reede, 20. detsember 2019

BENRIACH 12 yo Sherry Wood

Aeg hakata selleks aastaks otsi kokku tõmbama. Kuid enne seda tuleb ikka korralikud viskid ette võtta. Ei saa ju viskiaastat lõpetada konjakitega. Valisin selle aasta kaheks viimaseks viskiks šerrised Šoti linnaseviskid. Esiteks BenRiach ja seejärel GlenDronach. Olgu mainitud, et ka uut aastat alustame jõuliselt šerrise Šoti linnaseviskiga.

Siinmaitstav BenRiach on küpsenud kaht tüüpi vaatides – Pedro Ximénez ja Oloroso šerri – ning siis 12-aastase küpsemise järgselt kokku segatud ja seejärel villitud 01.10.2015. Seega on siinse viski puhul veel tegemist viskivabriku endiste omanike (Billy Walker ja partnerid ehk Benriach Distillery Co) poolt villituga. BenRiach koos GlenDronach ja Glenglassaugh viskivabrikuga müüdi 2016. aasta aprillis Ameerika suurkorporatsioonile Brown Forman.


BenRiach 12 yo Sherry Wood, 46,0% nc, ncf

Aroom: meeldivalt ja mõõdukalt magus. Kuivatatud viigimarjad, rosinad, soe nahk, šerrisus loomulikult. Osalist kuivust annab kohv ja šokolaad. Lisaks vanill ja veidi ka iirist. Vähese vee lisamine toob värskust – aprikoos, apelsin, mentool. Lisaks asendab kuivatatud puuviljade magusust nüüd kergem ja ümaram BenRiachi viskidele tüüpiline mesine magusus.

Maitse: magus-vürtsikas ja üsnagi raskepärane. Kuivatatud viigimarjad, rosinad, veidi kummisust. Tammine karamell ja siis vürtsikas pool – muskaat ja koriander eelkõige. Veidi vett toob mentoolset värskust, lisandub lagrits, suutundesse ümarust ja õhulisust (destillaat tuleb vaatide alt enam esile).

Lõpp: üsna pikk ja kurku soojendav. Vürtsikas tammisus ja mõrudam šokolaad, mis annavad veidi mõrkja järelmeki. Vähese veega lahjendatult mentoolne apelsin.

Hinnang: B

Väga heas tasakaalus linnaseviski, kus šerrivaatide mõju on küll tuntav, kuid samas on mõne tilga vee abil võimalik šerrisuse alt esile tuua ka destilaadi värskem pool.