pühapäev, 14. juuni 2020

AUCHROISK 2005/2016 G&M CC

Võimalus jälle maitsta minu jaoks uue Šoti linnaseviskivabriku viskit, milleks sedapuhku on Speyside piirkonnas paiknev Auchroisk. Auchroisk viskivabrik on rajatud 1974. aastal Justerini & Brooks poolt. Varasemalt oli selle firma poolt suuresti J&B seguviski tarbeks juba kasutuses Knockando, Strathmill ja Glen Spey viskivabrikud. Nii nagu paljud teised Speyside linnaseviskivabrikud, on ka Auchroisk toodang suunatud peaasjalikult seguviskide jaoks. Arhitektuuriliselt on Auchroisk viskivabrik üsna modernne ning väliselt ei oma see viskivabrikutele muidu äratuntavaid jooni. Viskivabriku aastaseks tootmismahuks on 5,8 miljonit liitrit ning destilleeritava toorviski iseloom sõltub suuresti sellest, mis maitseomadustega linnaseviski komponenti lähiaastate valmistatavate seguviskide otstarbeks vajatakse. Kui varasemalt oli eesmärgiks saavutada rohune iseloom, siis viimasel ajal on muudetud see pähkliseks/linnaseliseks.

Ametlikult villitud Auchroisk on alates 2001. aastast saadaval vaid 10-aastasena Flora & Fauna sarjas. Enne seda villiti 1986-2001 aastatel Auchroisk linnaseviskit The Singleton nime all (nüüdseks on Singleton nimi kasutuses Glen Ord, Glendullan ja Dufftown viskide ühisnimetusena).

Siinmaitstav sõltumatu villija Gordon & MacPhail  poolt turule toodud Auchroisk on destilleeritud 2005. aastal, küpsenud taastäidetud Ameerika tammest valmistatud hogshead tüüpi vaatides ning villitud 12.07.2016 Connoisseurs Choice sarjas.  Maitstav on pärit 5cl minipudelist.


Auchroisk 2005/2016 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice, 46,0% nc, ncf

Aroom: esmalt kuiv tamm, teraviljasus. Klaasis seistes muutub magusamaks. Meega kaetud hommikuhelbed (teraviljased), ananass ning siis iiris ja seejärel ka kookos.

Maitse: esmalt magusa ääristusega teraviljasus, kuid siis muutub rohuseks, kus ka mõningane piprasus. Tammine-rohune mõrkjus, millele lisanduvad apelsini- ja sidrunikoored. Säilitab siiski mõningase magususe, mis hoiab maitsed tasakaalus. Üsna jõuline noore Speyside linnaseviski kohta.

Lõpp: üsna pikk ja kurku soojendav. Vürtsikas tammisus, rohuselt mõrkjas järelmekk koos seda tasakaalustava kookose ja mõningase piimašokolaadiga lõpus.

Hinnang: C+

Üsna hea sirgjooneline linnaseviski.