laupäev, 5. oktoober 2019

COTSWOLDS Odyssey Barley 2014/2018

Selle kuu esimene viski on eelmise kuu lõpetuseks. Ehk siis, siinnegi linnaseviski on sildistatav muu Euroopa viski alla. Täpsemalt on tegemist Inglismaa viskiga Cotswolds, mis on pärit samanimelisest viskivabrikust.

Cotswolds viskivabrik on rajatud 2014. aastal ning tootmist alustati sama kuu septembris. Cotswolds linnaseviski valmistamiseks kasutatakse viskivabriku lähedal farmides kasvanud ja traditsioonilisel viisil linnastatud otra. Esimene linnaseviski villiti kolme aasta vanusena 2017. aastal (2014 Odyssey Barley, batch 01/2017) ning oli kokku segatud 70% osas uuendatud punaveinivaatides ja 30% ulatuses esmatäite eks-burboon vaatides küpsenud destillaadist. Cotswolds linnaseviski sortimendis on nüüdseks lisaks Odyssey Barley viskile ka punaveini vaatides küpsenud ja vaadikangusena villitav Founder’s Choice ning just värskelt turule toodud Peated Cask, kus on viski küpsemiseks kasutatud veerandmõõdus endisi turvastatud viski küpsemiseks kasutatud vaate.

Siinmaitstav 2014 Odyssey Barley viski on 2018. aasta esimene tegu ning on sildil oleva info kohaselt kokku segatud esmatäite eks-burboon vaatides küpsenud viskist (täpselt ei selgu, kas ka järgnevates, s.h siinses viskis on kasutusel olnud ka Ameerika tammest taassöestatud endised punaveini vaadid või mitte). Kokku villiti seda viskit 7150 pudelit. Siinmaitstav on pärit 20cl pudelist.


Cotswolds 2014 Odyssey Barley, Batch 01/2018, 46,0% nc, ncf

Aroom: tammine, üsna paks, magus ja iiriseline. Karamelliseeritud suhkur. Vanillikreem, veidi martsipani. Keldris pikalt seisnud õunamoos. Klaasis seista lastes veidi tubaka aroome ning ka linnaseid. Vägagi meeldiv.

Maitse: magus ja suutundelt kreemine. Vanill, iiris, karamell. Aprikoosimoos. Karamelliseeritud apelsin ning siis üsna rohkelt vürtsikust koos mõningase pipraga. Ehk veidi ka fenkolit sinna lisaks.

Lõpp: keskmise pikkusega. Vürtsikas, kergelt piprane, tammine ning mittehäiriv rohune mõrkjus viimasena.

Hinnang: C+

Ameerika tammest vaatide ehk liiga suur mõju, kuid uue viskivabriku kolmeaastase linnaseviski kohta märkimisväärselt hea saavutus. Ehk on just traditsiooniliselt linnastatud oder ja pikk fermentatsiooniaeg ning hoolikalt valitud vaadid need, mis tootnud kvaliteetse lõpptulemuse.