laupäev, 31. august 2019

INCHMOAN 12 yo

Selle kuu viimane viski on samuti pärit Loch Lomond viskivabrikust, kuid kannab nime Inchmoan ning see kuulub koos sel aastal juba maitstud Inchmurrin viskiga Island Collection sarja. Kui Inchmurrin on valmistatud turvastamata linnastest ning on destilleeritud üksnes Loch Lomond viskivabriku eripärastes sirge kaelaga padadestillaatorite, siis Inchmoan on valmistatud tugevalt turvastatud (50 ppm) linnastest ning destilleeritud sarnaselt Loch Lomond viskile nii sirge kaelaga kui tavapärase n.n luigekaelaga padadestillaatorites. Viski nimi Inchmoan  tähendab otsesõnu „turba saar“. Inchmoan 12-aastane viski on küpsenud Ameerika tammest valmistatud taastäidetud eks-burboon ja uuesti söestatud (recharred) vaatides. Maitstav viski on villitud 2017. aastal.


Inchmoan 12 yo, 46,0% ncf

Aroom: magus ja turbane. Magus vanill ja magus-tuhane turbasus sõbralikult koos. Lisaks põlenud (söestatud) puit, liigselt pruunistatud karamelliseeritud suhkur, põlenud rohi, raba laugas ning vürtsid ja pipar. Aroom selline justkui oleks kokku segatud Ardmore ja Talisker. Jääb oma turbasusega kuhugi nende vahele – on magusust ja on piprasust. Veidi vett toob valge pipra ja veidi metallisust.

Maitse: üsna piprane-vürtsine, kuid siiski on ka magus vanill ligi. Magus-mõrkjas turbasus, magus BBQ kaste. Veidi vett toob enam magusust ja kaotab veidi piprast turbasust. Ei küüni päris meeldiva aroomi lähedale, jäädes pigem lihtsaks ja üheülbaseks.

Lõpp: keskmise pikkusega. Magus, veidi tuhane röst. Külm kohv, kerge mõrkjus viimasena.

Hinnang: C+


Kui aroom oli huvitav ja vägagi meeldiv – hea alternatiiv Islay laadi turbasusele, siis maitsete osas jääb nõrgaks. Siiski selgelt parim ja meelepärasem Loch Lomond viski, mida maitsnud.

kolmapäev, 28. august 2019

LOCH LOMOND 12 yo Organic 2013

Selle kuu viimased kaks viskit on pärit Loch Lomond viskivabrikust. Neist esimese puhul on tegemist piiratud koguses villitud 12-aastase viskiga, mis kasutatud tooraine ja küpsemisviisist tulenevalt on saanud õiguse kanda looduslikult puhta ehk Organic nime. Viski on villitud 2013 aastal. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


Loch Lomond 12 yo Organic 2013 Limited Release, 48,0% nc, ncf

Aroom: teraviljane (kaer) ja pärmine. Vanill, kuiv hein ja veidi papisust. Tunda ka puuviljasust – pomelo ja greipfruut.

Maitse: esmalt kerge ja üsna ümar suutundelt. Greipfruut, keskosas piirituseline, ebapuhast destillaati ja ka papisust. Üsna lihtne, pole suurt midagi esile tuua.

Lõpp: lühike kuni keskmine pikkuselt. Magus teraviljasus, veidi metallisust ning siis rohune järelmekk.

Hinnang: C

pühapäev, 25. august 2019

LINKWOOD 2008/2016 Signatory for LMDW

Siinne kaheksa aastane Linkwood viski on destilleeritud 14.05.2008, küpsenud eks-burboon vaadis #800035 ja villitud 29.08.2016 sõltumatu villija Signatory poolt Cask Strength Collection sarjas Prantsuse poeketi La Maison du Whisky 60ndaks aastapäevaks kokku 277 pudelit. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


Linkwood 2008/2016 Signatory, Cask Strength Collection (La Maison du Whisky 60th Anniversary) 62,1% nc

Aroom: magus, etanoolne ja teravalt ninna lõikav. Närimiskumm, atsetoon, taustal tammist kuivust. Veega lahjendades muutub etanoolsus lilleliseks (roosid), lisandub vanill ja kerge iiris; magus.

