Vett kasutatakse viski tootmise mitmes etapis:
odra leotamisel, meski valmistamisel, destillaadi jahutamisel ja lahjendamisel
enne vaatidesse panekut ning enne villimist. Vett on loomulikult vaja ka
seadmete puhastamisel ja mujalgi viskivabriku töös hoidmiseks. Vesi on seega üks
olulistest komponentidest linnaseviski valmistamise juures ning kuna vett
kasutatakse niivõrd suures koguses, on viskivabrikud enamasti rajatud
kohtadesse, kus vesi on hõlpsasti kättesaadav ning seda soovitavalt
aastaringselt. Võib öelda, et viskivabriku asukoha määrabki suuresti vee piisav
olemasolu.
Ka pudelisse villitud tavakanguses (40%)
viskides on vesi protsentuaalselt kõige suuremakoguselisem mahukomponent.
Näiteks on 40% kanguses linnaseviskis vee mahuprotsent 60 ja etanooli osa vaid
40 ning 55% kanguses linnaseviskis on vastavad osakaalud 45 ja 55. Viski
omadused ongi suuresti määratletud etanooli/vee maatriksiga. Siinjuures on
oluline mõista, et kokkusaamisel ei käitu etanool ja vesi kuigi sõbralikult,
s.t sellise segu omadused võivad hälbida märkimisväärselt. Oluliseks on siin
vee ja etanooli kaalutud keskmine suhe, mis toodab erineva viskoossuse, mis on
maitsmisel tajutav suutundes. Eriti linnaseviskide puhul on seega viski kõrgem
kangus (etanooli suurem osakaal vee suhtes) eelistatavam, kuna see annab
lõpp-produktis meeldivama suutunde ja samas aitab maitsetel paremini esile
tulla.
Viski valmistamisel vajaminev vesi on jaotatud
suures plaanis kolmeks: viski tootmisvesi (odra leotamine, meski
valmistamiseks), jahutusvesi (kondensaatorites) ja lahjendusvesi (vaatidesse
panekul ja villimisel). Siin postituses kirjeldan peamiselt esimest. Seejuures
peetakse selle juures eelkõige silmas meski valmistamisel kasutatavat vett,
kuna esiteks hangivad enamus viskivabrikuid oma linnased tsentraalselt, kuna
kohapealt linnastamist ei toimu (seega vett odra leotamiseks enamustes
viskivabrikutes vaja ei lähe). Teiseks on villimiskanguseni lahjendamisel
kasutusel enamasti neutraalne vesi (deioniseeritud vesi) või siis tingitult
sellest, et suurkorporatsioonide omandusse kuuluvate viskivabrikute puhul
toimub linnaseviskide villimine enamasti mujal kui viski valmistuskohas, on
villimiskanguseni lahjendamisel kasutusel vesi, mis pärit hoopis teisest
lähteallikast kui meski valmistamisel kasutatud vesi.
Loomulikult peavad kõik toormaterjalid olema
sobivad, et saaks toota viski, mis oleks joodav (s.t mitte otseselt tervist
kahjustav). Sellest tulenevalt on kehtestatud ka nõuded viski valmistamisel
kasutatava vee kohta. Lihtsustatult väljendatuna peab vesi olema visuaalselt
selge ilma värvi (siiski Šotimaa saartel võib turbasest pinnasest tingituna
olla vesi üsna pruun) või maitse riknemiseta ning piisavalt puhas mikroorganismidest.
Kuna vee puhtus on äärmiselt oluline, siis suhtuvad viskivabrikud oma vee
allikasse väga tõsiselt. Vee puhtuse kaitsmiseks rakendatakse nii veevõtukoha
maakasutuse kontrollimist kui ka püütakse osta valgala. Seejuures on siiski oluline
mõista, et meski valmistamiseks on vaja mineraalaineid sisaldavat vett. Meski
valmistamise vee puhul on väga oluline samuti vee temperatuur, sest üksnes
piisavalt kuum vesi aitab koos ensüümidega linnastes oleval tärklisel muunduda
kääritatavateks suhkruteks.
