kolmapäev, 25. jaanuar 2023

LAPHROAIG x5

Sarnaselt Aberlour näidiste maitsmisele võtan nüüd ette ka Laphroaig näidised. Maitstavad viis Laphroaig viskit tulevad kõrvale pandud 6cl näidispudelitest. Kõik need on kokkusattumuslikult pärit 2015. aastal villitud täispudelitest, mis enda poolt ostetud ja kõik on ka siin blogis tutvustatud. Järjest üles lugedes koos blogis tutvustamisega (ühtib ilmselt suuresti näidispudelisse panemise ajaga), annab see ülevaate kui kaua need pisikeses näidispudelis seisnud. Nendeks on siis Laphroaig QA Cask (15.01.2017), Laphroaig 10 yo (31.03.2018), Laphroaig Quarter Cask (13.01.2018), Laphroaig Triple Wood (22.05.2021), Laphroaig PX Cask (18.01.2017). See on ühtlasi hüvastijätt nende viskidega, kuna ühtki neist ma enam osta ei kavatse. Mul on siiski tallel veel 20cl mõõdus Laphroaig 10 yo, mis villitud 1998. aastal kangusega 43%.



Laphroaig QA Cask, 40,0%

Aroom: selgelt nõrk ja jätab kohe sellise lahjendatud tunde. Kerge rohune kuiv suitsusus, kerge metallisus. Veidi ka magusaid aprikoose.

Maitse: aroomiga võrreldes üsnagi meeldiv ja mitte nii lahja. Tunda on mõnede aktiivsete vaatide kasutamist. Rohune suitsusus, veidi aniisi koos metallise noodiga. Muidu peamiselt vanill koos tammise vürtsikusega.

Lõpp: keskmise pikkusega, suitsusus koos tammise vürtsikusega.

Hinnang: C


Laphroaig 10 yo, 40,0%

Aroom: eelnevaga võrreldes märksa täidlasem ja kreemisem. Samuti on siin selgemalt tunda Laphroaigile oma meditsiiniline turbasus. Lisaks magusad turvastatud linnased, kerge joodisus ja ka metalline noot taustal.

Maitse: üsna selgelt meditsiiiniline ja mereline turbasus. Suutundelt kergelt kreemine. Lisaks vanill ja ploomikivid. Jääb siiski üsna nõrgaks.

Lõpp: lühike kuni keskmine pikkuselt. Turbane suitsusus, rohune mõrkjus.

Hinnang: C


Laphroaig Quarter Cask, 48,0% ncf

Aroom: no siin on kõrgem kangus ja külmfiltreerimata jätmine kohe positiivselt mõjunud. Hoopis teine tera. Turvastatud linnased, magus vanill, meditsiiniline ürdisus, köhasiirup, jood, industriaalne suitsusus ja veel ka taustal sõnnik.

Maitse: magus, kreemine ja vürtsikas samaaegselt. Keskosast alates intensiivset turbasust ja magusast tammisust.

Lõpp: keskmise pikkusega. Tammiselt magus-vürtsikas. Kerge lagrits järelmekis.

Hinnang: B


Laphroaig Triple Wood, 48,0% ncf

Aroom: soe nahk, suitsused linnased, magus tamm. Veidi veinisust koos tanniinidega. Ohtralt rosinaid. Šerrivaatide kasutamine on selgelt tajutav just kõrvutades kolme eelmaitstud Laphroaig viskiga.

Maitse: magus ja soe nahkne ja vanilline algus. Siis läbi punaste marjade, šerrise noodi ja joodisuse veidi kirbust koos tammise vürtsikusega. Turbasust veidi vähem kui Quarter Cask viskis.

Lõpp: üsnagi pikk. Vürtsikas-mõrkjad tamme ja punaveini tanniinid. Joodiselt soolane järelmekk.

Hinnang: B


Laphroaig PX Cask, 48,0% ncf

Aroom: magus turbasus, soe nahk, puuviljasust ja taustal tõuseb veidi sooja farmisust. Ninatundelt viiest siinmaitstavast kreemisem ja ümaram.

Maitse: viiest magusaim, kuid samas ehk ka tuimem. Siiski on siin hea magusa ja turbasuse kombo. Suutundelt kreemine ja väga ümar. Turbasus pole nii esil, kui eelnevatel.

Lõpp: keskmise pikkusega. Magus, kreemine. Järelmekis kuiva šerrisust.

Hinnang: C+

Niimoodi kõrvuti maitstuna on tuvastatav sarnane DNA, kuid vaatide koostise ja siis ka kanguse tõttu on siiski erisused selgelt hoomatavad. Kõigi viie puhul on siiski ühiseks jooneks tammevaatide domineerimine destillaadi üle. QA Cask ja 10-aastane jäävad kolme ülejäänuga võrdluses selgelt alla. Ja põhjus on ilmne – madalam kangus ja külmfiltreerimine.