neljapäev, 17. september 2015

ISLAY reis 1.1 Bruichladdich

Teise päeva varahommikul läks sõit mööda Loch Fyne lahte Kennacraig sadama poole. Mõningase ootamise järel saabus Caledonian MacBrayne laev Finlaggan ning reis võttis suuna Islay saare poole Port Ellen sadamasse. Reis kestis kaks tundi. Kuna hommikusöök jäi hotellis varase lahkumise tõttu veidi napiks, siis sai laeval söödud tugev Šoti hommikusöök.



Laevasõit kulges rahulikult pilves taeva all, kuid õnneks vihmata. Tuul oli siiski üpris tugev ning Islayle lähenedes sombusus süvenes. See takistas heade fotode võtmist. Kuigi allolev lühike videolõik näitab Islay saare lõunarannikut sõidusuunale vastupidiselt vasakult paremale, tulid saarele lähenedes esimesena kaldal nähtavale Ardbeg’i, siis kohe Lagavulin’i ja seejärel kaljurünka tagant ka Laphroaig’i vikivabriku valged ehitised. Kõik need kolm mere meelevallas.


Kilnaughton lahes paikneva Port Elleni sadamasse jõudes domineerisid vaates Port Ellen’i viskivabriku tummalt seisvad hooned koos 1973. aastal rajatud Port Ellen’i linnaste valmistamise rajatistega (maltings). Selles valmistatud linnaseid kasutavad kõik Islay saare viskivabrikud. PORT ELLEN viskivabrik ise rajati aastal 1825 ja suleti 1983. aastal ning turule jõudvad pudelid on seega rariteetsed ning üha kallimad ja kallimad. Viskivabriku omanikfirma Diageo alustas ametlike Port Ellen ühelinnaseviskide väljalasetega 2001. aastal.


Port Ellen ühelinnaseviskid
(foto võetud ühes Edinburgh'i viskipoes)

Laevalt lahkudes kulges sõit otse Bruichladdich’i viskivabrikusse. Sõit kestis u 20 minutit. Bruichladdich asub Loch Indaal’i läänepoolsel kaldal. BRUICHLADDICH viskivabrik on rajatud aastal 1881 ning aastast 2012 on omanikfirmaks Rémy Cointreau. Tootmismahuks on 1,5 miljon liitrit. Viskivabrik on Islay saare suurim eraettevõtjast tööandja (60 inimest). Ilmselt see arv ja positiivne mõju kohalikule kogukonnale suureneb veelgi, kuna viskivabrikul on plaan rajada seitse uut viskiladu. 


Viskivabrikus on malmist pealt avatud meskitünn (pärit aastast 1881), kuus männist käärimistõrt ja kaks paari destillaatoreid. Kuna olemasolevate seadmete juures on tootmismaht ammendunud, on plaan lisada üks paar destillaatoreid ja käärimistõrsi. Oluline on teada, et kogu Bruichladdich’i viski on valmistatud Šoti odrast, millest omakorda 40% on kasvanud Islay saare põldudel.

Meskitünn

Käärimistõrred

Uhetis, mis lõhnas ja maitses kui värske pärmitainas

Piirituse destillaator No 1

Traditsiooniline kivist seinte ja muldpõrandaga viskiladu

Bruichladdich’i viskivabriku toodangus on kolm erinevat liini: turvastamata Bruichladdich, tugevalt turvastatud Port Charlotte ja ülitugevalt turvastatud Octomore. Tuuri lõppedes sai maitstud kahte Bruichladdich’i ja üht Port Charlotte ühelinnaseviskit.

Bruichladdich „Bere Barley 2008“ (3rd edition), 50%, ncf, nc

Viski valmistamiseks on kasutatud otra, mis kasvanud Orkney saarel.  Aroom lilleline ja tsitruseline, millele lisavad pehmust kerged värsked rohelised puuviljad koos linnaselise vanilliga. Suutunne üsna kerge. Maitses domineerib tsitrus ja vanill ning värsked puuviljad koos magusa ja kergelt õlise linnaselisusega. Järelmaitse magus ja veidi rohuselt puuviljane. See konkreetne viski on saadaval ka Viking Line ja Tallink laevadel.


Port Charlotte Cask Exploration 05 „Bogha-Drochaide“, cask no 1064, distilled 07.10.2004, 10 yo, cask type: Oloroso sherry, 63,2%

Poes kohapeal vaadist pudelisse villitav. Aroomis tugev turvas, tubakas ja kuivatatud puuviljad. Maitses selge turvas koos tajutava magusa šerriga, jõulisust lisab ingver ja lagrits. Järelmaitse pikk.


Bruichladdich „Cuvée 640 Eroica“, 46% ncf, nc

Viski pakendil olev alapealkiri – Oh Mensch! Gieb Acht! Was Spricht die Tiefe Mitternacht? – on võetud Friedrich Nietzsche teosest „Nõnda kõneles Zarathustra“ ja eesti keeles kõlab see nii „Oo inimene! Kuulata! See sügav kesköö, mida ütleb ta?“ Mida ütleb see sõnum maitstava viski kohta? Viski ise on küpsenud kokku 21-aastat esmalt Ameerika tammest vaatides ja lõpus järelküpsenud Prantsuse tammest endistes konjaki vaatides. See võib esmalt teha ettevaatlikuks – viski ja konjaki vaadis, kuid maitses pole õnneks konjaki otsene mõju tajutav. Viski on pehme nii aroomilt kui maitselt. Domineerib kuivatatud õun, dattel ja ka veidi toores aprikoos ja ploom. Sellele lisandub teatav happeline rohusus. Ka suutundelt täidlases maitses on esil erinevad pehmed puuviljad, õun ja tsitruselised (veriapelsin), lisandub vanill ja vürtsid. Järelmaitse pehme ja magus.

Bruichladdich „The Laddie Sixteen“, 16 yo, 46% ncf, nc (villitud 2012)

Seda Bruichladdich’i sai saarel maitstud viimasel päeval enne Bowmore viskivabriku külastamist Bridgend’is asuva samanimelise hotelli Katie’s Bar sortimendist. Viski on küpsenud eks-burboon vaadis.


Aroom: selge ja puhas värske puuviljasus, pehmed eksootilised puuviljad, õrn sidrun ja vanilline linnasus.

Maitse: kerge värske puuviljasus, pehme vanilline linnaseline kreemisus, mesi ja ka veidi kirbemat rohusust ja sidrunit.

Lõpp: keskmiselt pikk, magus ja veidi soolane.

Hinnang: B+