pühapäev, 5. juuli 2020

BOX Dálvve

Linnaseviski Rootsist. Aastal 2010 rajatud BOX Distillery asub Põhja-Rootsis Ångermanälven jõe kaldal 19. sajandist pärit endises saeveskis (ja kasutusest kõrvaldatud elektrijaamas). Tegelikult on nüüdseks selle viskivabriku nimi High Coast Distillery ning ka viskid villitakse High Coast nime all (põhjuseks viskitegija Compass Box pöördumine vältimaks nime sarnasusest tuleneda võivaid eksitusi ja võimalikke kohtuvaidlusi). High Coast viskivabrik on suhteliselt uus; esimene destillaat valmistati 2010. aasta detsembris. Praguseks on peale mitmeid laiendusi tõusnud aastane tootmisvõimsus 300,000 liitrini.

Box Dàlvve The Signature Malt oli selle Rootsi viskivabriku jaoks oluliseks verstapostiks, kuna sellest sai peale 2016. aasta novembris esitlemist esimene regulaarne viski 2017 aastal. Seda linnaseviskit on villitud nüüdseks mitu tegu ning alati on see valmistatud osaliselt turvastatud linnastest ja küpsenud keskmiselt viis aastat esimese täitekorra burboonvaatides. Dálvve on esimesest teost alates toodetud kuus tegu ja järgitud on sama retsepti, kuid siiski mõningate väikeste erinevustega. Väga detailne info kasutatud vaatide kohta on leitav High Coast veebilehelt. Siinmaitstav Box Dálvve on batch 04, mis on kokku segatud turvastatud ja turvastamata linnastest valmistatud destillaadist, küpsenud eks-burboon vaatides ja villitud 2018 aastal.


BOX Dálvve, Batch 04, 46,0% nc, ncf

Aroom: pärmine teraviljasus, magus piirituselisus. Nektariinid, happelised õunad, õrn suitsusus taustal. Klaasis seista lastes ja/või paar tilka vett lisades toob suitsususe enam esile; lisaks värske magus puidusus.

Maitse: lihtne magus teraviljasus, veidi mentoolset ja hapuka õuna värskust, veel veidi toored rohelised tikrid, vürtsikust veidi. Üsna puhas ja isegi ehk veidi liiga steriilne. Vee lisades kergelt suitsune kreemisus. Suitsusus on pigem puidune, kui turbane.

Lõpp: keskmise pikkusega, teravili, õrn suitsusus jätkub, mõningane piirituseline kirbus viimasena.

Hinnang: C+

Noor veel selgelt, kuid samas puhas destillaadi põhine linnaseviski. Vähese vee lisamisel parem. Üsna hea, kuid uut pudelit ostma ei kutsu. Samas teisi linnaseviskisid High Coast viskivabriku poolt toodetust võiks proovida veel küll. Meelepärasem kui Mackmyra. Siinses Dálvve viskis annab just kerge suitsusus maitsele huvitava nüansi; ilma selleta jääks liigselt lihtsaks ja piirituseliseks.