Vee lisamine meskitünni (Bruichladdich)
Meski valmistamise juures kasutatava vee
olulisemad omadused on selle karedus, pH, mineraalainete üldine sisaldus ja
mikrobioloogiline puhtus. Vee karedus tähendab mitmevalentsete katioonide
kontsentratsiooni vees, s.t ioonide kogust, mille laeng on +2 või enam
(peamiselt kaltsium ja magneesium), ja seda väljendatakse tavaliselt
kaltsiumkarbonaadi (CaCO3) kontsentratsioonina vees. Määratluse
järgi sisaldab pehme vesi allikast sõltuvalt CaCO3 vähem kui 40-100
mg/l ja kare vesi üle 80-200 mg / l.
Vee pH (pondus
hydrogenii) tähendab vesinikuaatomite aktiivsust vees. PH väärtus kirjeldab
vee happesust logaritmilisel skaalal, s.t pH 4 on kümme korda happelisem kui pH
5 ja sada korda happelisem kui pH 6. Puhta vee pH on 7. Selles on
vesinikioonide ja hüdroksiidioonide hulk omavahel tasakaalus. Vihmavee pH on
kergelt happeline, sest vesi reageerib õhus oleva süsinikdioksiidiga,
moodustades süsihappe. Normaalne vihmavee pH on umbes 5,5. Tavaliselt kõige
soovitavam meskivee pH on umbes 5-5,5, kuna madalam pH võib põhjustada
piimhappebakterite ülemäärast tootmist ja kõrgem pH aeglasemat või
mittetäielikku kääritamist.
Mineraalainetest on kaltsium kõige olulisem
mineraal, mis mõjutab nii pH-d kui ka vee karedust. Kaltsium iseenesest ei
maitse tavalistes kontsentratsioonides kuidagi, kuid see alandab pH-d,
suurendab vee karedust ja pärmi flokulatsiooni ning võib vähendada magneesiumi
hulka. Teised olulised ioonid meski pruulimisvees on naatrium (Na+)
ja tavalised anioonid; sulfaat (SO4-2), kloriid (Cl-)
ja karbonaat (CO3-2). Naatrium pehmendab vett, vähendades
CaCO3 mõju ning suurema kontsentratsiooni korral (üle 50 ppm) muudab
vee magusaks või isegi soolaseks (>150 ppm) ja hapuks (>250 ppm). Sulfaat
tugevdab mõrudat, kuiva ja väävlist maitset, pakkudes antibakteriaalset mõju
nii kääritamisel kui ka pudelites vananemisel, vähendades piimhappebakterite
kasvu. Kloriid tugevdab linnaselist maitset, kuid kõrge kontsentratsiooni
korral võib see anda tainase, soolase või kloorise lõhna.
Kuigi traditsiooniliselt ei kasutata Šotimaa viskivabrikutes
enne selle kasutamist (linnaste leotamiseks, meski valmistamiseks ega vahetult
pärast destilleerimist – destillaadi alandamiseks 63,5%-ni enne vaatidesse
panekut) vee töötlemist, võidakse seda teha siiski villimise käigus (lõpp-produkti
soovitava kanguseni lahjendamiseks), kui ei kasutata neutraalset vett. Kindlustamaks
siiski otstarbekohaste nõuete täitmist võidakse teatud puhkudel enne kasutamist veest eemaldada keemilised osakesed
filtreerimise ja süsinikuelementidega ning mikroorganismid UV-valgusega.
Šotimaal linnaseviski valmistamisel kasutatav
vesi on üldiselt pehme ning pehmet vett on loetud ka linnaseviski
valmistamiseks parimaks. Vee pehmus on tagatud suuresti aluspinna abil, milleks
on Šotimaal suuresti graniit, mis annab veele edasi vähem mineraale kui näiteks
liivakivi. Siiski kasutavad mõned tunnustatud viskivabrikud karedat vett ning neist
mõned peavad omakorda just kareda vee omadusi üheks oluliseks teguriks oma viski
maitsete kujunemise juures. Karedat vett kasutavad näiteks Bunnahabhain,
Cragganmore, Glenmorangie, Glen Moray, Glenlivet, Glenkinchie, Highland Park.
On ka arvatud, et pehmem vesi toodab raskepärasema linnaseviski ning karedam
vesi kergema iseloomuga linnaseviski.
