laupäev, 30. mai 2015

GLENDRONACH 14 yo "Virgin Oak Finish"

GlenDronach viskivabriku ostis 2008. aasta aprillis The BenRiach Distillery Co. Ltd. (kes ostis BenRiach viskivabriku 2004. aastal ning Glenglassaugh viskivabriku 2013. aastal). GlenDronach on tuntud eks-šerri vaatides küpsenud ühelinnaseviskide poolest. Aastate lõikes on villitud siiski ka erinevates vaatides järelküpsenud ühelinnaseviskisid. Kasutatud on Tawny Port, Moscatel, Sauternes ja Virgin Oak vaate. Esimene partii järelküpsenud viskisid villiti aastal 2010. Põhjuseks suuresti asjaolu, et viskivabriku ostmisel selgus, et kaasavaraks saadud 9000 vaadist olid paljud väheaktiivsed, s.t eelmised omanikud olid pannud suure osa destillaadist küpsema osalt madala kvaliteediga (mitmekordse kasutuskorraga ja kordussöestatud) ja osalt GlenDronach viskile ebatüüpilistesse eks-burboon vaatidesse. Nende n.ö päästmiseks viidi 50% viskidest üle uutesse otse Hispaaniast hangitud eks-šerri (Oloroso ja Pedro Ximénez) vaatidesse ning valitud osa järelküpsema muudesse hea kvaliteediga vaatidesse. Esimeseks neljaks järelküpsenud viskiks olid 2010. aastal villitud 14-aastased Sauternes Finish ja Virgin Oak Finish ning 15-aastane Moscatel Finish (see sai mõned aastad tagasi ka ostetud ja maitstud; oli suhteliselt magus ja tugeva veini mõjutusega ja destillaat ei pääsenud martsipani ja viigimarjade maitse alt kuigi esile) ja 20-aastane Tawny Port Finish (aastal 2011 villiti sellest 15-aastane).

Maitstav viski on algselt küpsenud kordussöestatud (re-charred; charred = vaat seest põletatud lahtise tulega 15-45 sekundit) sisepinnaga Euroopa tammest vaatides (puncheon) ja järelküpsenud söestatud (toasted ehk röstitud = vaat seest pruunistatud 15-45 minutit; see toob esile Ameerika tamme magusa karamelllisuse) Ameerika tammest Virgin Oak vaatides. Virgin Oak tähendab, et varasemalt pole need vaadid sisaldanud mitte ühtegi veini ega destillaati. Mõjult on nad väga aktiivsed. Siin maitstav viski on villitud aastal 2010.

GlenDronach 14 yo „Virgin Oak Finish“, 46% ncf, nc

Aroom: magus ja värske. Esmatunne - justkui oleks saekaatrisse astunud, kus keegi on saega liiga hoogsalt värsket puitu söestanud. Tasapisi tuleb selle alt üha enam esile magusat iirist (täpsemalt värskelt valminud lehmakomm, mida lapsepõlves otse vabrikust sai ostetud), mis kohati isegi liiga domineeriv. Siis tulevad eksootilised puuviljad (mango, aprikoos), mandel ja tuntavalt kookos. Ilmne vürtsisus (ingver, kardemon, kaneel). Väga mitmekesine aroomipukett. Veega iiris taandub ja esile tõuseb värske puuviljasus.

Maitse: vürtsine, magus ja siirupine. Kordub samasugune „tulevärk“: iiris, ingver, eksootilised puuviljad, mandel ja tuntavalt kookos. Veega pehmem, tajutav värske ananass, õun ja ka apelsin.

Lõpp: keskmiselt pikk. Üpris vürtsine (ingver), kuivusele kalduv (kakao ja kaneeliga kaetud banaan).

Hinnang: B+