kolmapäev, 10. juuni 2020

ALLT-A-BHAINNE 17 yo HL OMC 1995/2013

Allt-a-Bhainne linnaseviskit on õnnestunud vaid kord varem proovida ning sedagi vaid tsipake viskifestivali raames. Kuna tegemist on seega samuti varem tutvustamata viskivabriku toodanguga, siis lühike kirjeldus. Allt-a-Bhainne viskivabrik on rajatud Chivas Brothers poolt 1975. aastal sihiga toota linnaseviskit seguviskidesse (varasemalt peamiselt 100 Pipers ja nüüd Chivas Regal seguviski jaoks). Viskivabrik paikneb Ben Rinnes mäe läheduses ja meenutab arhitektuuriliselt kompaktset kindlust. Allt-a-Bhainne tootmisprotsess kavandati algusest peale, isegi enne tehnoloogilisi lahendusi, juhitavaks vaid ühe inimese poolt. Aastaseks tootmismahuks on neli miljonit liitrit ning kogu destilleeritud toodang viiakse tankerites Keith’i, kus see siis vaatidesse pannakse ja seejärel ka küpsema jäetakse. Kuigi viskivabriku omanikud pole näidanud üles erilist huvi Allt-a-Bhainne ühelinnaseviski villimise vastu, toodi siiski 2018. aasta sügisel turule kergelt turvastatud vanuse märketa viski.

Siinmaitstav Allt-a-Bhainne on (nii nagu ka varasemalt maitstud 18-aastane) pärit sõltumatu villija Hunter Laing poolt Old Malt Cask sarjas villitu. Viski on destilleeritud novembris 1995, küpsenud taastäidetud hogshead mõõtu vaadis #10129 ning villitud oktoobris 2013 aastal kokku 306 pudelit. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.

Allt-a-Bhainne 17 yo Hunter Laing 1995/2013 Old Malt Cask #10129, 50,0% nc, ncf

Aroom: üsna neutraalne ning mitte kuigi aromaatne. Tasapisi siiski avaneb. Viljaait, niisked õled, diislikütus, kuiv tammisus. Täidlust annab võiküpsis. Kuigi üsna neutraalne, ei ole tunde poolest tegemist siiski õhukese viskiga; vanust on aroomis kenasti tunda. Mõni tilk vett toob teraviljasuse enam esile.

Maitse: magusapoolne teraviljane pehmus esmalt, siis piirituseline rohusus, kus ka veidi pipart ja ingverit. Lihtne ja n.ö toores; meenutab suuresti seguviskide maitseomadusi.

Lõpp: lühike kuni keskmine pikkuselt, piirituseline kirbus, väga rohune (värske muru).

Hinnang: C

Keskpärane viski, mis ei jäta ega paku meenutamiseks midagi.