Maitse: terav, kuid magus. Värske tsitruseline-happeline, kuid magus valge vein. Kergelt kuiv tammisus taustal. Veega lahjendatult magusam, barbariss, sidrunikoor, rohelised mahlased õunad.

Lõpp: keskmise pikkusega. Magus, siis sidrunikoor ja viimasena rohune mõrkjus.

Hinnang: C+

Mõrkjas järelmekk veidi häiriv, kuid veega lahjendatult siiski tervikuna üsna hea noor Linkwood.

kolmapäev, 21. august 2019

GLENTAUCHERS 2008/2014 DT

Siinne kuueaastane Glentauchers viski on destilleeritud 2008. aasta juulis, küpsenud vaadis #900661 ja villitud Duncan Taylor poolt Dimensions sarjas 2014. aasta novembris kokku 351 pudelit. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


Glentauchers 2008/2014 Duncan Taylor, Dimensions cask #900661, 54,9% nc, ncf

Aroom: teravalt ninna lõikav ja etanoolne. Vajab veega lahjendamist. Siis aganad, teraviljad, kooritud mandel. Lisaks veidi puuviljasust, eelkõige pirn, roheline tee. Kergelt võine aroom klaasis seistes.

Maitse: nii nagu ka aroom, on suutunne lahjendamatult väga terav ja põletav. Nõuab vett. Siis magus, kerge tsitrus, linnasesuhkur, veidi vanilli. Samuti veidi selline gaseeritud vee mekk, fanta.

Lõpp: keskmise pikkusega magus-mõru rohusus.

Hinnang: C

Lahjendamatult väga terav ja põletav ning pea maitstamatu. Veega lahjendades täitsa ok Speyside noor viski. Üsna destillaadi lähedane.

pühapäev, 18. august 2019

INCHGOWER 2008/2014 Langside

Siinmaitstav kuueaastane Inchgower viski on destilleeritud 2008. aastal, küpsenud taastäidetud vaadis (refill hogshead) ja villitud Langside nimelise sõltumatu villija poolt Hepburn’s Choice sarjas 2014. aastal kokku 397 pudelit. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


Inchgower 2008/2014 Langside Distillers, Hepburn’s Choice, 46,0% nc, ncf

Aroom: magus linnaselisus, linaseemneõli, valged sõstrad, kerge mesi. Klaasis seista lastes muutub kuivemaks ja vürtsikamaks, ka kuiv puit ja veidi mitte ebameeldivat papisust. Üllatavalt tuleb ka veidi nina näpistavat teravust.

Maitse: linnaseline, ümar, õline ja suud kattev. Kerge tsitrus ja ingver annavad teravust ning meeldivust lisab mereline soolasus.

Lõpp: üsna pikk, vürtsikas, soolakas, kerge tsitrus, siis magus-mõru rohune linnasus viimasena.

Hinnang: B

Aus noor linnaseviski.

reede, 16. august 2019

CRAIGELLACHIE 2008/2014 & 2008/2015

Järgnevalt tulevad maitsmisele viis noort Speyside linnaseviskit, mis kõik on destilleeritud 2008. aastal ning villitud sõltumatute villijate poolt. Nendeks on kaks Craigellachie viskit, Inchgower, Glentauchers ja Linkwood. Kõigepealt kaks Craigellachiet.

Esimene Craigellachie viski on destilleeritud 09.06.2008, küpsenud hogshead tüüpi vaadis #1441 ja villitud Whiskymax nimelise sõltumatu villija poolt Spirit & Cask Range nime all 2014. aastal kokku 450 pudelit. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


Craigellachie 2008/2014 Whiskymax Spirit & Cask Range Cask #1441, 46,0% nc, ncf

Aroom: kerge ja magus. Linnased, heinasus ning klaasis seistes iiris, toffee ja vanill.

Maitse: magus algus, ümar vanill, linnasesuhkrud. Siis muutub – kerge ürdisus ja vürtsid. Küllaltki meeldiv noore viski kohta.

Lõpp: üsna pikk. Veidi kreemine magus linnasus jätkub ning siis taandub rohusemaks ja kergelt vürtsikaks.

