GlenDronach
viskivabriku ostis 2008. aasta aprillis The BenRiach Distillery Co. Ltd. (kes ostis
BenRiach viskivabriku 2004. aastal ning Glenglassaugh viskivabriku 2013. aastal).
GlenDronach on tuntud eks-šerri vaatides küpsenud ühelinnaseviskide poolest.
Aastate lõikes on villitud siiski ka erinevates vaatides järelküpsenud ühelinnaseviskisid.
Kasutatud on Tawny Port, Moscatel, Sauternes ja Virgin Oak vaate. Esimene
partii järelküpsenud viskisid villiti aastal 2010. Põhjuseks suuresti asjaolu,
et viskivabriku ostmisel selgus, et kaasavaraks saadud 9000 vaadist olid paljud
väheaktiivsed, s.t eelmised omanikud olid pannud suure osa destillaadist
küpsema osalt madala kvaliteediga (mitmekordse kasutuskorraga ja kordussöestatud) ja osalt GlenDronach
viskile ebatüüpilistesse eks-burboon vaatidesse. Nende n.ö päästmiseks viidi 50%
viskidest üle uutesse otse Hispaaniast hangitud eks-šerri (Oloroso ja Pedro
Ximénez) vaatidesse ning valitud osa järelküpsema muudesse hea kvaliteediga
vaatidesse. Esimeseks neljaks järelküpsenud viskiks olid 2010. aastal villitud 14-aastased
Sauternes Finish ja Virgin Oak Finish ning 15-aastane Moscatel Finish (see sai
mõned aastad tagasi ka ostetud ja maitstud; oli suhteliselt magus ja tugeva
veini mõjutusega ja destillaat ei pääsenud martsipani ja viigimarjade maitse
alt kuigi esile) ja 20-aastane Tawny Port Finish (aastal 2011 villiti sellest
15-aastane).
Maitstav
viski on algselt küpsenud kordussöestatud (re-charred; charred = vaat seest põletatud lahtise tulega 15-45 sekundit) sisepinnaga Euroopa
tammest vaatides (puncheon) ja järelküpsenud söestatud (toasted ehk röstitud = vaat seest pruunistatud 15-45 minutit; see toob esile Ameerika tamme magusa karamelllisuse)
Ameerika tammest Virgin Oak vaatides. Virgin Oak tähendab, et varasemalt pole
need vaadid sisaldanud mitte ühtegi veini ega destillaati. Mõjult on nad väga
aktiivsed. Siin maitstav viski on villitud aastal 2010.
GlenDronach
14 yo „Virgin Oak Finish“, 46% ncf, nc
Aroom:
magus ja värske. Esmatunne - justkui oleks saekaatrisse astunud, kus keegi on saega
liiga hoogsalt värsket puitu söestanud.
Tasapisi tuleb selle alt üha enam esile magusat iirist (täpsemalt värskelt valminud
lehmakomm, mida lapsepõlves otse vabrikust sai ostetud), mis kohati isegi liiga
domineeriv. Siis tulevad eksootilised puuviljad (mango, aprikoos), mandel ja
tuntavalt kookos. Ilmne vürtsisus (ingver, kardemon, kaneel). Väga mitmekesine
aroomipukett. Veega iiris taandub ja esile tõuseb värske puuviljasus.
Maitse: vürtsine,
magus ja siirupine. Kordub samasugune „tulevärk“: iiris, ingver, eksootilised
puuviljad, mandel ja tuntavalt kookos. Veega pehmem, tajutav värske ananass,
õun ja ka apelsin.
Lõpp:
keskmiselt pikk. Üpris vürtsine (ingver), kuivusele kalduv (kakao ja kaneeliga
kaetud banaan).
Hinnang:
B+