laupäev, 25. juuli 2015

GLENMORANGIE "The Original"

Šotimaa mägismaa põhjaosas asuv Glenmorangie viskivabrik (asutatud 1843) on 2004. aastast suurkorporatsiooni LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) omanduses (lisaks ollakse veel Ardbeg omanikud). Glenmorangie viskivabrikut iseloomustavad Šotimaa kõrgeimad (5 m) padadestillaatorid, põhjalik vaatide valik ning algselt Ameerika tammest eks-burboon vaatides küpsenud viskide viimistlemine (järelküpsetamine) väga erinevates veini vaatides. Maitstav 10-aastane linnaseviski on Glenmorangie põhitoodangu tugitala („The Original“), mis küpsenud esmatäite ja teise täitekorra eks-burboon vaatides.

Glenmorangie „The Original“, 10 yo, 40%

Aroom: pehme ja värske, kergelt vürtsikas ja veidi ka tsitruseline (apelsin, mandariin). Magus lillelisus, värsked pehmed küpsed puuviljad (õun, pirn, troopilistest melon, banaan ja ananass). Valge šokolaad ja vaniljekaste.

Maitse: pehme, kerge ja magus. Kreemine viskoosne linnasus (isegi veidi võine) ja pähklikreem. Veidi tammist vürtsikust. Küpse banaan ja melon. Vaniljekaste ja kookos. Õrnalt ka soolane.

Lõpp: suhteliselt pikk, pehme ja magus; lõpus läheb üle kuivemaks (kakao).

Hinnang: B

See on kindlasti linnaseviski, mida võiks pakkuda inimesele, kes väidab, et talle viskid ei maitse. Kuigi see on selles vanuses ja hinnaklassis linnaseviskide seas väga hea valik, jääb see mulle endale siiski veidi liiga kergeks ja magusaks. Iseloomult on see viski kindlasti pigem feminiinne kui maskuliinne. Isegi pudeli disain, mis pärit aastast 2007, on selline voolujooneline ja naiselik.