reede, 10. juuli 2015

BALBLAIR Vintage 2003

Siin maitstav ühelinnaseviski on destilleeritud 2003. aastal ning villitud 2014. aastal. Viski on küpsenud teise täitekorra eks-burboon vaatides ning kokku segatud 18st vaadist.


Balblair Vintage 2003, 1st edition, 46% ncf, nc

Aroom: selgelt erinev 2002-st. Esmaselt (ja üllatavalt) tugev ja magus linnasus, iiris, pehme karamell ja ka vahukommide imal magusus. See karamellisus ei olnud pudeli esimese kolmandiku peal siiski nii tugevalt tunda, kuid mida enam pudel tühjenes ja õhku sai, seda jõulisemalt see karamellisus esiplaanile trügis. Selle alt tuleb siiski esile ka Balblair noortele viskidele iseloomulik tsitruseline (sidrun) puuviljasus. Tajutav ka vanill ja aprikoos. Veega pääseb karamelli alt enam välja tsitrus, kuid samas muutub aroom veidi tooremaks ja rohusemaks.

Maitse: pehme, vanill, natuke toores aprikoos. Vürtsisust vähem kui 2002 omas. Üpris mõru (rabarber?) ja rohune, kummeli tee. Aroomi põhjal oodanuks enam karamellist kreemisust. Veega veidi kuivem ja mõrudam. Väike pettumus.

Lõpp: keskmiselt pikk, mõru, kuivusele kalduv.

Hinnang: B

Siin maitstud on võrreldes 2002 aastakäigu viskiga aroomi ja maitse osas tasakaalutum ning vähemküpsenud robustse maitsega. Soovitav on (sarnaselt Balblair 2002) lasta klaasi väljavalatult enne maitsmist seista vähemalt 10-minutit. Noor suvine värskendav ühelinnaseviski.

Balblair’ noorte ühevanuste ühelinnaseviskide juures on huvitav see, et pea kõik aastakäigu viskid on suhteliselt erinevad (siin maitstud 2003 ja 2002 aastakäigule on saanud varem maitsa 2001 ja 1997 aastakäigu 10-aastaseid). Neis on küll kõigis olemas viskivabrikule omane tsitruseline (peaasjalikult sidrun) ja ’pirniline-õunaline’ puuviljasus, kuid see on erineva tugevusastmega ning liidetud alati kokku muude erinevat laadi aroomide ja maitsetega.