Vihmavesi on pehme ning kareduse omandab see
alles veehoidlates. Mida kauem vesi veedab jõgedes, järvedes või maa-alustes
põhjaveekihtides, seda rohkem on sellel aega omandada õhust ja maapinnast
lahustuvaid aineid. Seega on piirkonna geoloogial vee omadustele tekkimisel
samuti oluline osa, kuna näiteks kõva graniit või kvarts on vähem lahustuvad
kui lubjakivi või kriit.
Viskivabrikute vee päritolu varieerub, kuid Šoti linnaseviskide puhul tuleb see enamasti kas allikatest, ojadest/jõgedest (burn) või järvedest (loch). Enamasti on vee lähtekoht viskivabriku vahetus läheduses, kuid mõningatel puhkudel võib see olla ka mitme miili kaugusel. Tabelites allpool on rühmitatult toodud 103 Šoti linnaseviski vabriku veeallikad meski valmistamiseks.
Viskivabrik |
Allikas
(springs) |
Ardmore |
Spring
on Knockandy Hill |
Balvenie |
Robbie
Dubh springs |
Benriach |
Burnside
springs |
Benromach |
Chapelton
springs |
Blair
Athol |
Allt Dour spring in Ben Vrackie |
Bunnahabhain |
Spring in Margadale Hills |
Cardhu |
Springs
on Mannoch Hill & Lynne Burn |
Craigellachie |
Springs
on Little Conval Hill |
Edradour |
Spring
on Moulin Moor |
Fettercairn |
Springs
in Grampian Hills |
Glenallachie |
Springs
on Ben Rinnes |
Glenburgie |
Springs
on Burgie Hill |
Glencadam |
Moorans
water supply – tributary of the North Esk |
Glendullan |
Springs
in Conval Hills |
Glen
Elgin |
Springs
near Millbuies Loch |
Glenfarclas |
Springs
on Ben Rinnes |
Glenfiddich |
Robbie
Dubh springs |
Glen
Garioch |
Coutens
Spring |
Glen
Grant |
Caperdonich
Springs & Glen Grant Burn |
Glen
Keith |
Balloch
Spring & Newmill Spring |
Glenkinchie |
Local
spring |
Glenmorangie |
Tarlogie Spring |
Glenrothes |
Ardcanny Spring & Ladie’s Well |
Glen
Spey |
Doonie
Spring |
Inchgower |
Springs
in the Minduff Hills |
Kininvie |
Springs
in the Conval Hills |
Knockando |
Cardnach
Spring |
Knockdhu
(anCnoc) |
Springs
on Knock Hill |
Linkwood |
Springs
near Millbuies Loch |
Longmorn |
Springs
on Mannoch Hill |
Miltonduff |
Spring
on site |
Mortlach |
Guidman’s
Knowe springs |
Royal
Lochnagar |
Springs
in the foothills of Lochnagar |
Strathisla |
Broomhill
Spring |
Strathmill |
Spring
on site |
Tamnavulin |
Springs
in Easterton surrounding hills |
Teaninich |
Dairywell
Spring |
Tomintoul |
Ballantruan
Spring |
Viskivabrik |
Suur
oja või väike jõgi (burn) / jõgi (river) |
Aberfeldy |
Pitilie
Burn |
Aberlour |
Springs
on Ben Rinnes |
Allt-a-Bhainne |
Springs
on Ben Rinnes |
Aultmore |
Auchinderran
Burn |
Balblair |
Allt
Dearg Burn |
Balmenach |
Cromdale
Burn |
Ben
Nevis |
Allt
a’Mhuilinn Burn |
Benrinnes |
Scurran
& Rowantree Burns |
Bladnoch |
Bladnoch
River |
Bowmore |
Laggan
River |
Braeval |
Preenie & Kate’s Well Burns, burn at
Ladderfoot |
Brora |
Clynemilton Burn |
Clynelish |
Clynemilton Burn |
Cragganmore |
Spring on Craggan More Hill via the Craggan Burn |
Dailuaine |
Balliemullich Burn from Ben Rinnes |
Dalwhinnie |
Lochan
an Doire-uaine via Allt an t’Sluie Burn |
Deanston |
Teith
River |