Hinnang: C+

Teine Craigellachie viski on destilleeritud samuti 2008. aastal, küpsenud taastäidetud vaadis #10995 (refill butt) ja villitud Douglas Laing poolt The Clan Denny sarjas 2015. aastal. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


Craigellachie 2008/2015 Douglas Laing, The Clann Denny Cask #10995, 46,0% nc, ncf

Aroom: algus suletud. Pärmine, pärmitaigna küpsetised, märg hein. Siis vask ja paatina.

Maitse: magus-vürtsikas. Liigse soodaga küpsetatud muffinid, vaskne.

Lõpp: lühike. Sooda, vürtsid, kirbe ja veidi piirituseline mekk.

Hinnang: E

Sama viskivabrik, sama destilleerimise aasta, kuid kvaliteedilt väga erinevad viskid. Kui vaat #1441 Craigellachie on küll lihtne, kuid sellise noore viski kohta siiski üsna hea, kus pole suurt norida millegi üle, siis teine #10995 Craigellachie oleks pidanud jääma sellisena villimata. Eks need sõltumatute villijate ühevaadi viskid, eriti sellised ülinoored, ongi hit-and-miss. Võib sattuda tõelise pärli peale või juhtub ette viski, mis oli mõeldud pigem odavate seguviskide koostisesse.

teisipäev, 13. august 2019

DL Timorous Beastie & Rock Oyster

Siin tulevad maitsmisele kaks segulinnaseviskit, mis kokku segatud sõltumatu villija Douglas Laing poolt. Mõlemad kuuluvad n.ö Šoti linnaseviski valmistamise klassikalisi piirkondi tutvustavate segulinnaseviskide sarja Regional Malts: Timorous Beastie (Highland), Rock Oyster (Islands), Big Peat (Islay), The Gauldrons (Campbeltown), Scallywag (Speyside) ja The Epicurean (Lowland). Kui kaks viimast sai tutvustatud eelmise aasta oktoobris, siis nüüd tulevad maitsmisele kaks esimest.


Timorous Beastie on kokku segatud Highland piirkonna viskidest, kus põhiosa moodustavad Blair Athol, Glen Garioch, Dalmore ja Glengoyne viskid. Viski on küpsenud eks-burboon vaatides ja villitud 16.10.2018. Maitstav viski on pärit 5cl minipudelitest.

Douglas Laing’s Timorous Beastie, Highland Blended Malt, 46,8% nc, ncf

Aroom: magus, teraviljane ja pärmine. Märg ja veidi juba kõdunema hakanud hein. Kanarbik ja valged sõstrad. Taust on kergelt võine ja karamelline.

Maitse: kerge ja magus. Pärmine, teraviljane ja linnaseline. Kreemine vanill ja veidi pähklikreemi. Teine pool rohune koos mõrkja sidrunikoore, pipra ja vürtsikusega. Veidi vett mahendab vürtsikust.

Lõpp: üsna pikk. Linnaseline ja piprane samaaegselt. Rohune mõrkjus kestab pikalt.

Hinnang: C

Rock Oyster on kokku segatud Šotimaa saartel paiknevate viskivabrikute viskidest. Sildil on nendeks saarteks märgitud Arran, Islay, Orkney ja Jura. Viski on küpsenud eks-burboon vaatides ja villitud 27.07.2017. Maitstav viski on pärit 5cl minipudelitest. Nüüdseks on Rock Oyster nimeline segulinnaseviski ümber nimetatud Rock Island nimeliseks viskiks.

Douglas Laing’s Rock Oyster, Islands Blended Malt, 46,8% nc, ncf

Aroom: kerge, magusad ja õrnalt, kuid tajutavalt, suitsused linnased. Magus vanill, rosmariin, must pipar, meresoolane õhk ja veidi metallisust, mis noortele turbasuitsustele viskidele omane.

Maitse: mereline ja mineraalne. Kerge suitsusus, magus vanill ja linnasus, õrnalt soolased teraviljaküpsised ja viimasena piprasus. Suutundelt veidi õline.

Lõpp: üsna pikk, piprane, õrnalt suitsused linnased. Meeldiv mineraalne soolasus viimasena.

