laupäev, 2. mai 2015

GLENFIDDICH Select & Reserve Cask

Glenfiddich’i uus reisikaubanduse (Travel Retail) sari The Cask Collection koosneb kolmest, viskist: Glenfiddich Select Cask, Glenfiddich Reserve Cask ja Glenfiddich Vintage Cask. Kõik need on ilma vanuse määratlemiseta (NAS) ühelinnaseviskid, mis on erinevates vaatides küpsenud viskide kokkusegamise ja suurtes selle kollektsiooni tarbeks püstitatud segamistünnides (Solera Vat) ühtlustamise tulemus. Igale viskile annab selle iseloomuliku eripära eri vaatides küpsemine. Tervikuks loovad need just selle sarja jaoks loodud tünnid (Cask Collection Solera vats), kust võetakse pudelisse villimiseks ära alati üksnes pool kogusest. Seejärel täidetakse tünn uuesti vastavates vaatides küpsenud viskidega alati ühes ja samas vahekorras. Maitstavad on 5cl minipudelid.


Glenfiddich „Select Cask“, 40%

Küpsenud esmalt eraldi eks-burboon, Euroopa tamme ja punase veini vaatides ning seejärel segatud kokku Solera-tüüpi tünnis.

Aroom: tagasihoidlik, ei avane kohe. Veidi aja pärast värsked eksootilised puuviljad, iiris, crème brulée, vanilje, ahjuõun kerge kaneeliga. Taustal veidi tsitrust, pirni, värsket rohusust ja lillelisust.

Maitse: kerge, magus. Linnaseline kreemisus, küpse mango, eksootilised puuviljad siirupis, vürtsid, vanilje, kaneel ning veidi värsket rohusust ja mõrusust.

Lõpp: keskmiselt pikk, mõru-magus.

Hinnang: C+

Glenfiddich „Reserve Cask“, 40%

Küpsenud esmalt eraldi erinevates eks-šerri vaatides ning seejärel segatud kokku Solera-tüüpi tünnis.

Aroom: veinine ja puuviljane. Puuviljad kuivatatud: õun, rosin, aprikoos. Õrnalt kakaod, mõrušokolaad, apelsin.

Maitse: mahe, ümar, magus. Kreemine, mesine ja veinine; apelsini koor, mõrušokolaad – kuid kõik need kuidagi vaoshoitud. Vajaks selgelt kõrgemat kangust 43% või isegi 46%.

Lõpp: lühike, veinine ja kuidagi ’vesine’.

Hinnang: C+

Mõlemad on head linnaseviskid. Oma maitsele sobis enam Select Cask, mis avaneb hästi ja on suhteliselt kompleksne ja mitmekesine. Reserve Cask on küll hea kerge ja ümar viski, mida lihtne mekkida, kuid minu maitse sooviks enam ’jõudu’, et praegu varjatud maitsed enam esile tuleksid.