neljapäev, 19. jaanuar 2023

BOWMORE 12 yo (2006)

Bowmore viskivabrikus teostati 2000ndate alguses omanike poolt suur n.ö tegevusanalüüs, mis tõi endaga kaasa olulised muutused. Esiteks avati novembris 2006 uus uuendatud külastajatekeskus. Olulisemad muutused leidsid aset aga otseselt viskiga seotult. Seega teiseks otsustati Bowmore viskide müüki vähendada supermarketites, kus hinnasõjas viskid tihedas konkurentsis tihti odavmüüki sattusid. Samaaegselt vähendati ka (70%lt 10%le) ehk peaaegu loobuti Bowmore viski hulgimüügist kolmandatele osapooltele, mis tähendas seda, et sõltumatutel villijatel muutus pea võimatuks Bowmore vaate saada. Neljandaks tehti mastaapne sortimendi ülevaatus. See tähendas seda, et ümber vaadati kogu villitav Bowmore sortiment, mida vähendati oluliselt ja samas jagati see kaheks: niiöelda tavasortiment ja teine reisikaubandusse suunatud sortiment. Sellega koos toimus ka radikaalne pudeli disaini ja pakendi muutus 2007. aastal. 

Miks ma sellest siin aastal 2023 enam kirjutan. Põhjus lihtne. Maitstav 12-aastane Bowmore on villitud 2006. aastal ehk siis viimane vanas ja vähemalt mulle meeldivas kuues olnud Bowmore. Blogis on varasemalt uues kuues 12-aastast tutvustatud (august 2015).



Bowmore 12 yo (2006), 40,0%

Aroom: esmalt ja seda üsna domineerivalt parfüümne seebisus, mis siiski õnneks tasapisi taandub ja lubab muudel ja oluliselt meeldivamatel aroomidel järk-järgult esile tõusta. Kõigepealt keedetud kaalikas ja juurseller. Siis on tunda magus ja kergelt merevetikaline ning üsnagi tugev turbasuitsusus ja märg rohusus. Metsaõite mesi, karamell, õunakook karamelliga. Lisaks meeldiv külm tuhane suitsusus ja suitsune nahk.

Maitse: magus karamelline linnasus, külm tuhane suitsusus, tume šokolaad ja pähkline kreemisus. Keskosas tammist vürtsikust koos mõningase tsitruselisuse ja mingit sorti lillelise rohususega. Madala kanguse tõttu jääb ehk veidi nõrgaks, kuid samas on siiski maitsekooslus piisavalt heas tasakaalus ja üsnagi rikkalik.

Lõpp: keskmine kuni pikk. Tume šokolaad, suitsune nahk, kergelt soolakad maapähklid.

Hinnang: C+

Vajab iga kord klaasi valatult seismist, et see parfüümne seebisus aroomist kaoks. Kuigi aroom pole alguses kuigi kutsuv, tagavad kannatus aroomi osas ning maitse ja järelmaitse piisavalt meeldiva terviku. Kokkuvõttes hea linnaseviski.