teisipäev, 31. jaanuar 2023

LAPHROAIG 18 yo

Eelnevalt sai Laphroaig viie viski maitsmisega sisse juhatatud. Eks see teeniski seda, et oleks väike võrdlus Laphroaig 18-aastasele. Ja võib kohe öelda, et vahe on märkimisväärne. Laphroaig 18-aastane on kummalise ajalooga. Seda villiti üksnes 2009-2016 vahemikus. Turule tulles vahetas see välja 15-aastase ning aasta enne 18-aastase villimise lõpetamist 2016. aastal, toodi viskivabriku 200-aastapäeva auks 2015. aastal korraks uuesti turule 15-aastane (seda villiti 72,000 pudelit). Igal juhul sai aastaid tagasi soetatud kolm Laphroaig 18-aastast – üks 2013. ja kaks 2014. aastal villitud. Ja nende hind oli praeguste hindadega võrreldes lausa kuritegelikult odav. Igal juhul sai aasta alguses lõpuks neist üks avatud ja nüüd kuu lõpus siis ka blogisse maitsekirjeldus kantud. Maitstav 18-aastane Laphroaig on villitud 2014. aastal. Viski on küpsenud täisaja eks-burboon vaatides, külmfiltreerimata, kuid kahjuks kuritegelikult piirituskaramelli lisandiga.



Laphroaig 18 yo (2014), 48,0% ncf

Aroom: algus üllatavalt vaoshoitud ja mahe, kui turbase viski kohta saab nii üldse öelda. Avaneb meeldivalt ja saavutab hea täidluse. Rohune-juurikane suitsusus, mahedad magusamapoolsed turvastatud linnased. Magus tamm, vanill, veidi karamelli ja neid tasakaalustav mereline soolasus. Klaasis seistes muutub paksemaks, kreemisemaks. Magusat troopilist puuviljasust ja soolakaramelli. Lisanduvad ka hooti esile tõusvad sõnnik, valge pipar ja tõrvasus. Jääb siiski tervikuna üsna delikaatseks, kergeks ja ümaraks.

Maitse: esimesena magus tamm koos kerge turbasuitsuse mekiga. Siis meresoolane, mis läheb üle troopiliste puuviljade ja lagritsa teises pooles üsna vürtsikaks (kas värske vaat siin mängus?). Lisaks veel ka tumedamapoolsem šokolaad ja soolakaramell. Suutundelt on meeldivalt paks ja täidlane ning maitsekaar nauditav.

Lõpp: pikk. Lagrits, soolakaramell, troopilist puuviljasust, mersoolasus ja kasvav tammiselt vürtsikas turbasuitsus eriti kurgu piirkonnas.

Hinnang: A

Suurepärane Laphroaig, kuid kui kritiseerida, siis tammevaadi mõju on siiski ehk liiga esil oma magususega, seda eriti aroomis. See kipub ka kohati varjutama hoopis meeldivamaid destillaadi enda maitseid.