kolmapäev, 6. mai 2015

CLYNELISH 14 yo

Clynelish oma praegusel kujul on suhteliselt noor viskivabrik. See on rajatud aastal 1967/1968. Kuid Clynelish nimeline viskivabrik on algselt rajatud juba 1819. aastal ning algses asukohas toimis selliselt kuni aastani 1967, mil rajati vana viskivabriku kõrvale uus modernne vabrik. Vana viskivabrik suleti ning nimi Clynelish kanti üle uuele. Vana viskivabrik jäi lühiajaliselt suletuks, kuid avati uuesti ning aastast 1975 müüdi seda juba uue nimega Brora. Vana viskivabrik töötas aastani 1983, mil see suleti lõplikult. Kuna sel ajal oli suur nõudlus suitsuse linnaseviski järele, siis toodeti Brora ühelinnaseviskit (eriti ajavahemikul 1972 kuni 1977; periood mil oli suletud Caol Ila viskivabrik) tugevalt turvastatud linnastest. Praegu omab Brora ühelinnaseviski samasugust ikoonilist staatust nagu Islay saare Port Ellen ühelinnaseviski, mida tootnud viskivabrik suleti samuti aastal 1983.

Clynelish ühelinnaseviski ametlikke versioone ei ole kuigi palju. Põhitoodeteks on vaid 14 aastane ja Oloroso šerri vaatides järelküpsenud Distiller’s Edition. Kuigi Clynelish viskivabriku tootmismahud on suured, läheb valdav enamus toodangust Johnnie Walker seguviskidesse, milles see moodustab ühe olulisema maitset kujundava komponendi. Kuid sõltumatute villijate poolt toodetuna on turul leida Clynelish ühelinnaseviskisid suhteliselt palju. Maitstav on 20cl pudelist.

Clynelish 14yo, 46%

Aroom: puhas ja suhteliselt kerge. Vürtsid ja puuvilja suhkur. Mõru tsitrus – sidrun, mandariin, apelsin. Täidlust lisab küpse kollane ploom. Parfüümne lillelisus (kanarbik), õrn suitsusus ja tuntav mereline soolasus. Tajutavad on ka aroomid, mida täpsemalt raske määratleda, kuid mida võiks nimetada aromaatseteks ürtideks. Mitmekülgne.

Maitse: ümar ja vahane; magus-vürtsine. Tsitrus – sidrun, mandarin, apelsini koore mõrusus. Veidi piprasust, selge soolasus ja veidi õrna mentooli värskust. Tajutav ka linnaseline kreemisus.

Lõpp: keskmiselt pikk, soolane, mõru apelsin, kaneel. Nõrgim osa viskist.

Hinnang: B+