Glendronach |
Dronach
Burn, flows through the distillery |
Glengoyne |
Blairgar
Burn from Campsie Hill |
Glenlossie |
Bardon
Burn in Mannoch Hills |
Glen Moray |
Lossie River |
Kilchoman |
Allt
Glean Osmail Burn |
Mannochmore |
Mannoch
Hills via the Barden Burn |
Royal
Brackla |
Cawdor
Burn |
Scapa |
Coltland Burn & nearby springs |
Speyburn |
Granty
(Birchfield) Burn |
Speyside |
Tromie
River |
Talisker |
Cnoc
nan Speireag (Hawkhill) burn |
Tomatin |
Allt-na-Frithe
(local burn) |
Tormore |
Achvockie
Burn |
Tullibardine |
Danny
Burn |
Wolfburn |
Wolf
Burn |
Viskivabrik |
Kitsas
laht / järv (loch) |
Abhainn
Dearg |
Loch
Raonasgail |
Ailsa
Bay |
Penwhapple
Loch |
Ardbeg |
Arinambeist
& Uigeadail Lochs |
Arran |
Loch
na Davie |
Auchentoshan |
Loch
Katrina |
Bruichladdich |
Reservoir
in the local hills; James Brown’s spring at Octomore for reduction |
Caol
Ila |
Loch
nam Ban (Torrabolls Loch) |
Dalmore |
Loch
Kildermorie on the slopes of Ben Wyvis |
Glengyle |
Crosshills
Loch |
Glen
Ord |
Loch
nan Eun & Loch nam Bonnach via Alt Fionnadh (White Burn) |
Glen
Scotia |
Crosshill
Loch |
Glentauchers |
Reservoir fed by the Rosarie Burn |
Glenturret |
Loch
Turret |
Highland Park |
Crantit Lagoons & one spring |
Jura |
Loch
a’Bhaile Mhargaidh (Market Loch) |
Lagavulin |
Solum
lochs |
Laphroaig |
Kilbride
Dam (reservoir) & Loch na Beinne Brice |
Loch
Lomond |
Loch
Lomond & bore-holes |
Oban |
Lochs
Gleann a’Bearraidh |
Port
Ellen |
Leorin
Lochs |
Pulteney |
Loch
of Hempriggs via 5,5 miles long lade |
Springbank |
Crosshills
Loch |
Strathearn |
Loch
Turret |
Tobermory |
Gearr
a’Bkimm Loch |
Viskivabrik |
Kaev
(bore hole) |
Auchroisk |
Dorie’s
Well |
Dufftown |
Jock’s
Well in Conval Hills |
Glenglassaugh |
Deep
wells near Glassaugh Burn |
Glenlivet |
Josie’s
Well |
Kingsbarns |
100
m bore hole beneath distillery |
Macallan |
Bore-holes
aquifers on site |
Macduff |
Bore-holes
on site & springs |
Strathisla |
Fons
Bulliens Well |
Tamdhu |
Bore-holes
and spring on site |
Lõpetuseks ka mõni rida jahutusveest, mida läheb vaja suures koguses kondensaatorite jahutamiseks. Selleks otstarbeks on vaja vett, mis on piisavalt külm, et jahutada piiritusaure vasest kondensaatoris. Vask on puhastava omadusega ning kui kondensaatoris olev vesi on soe, võtab aurul rohkem aega kondenseeruda ning seega on sellel enam aega vasega kontaktis olla ja destilleeritud piiritus tuleb kergem ja puhtam. See ei ole aga linnaseviski puhul just eelistatuim tulem. Seega kui soovitakse raskemat, rikkalikumat ja „traditsioonilisemat“ destillaati, tuleb kindlustada jahutusvee piisav külmus. Sellest tingitult on sageli paljud Šotimaa linnaseviski vabrikud kuumemal „vaiksel“ perioodil (juuli, august) n.ö sundpuhkusel (tegeletakse hooldus- ja remonditöödega), kuna jahutuseks kasutatav vesi on liiga soe ja/või on selle tase niivõrd madal. Sellega seotult vaatan isegi vahel, millal konkreetne viski on destilleeritud ning võimalusel valin/eelistan talveperioodil destilleeritud linnaseviskit.