pühapäev, 31. mai 2015

KILKERRAN WIP 6 "Bourbon Wood"

Kilkerran on ühelinnaseviski, mida valmistatakse Glengyle nimelises Campbeltown’ viskivabrikus, mis on siis Springbank’ ja Glen Scotia kõrval kolmas selle piirkonna viskitootja. Miks viskivabriku ja selle poolt villitud ühelinnaseviski nimed ei kattu? Põhjuseks asjaolu, et nimi Glengyle on juba kasutusel segulinnaseviskil, mida toodab Loch Lomond Distillers. Juriidilistel põhjustel on siis ühelinnaseviski nimeks Kilkerran. Kilkerran on tuletatud gaeli keelsest ’Ceann Loch Cille Chiarain’, mis oli algselt nimetuseks kohale, kus asetses püha Kieran’ (Saint Kieran) religioosne tegutsemispaik.

Kuigi praegune Glengyle viskivabrik alustas tootmist alles 2004. aastal, siis viskivabriku ajalugu ulatub aastasse 1872, mil asutati algne Glengyle. See suleti 1925. aastal. Viskivabriku ostis 2000. aastal Springbank viskivabriku omanik Hedley Wright, kes on sugulussidemete kaudu seotud Glengyle algse omaniku William Mitchelliga. Seega on praegu Glengyle ja Springbank’ omanikuks sama perefirma – J. & A. Mitchell & Co. Ltd. Ka tootmise osas on neil kahel viskivabrikul tihe seos. Glengyle viskivabrikus toimub tootmine vaid lühikesel perioodil aastast ning seda hoiavad siis töös Springbank’ töötajad ning ka valmistamiseks kasutatavad kergelt turvastatud linnased pärinevad Springbank’st. Aastane tootmismaht on praegu üksnes 30 000 liitrit. 

Aastast 2009 on igal aastal villitud n.ö tootmisjärgus ühelinnaseviskisid – Work in Progress (WIP). Kahel viimasel aastal (2013 ja 2014) villiti kahes eri vaadis (eks-burboon ja eks-šerri) küpsenud ühelinnaseviskid. Ka sel aastal, mis on viimane WIP ja järjekorras seitsmes, tuleb turule kaks versiooni: WIP 7 Sherry Wood (46%; 12000 pudelit) ja WIP 7 Bourbon Wood (54,1%; 6000 pudelit). Järgmisel aastal on siis oodata n.ö ametlikku väljalaset – 12-aastane Kilkerran Single Malt. Siin maitstav on aastast 2014, WIP 6 Bourbon Wood.

KILKERRAN Work in Progress 6 „Bourbon Wood“, 46% ncf, nc

Aroom: turbane, kuid koos puuviljasuhkru magususega. Selle all magus tsitrus, veidi ingveri teravust ja hapukat rohelist õuna. Taustal tunda ka maalähedust: sõnnikut, teravilja ja värsket lehmapiima. Sarnasus Springbank’ga ilmne, kuid on veidi intensiivsem.

Maitse: suhteliselt terav, magus turbasus, õline. Siis tuleb vürtsisus ja veidi ka musta purustatud pipart. Veidi soolane, kreeka pähkel, mandel, karamellisuhkruga kaetud eksootilised puuviljad.

Lõpp: keskmiselt pikk, magus, soolakas.


Hinnang: A