esmaspäev, 18. mai 2015

BRUICHLADDICH "The Laddie Ten"


Bruichladdich’ viskivabrikule oli aasta 2011 väga oluline, kuna sel aastal villiti uute omanike poolt 2001. aastal destilleeritud kümneaastane ühelinnaseviski „The Laddie Ten“. Enne seda oldi sunnitud villima viskisid, mis oli destilleeritud varasemate omanike poolt või siis villima suhteliselt noori, n.ö katsetusjärgus olevaid, oma destillaadi ühelinnaseviskisid. Bruichladdich sai taastuntuks ja viskisõprade seas omaks võetud just väga erinevate destillaatide, küpsemisviiside ja vanusega ühelinnaseviskide poolest. Sortiment oli tõesti väga lai. Nüüdseks on Bruichladdichil (kui siin välja jätta turvastatud Port Charlotte ja Octomore tooted) välja kujunenud kindel sari: Scottish Barley (The Classic Laddie), Islay Barley, Bere Barley, The Organic Scottish Barley, Black Art. Välja arvatud viimane – Black Art, on need kõik aastakäigu tooted ja jäävad umbes 5-7-aasta vanuse piiresse. Kahjuks pole põhitoodangus ühtegi kindla vanusega ühelinnaseviskit ning ka maitstav 10-aastane „The Laddie Ten“ on toodangust praeguseks maha võetud. Põhjuseks asjaolu, et viskivabrik oli suletud ajavahemikul 1995-2001 ning kui viskivabrik 2001. aastal uuesti avati, oli destilleerimismaht esimestel aastatel üpris väike. Maitstav pudel on villitud 2012. aasta aprillis.

BRUICHLADDICH „The Laddie Ten“ (10yo), 46% ncf, nc

Aroom: suhteliselt terav ja intensiivne, kuid samas värske merelise ja magusa alatooniga. Veidi linnaseliselt võine või siis mesine koos sidrunikreemiga. Taustal tunda ka õrna suitsusust. Veidi iirist, vaniljet ja äratuntavalt valge pipar. Selle alt tuleb esile ka lillelisus – nartsiss; see pole kõige meeldivam. Veega mahedam ja esile tuleb enam puuviljasust (aprikoos, melon) ja linnaselisust.

Maitse: esmamulje kirbe ja mõru (apelsini koor), kuid kreemiselt mesise taustaga. Veidi aja pärast värsked pehmed puuviljad (aprikoos, melon). Magus ja samas ka aroomist juba tuttav soolasus, millele lisavad õnneks värskust vürtsid ja ingver. Veega selgelt soolasem.

Lõpp: pikk, mahe ja soolane.

Hinnang: B