esmaspäev, 20. juuli 2020

BRUICHLADDICH Islay Barley 2010

Kuumadel suvepäevadel ega isegi –õhtutel viski maitsmisele eriti kohta ei ole. Leidsin siiski, et järgides b-tähte ja viski laadi, otsustasin valida kuu viimasteks linnaseviskideks samuti nooremad ja destillaadi mõjulisemad Bruichladdich viskid. Täpsemalt tuleks siiski öelda, et odramõjulisemad viskid, kuna maitsmiseks võetavad Bruichladdich’id peaksid esindama just erineva odra mõjusid lõppmaitsele. Bruichladdich on niigi tuntud selle poolest, et kasutatakse üksnes Šotimaal kasvanud otra. Kuid Barley Exploration Programme raames pea igal aastal villitavate Bruichladdich viskidega on soovitud minna kaugemale. Bruichladdich soovib linnaseviskide kaudu näidata kolme odraga seotud komponenti:
  • Kus on oder kasvanud? = Islay Barley
  • Kuidas on oder kasvanud? = Organic Barley
  • Mis tüüpi otra on kasvatatud? = Bere Barley
Varasemalt olen maitsnud ja ka blogis juba tutvustanud Islay Barley 2009 ja Bere Barley 2006 ja 2008. Nüüd siin kolmest meeldivast 20cl kolmikpudelist koosnevast kinkepakendist pärit esimeseks maitstavaks võtan Islay Barley 2010, mis on nimele vastavalt pärit üksnes Islay saarel kasvanud odrast (Optic, Oxbridge). Kokku kasutati kaheksa farmi vilja: Coull, Cruach, Dunlossit, Island, Mulindry, Rockside, Starchmill, Sunderland. Viski on villitud 2010. aastal, küpsenud umbes seitse aastat peamiselt eks-burboon ja osaliselt ka endistes prantsuse punaveini vaatides ning kokkusegatult villitud 2018. aasta alguses. Maitstav on pärit 20cl pudelist.


Bruichladdich Islay Barley 2010, 50,0% nc, ncf

Aroom: magus, kuid toores (piirituseline) ja samas ka tammiselt terav-vürtsikas. Magusad linnased, veidi vanilli, toored virsikud ja aprikoosid. Klaasis seistes värskem, magusam ja paksem – mesi ja õled. Veega veidi lahjendades õlgedele lisaks heinasus, mõningane melon, kuid vürtsikus jääb siiski alles.

Maitse: esmalt piirituseline mõrkjus (rohune) ja kergelt vürtsikas noor tamm. Siis magus linnasus, sidrun koos ingveriga. Selline noor ja krapsakas. Veega lahjendamine muudab magusamaks ja ümaramaks; magusam sidrun, lisaks õun ja melon.

Lõpp: keskmise pikkusega ja kurku soojendav. Magus-mõrkjas tamm, sidrun ja ingver.

Hinnang: B

Prantsuse tamme mõju on tuntav. Tervikuna väga hea ja kvaliteetne ehe linnaseviski.