Friedrich Nietzsche teosest „Nõnda kõneles Zarathustra“ ja eesti
keeles kõlab see nii „Oo inimene! Kuulata! See sügav kesköö, mida ütleb ta?“
Mida ütleb see sõnum maitstava viski kohta? Viski ise on küpsenud kokku
21-aastat esmalt Ameerika tammest vaatides ja lõpus järelküpsenud Prantsuse
tammest endistes konjaki vaatides. See võib esmalt teha ettevaatlikuks – viski ja
konjaki vaadis, kuid maitses pole õnneks konjaki otsene mõju tajutav. Viski on
pehme nii aroomilt kui maitselt. Domineerib kuivatatud õun, dattel ja ka veidi
toores aprikoos ja ploom. Sellele lisandub teatav happeline rohusus. Ka suutundelt
täidlases maitses on esil erinevad pehmed puuviljad, õun ja tsitruselised (veriapelsin),
lisandub vanill ja vürtsid. Järelmaitse pehme ja magus.
Hinnang: B+
Bruichladdich
„The Laddie Sixteen“, 16 yo, 46% ncf, nc (villitud 2012)
Seda
Bruichladdich’i sai saarel maitstud viimasel päeval enne Bowmore viskivabriku
külastamist Bridgend’is asuva samanimelise hotelli Katie’s Bar sortimendist.
Viski on küpsenud eks-burboon vaadis.
Aroom:
selge ja puhas värske puuviljasus, pehmed eksootilised puuviljad, õrn sidrun ja
vanilline linnasus.
Maitse:
kerge värske puuviljasus, pehme vanilline linnaseline kreemisus, mesi ja ka
veidi kirbemat rohusust ja sidrunit.
Lõpp:
keskmiselt pikk, magus ja veidi soolane.
Hinnang: B+