Hinnang: C+

Mõlemad viskid on väga noored, ilmselt kuskil nelja kuni kuue aasta vanustest viskidest kokku segatud. Sellistena on need igati OK viskid, kuid maitseelamusi ega kompleksust neist ei leia ega tasugi otsida.

teisipäev, 6. august 2019

BENRIACH 15 yo Dark Rum Wood Finish

Siinse BenRiach viski puhul on tegemist veel viskivabriku endiste omanike (Billy Walker ja partnerid ehk Benriach Distillery Co) poolt villituga. BenRiach koos GlenDronach ja Glenglassaugh viskivabrikuga müüdi 2016. aasta aprillis Ameerika suurkorporatsioonile Brown Forman. Pea aasta hiljem asendas Billy Walkerit peaviskivalmistaja positsioonil Rachel Barrie, kes oli varem töötanud Glenmorangie ja Morrison Bowmore firmades.

Siinmaitstav BenRiach 15-aastane on küpsenud põhiaja Ameerika tammest eks-burboon vaatides ning seejärel järelviimistletud Jamaikalt pärit tumeda rummi vaatides. Villitud on siinmaitstav viski 06.03.2015.


BenRiach 15 yo Dark Rum Wood Finish, 46,0% nc, ncf

Aroom: vürtsikas magusus. Iiris ja rosinad, magusad karamelliseeritud tsitrused. Magusat puuviljasust ka kummikommidena. Veidi vett vähendab iirist ja tõstab magusat puuviljasust, nüüd ka pirnid ja veidi ananassi.

Maitse: vürtsikas magusus, kaneel ja vanillijäätis. Karamelliseeritud tsitrused, mesi. Vähene vesi teeb suutunde ümaraks. Õunamaitseline sefiir ja iirised, magus pirn ja aprikoos.

Lõpp: üsna pikk. Magus mõrusus, rummisus rosinatega, suhkrustatud tsitrused, iiris. Veega lahjendatult ka veidi värskendavat mündisust.

Hinnang: C+

Hea suvine viski, kuid üsna magus. Siiski on hea tasakaal saavutatud ning aroom ja maitse moodustavad terviku. Viski vajas aga üsna palju õhutamist, enne kui puuviljasus esile kerkiks. Võrreldes pudeli esimese poolega, mis oli veidi terav, mõru ja kuivapoolne, oli pudeli teine pool peale kaht kuud märksa ümaram, puuviljasem ja rikkalikum ning oluliselt magusam.

laupäev, 3. august 2019

ROCK TOWN Arkansas Hickory Smoked Whiskey

Eelmise kuu lõpetuseks veel üks nisuviski, kuid sedakorda tuleb see Ameerika väiketootjalt. Tegemist on Arkansase osariigis paikneva Rock Town nimelise viskivabriku nisuviskiga. Viski tooraineks on olnud Arkansase pehme punane talinisu (91%), mis on enne jahvatamist külmsuitsutatud hikkoripuu suitsutajas ning odralinnased (9%). Küpsenud on viski u 60- ja 100-liitristes eks-burboon vaatides. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


Rock Town Arkansas Hickory Smoked (Wheat) Whiskey, 45,0% ncf, nc

Aroom: üsna ebatavaline. Esmalt on tunda ehk õrn kuiv puidune suitsusus. Siis atsetoonita küünelaki eemaldaja, veidi seebisust ja ratta sisekummi. Klaasis seistes muutub magusamaks, tainaseks ja võiseks, veidi selline halvakas läinud sulanud taluvõi. Veidi vett ümardam ja lisab vanilli.

Maitse: väga kummaline ja aroomiga võrreldes veidi isegi ebameeldiv. Magus ja samas mõrkjas puidusus, siis üsna tugev riivitud muskaatpähkel ning kirbed mandlikoored. Samas on kuidagi liistunud mekk juures. Veega lahjendatult veidi magusam.

Lõpp: keskmise pikkusega. Riivitud muskaatpähkel peamiselt, kuid veidi ka magusat vanilli.

Ei ole hea viski. Vähemalt mitte minu jaoks. Kui teist korda pakutaks, lükkaks viisakalt tagasi.