reede, 31. juuli 2020

BRUICHLADDICH Bere Barley 2008

Odra mõjule pühendatud kolmest Bruichladdich linnaseviskist viimaseks on klaasis Bere Barley 2008. Siinmaitstav on destilleeritud 2008 aastal, küpsenud Ameerika tammest eks-bourbon ja Tennessee viski vaatides ning villitud seejärel kümneaastasena 2018. aasta alguses. Arvestades viski destilleerimise aastat ja sildil märgitud viski vanust (10-aastat) ei oskagi täpselt määratleda, kus konkreetne Bere oder on kasvanud. Bruichladdich on nimelt Bere Barley viskit villinud eri aastakäikudest erinevas vanuses ning kasutatud oder on samuti olnud pärit kas Islay või Orkney saare eri farmides asuvatel põldudelt. Seni on täismõõdus pudelites villitud kuus Bere Barley viskit:
  1. Bruichladdich Bere Barley 2006/2012 (Islay: Kynagarry Farm; Achaba, Achfad Fields)
  2. Bruichladdich Bere Barley 2006/2012 (Islay: Kynagarry Farm; Achaba, Achfad Fields)
  3. Bruichladdich Bere Barley 2008/2014 (Orkney: Weyland & Waterside, Richmond Villa, Skelbister & Northfield Farms)
  4. Bruichladdich Bere Barley 2009/2016 (Orkney: Weyland & Watersfield, Richmond Villa, Quoyberstane & Northfield Farms)
  5. Bruichladdich Bere Barley 2008/2018 (Islay: Dunlossit Estate)
  6. Bruichladdich Bere Barley 2010/2019 (Orkney: Weyland & Watersfield, Quoyberstane, Northfield & Richmond Villa Farms)
Arvan, et siinmaitstav 20cl väikepudelist pärit 10-aastane Bere Barley 2008 on eri versioon Islay saarel kasvanud odrast, kuid on ülaltoodud viskist veidi vanem.


Bruichladdich Bere Barley 2008, 50,0% nc, ncf

Aroom: esmalt kriidine ja tolmune/tuhane kuiv teraviljasus. Klaasis seistes tuleb mõningast magusat täidlust. Troopilised värsked puuviljad ja linnasesuhkur. Jääb aromaatsuse osas pigem vaoshoituks. Siiski on tervik üsna tihke. Vee lisades veidi magusam, linnasesuhkrule tuleb lisaks mesisust ja törts sidrunit koos linaseemneõliga.

Maitse: väga värske ja tihke, tundelt veidi õline ja suudkattev. Selline puhas linnaseviski mekk. Särtsakam kui aroom oodata lubas: sidrun, kerge ingver, rohune lillelisus ja veidi ka tammist vürtsikust. Vee lisades alles avaneb meeldivalt. Mineraalne koos linnasesuhkru ja magusa sidruniga, veidi aniisi ja soolakat merelisust. Suurepärane ja väga hästi suud kattev.

Lõpp: pikk ja särtsakas. Sidrun, ingver, veidi tamme, mis toob viimasena kuivapoolset mõrkjat rohust lillelisust. Veega lahjendatult magusam, rohusust pole tunda; selle asemel värskendav aniis.

Hinnang: B+

Samuti väga meeldiv Bruichladdich. Kvaliteedilt OB2009 viskiga samal tasemel, kuid maitseomadustelt tuntavalt erinev. Vähene vesi tuleb siin kasuks, eriti maitsete ja suutunde osas.