reede, 13. jaanuar 2023

SPRINGBANK 10 yo (2000 versus 2022)

Avanes võimalus näidiste varal võrdlevalt maitsta kaht Springbank 10-aastast. Põnevaks teeb selle asjaolu, et nende villimise vahe on 22 aastat. Siinkohal on oluline meelde tuletada, et Springbank viskivabrik oli suletud 1979-1987. Osaline tootmine taastati 1987, kuid korralik töö algas uuesti alles 1989. aastal. Seega on 2000. aastal villitud Springbank pärit väikse tootmismahuga perioodist. Teiseks, mis siin kahe viski võrdlust silmas pidades veelgi olulisem, Springbank ei linnastanud viskivabrikus kohapeal traditsioonilisel meetodil linnaseid aastatel 1960-1991. Oma linnaste tegemine taastati alles 1992. aastal. See tähendab, et 2000. aastal villitud Springbank on valmistatud sisseostetud linnastest. Ning see põhierinevus mind just siin paelubki. Maitstavad on pärit 5cl näidispudelitest.



Springbank 10 yo, villitud 2000 (00/257), 46,0% nc, ncf

Aroom: magus ja linnaseline. Ahjuõunad, värskelt keedetud suveõunte moos. Veidi suhkrustatud apelsini, kergeid ürte. Klaasis seista lastes vahetab õuna välja pirn ning lisandub linnasesuhkur.

Maitse: algus väga kerge ja ümar; suutundelt isegi pehme ja üsna magus. Veidi ehk selline liistunud mekk (võib olla ilmselt selle pudeli hoidmisest tulenev, kust näidis pärit). Konserveeritud puuviljad. Vanillikaun ja veidi ka sellist kuivatatud ürtide segu. Magus asendub teises pooles kuivema tammise noodiga, mis teisel ja kolmandal mekkimisel intensiivistub.

Lõpp: lühike kuni keskmine. Kerge, malbe kuivatatud ürtide segu. Kaldub kuivusele.

Hinnang: C+

Iseenesest ju üsna hea, kuid ei sarnane pea üldse hilisematele Springbank viskidele. Oma aroomilt ja maitsetelt meenutab pigem keskealisi (u 15-20-aastaseid) Balblair ja Glencadam linnaseviskisid. Pimetestimisel pakukski ilmselt neid.

Springbank 10 yo, villitud 2022 (22/09), 46,0% nc, ncf

Aroom: täiesti teistlaadne ja äratuntavalt Springbank! Kergelt karamelliseeritud tsitrused, magus pirn, linnased, Springbankile tüüpiline muldne niiske metsaalune kõdu. Lisaks soolasus, kookos ja selgelt ka suitsune.

Maitse: suutundelt õline ja väga hasti suud kattev. Pirnikaramell ja karamelliseeritud tsitrused annavad värsket magusust. Seda saadab soolane noot koos maheda kuid selge suitsususega. Lisaks linaseemne õli, mesine linnasus, kookos, veidi kadakamarju, kriidisust. Väga rikkalik ja täidlane tervik.

Lõpp: pikk. Soolane, kriidine, karamelliseeritud tsitrused, suitsune kookos, pirn ja melon. Imeline!

Hinnang: A

Võrreldes 2000. aastal villituga on siinne 2022. aastal villitud 10-aastane Springbank hoopis teine tera!. Ja seda ju otseselt, kuna siin on viski valmistatud viskivabrikus kohapeal linnastatud ja turbasuitsu puudutuse saanud odrast. Siin on olemas kõik need aroomid ja maitsed, mis Springbanki minu jaoks nii meeldivaks ja eriliseks teevad. Puhas rõõm ja nauding!