laupäev, 6. veebruar 2016

CAOL ILA "Moch"

Caol Ila viskivabrik on viski valmistamise mahult selgelt Islay saare suurim. Aastaseks uue destillaadi tootmise võimsuseks on koguni 6,5 miljonit liitrit. Võrdluseks on suuruselt teise Islay viskivabriku (Laphroaig) tootmismaht aastas poole väiksem ehk „kõigest“ 3,3 miljonit ja kõige väiksemal (Kilchoman) ainult 200 000 liitrit.

Caol Ila viskivabrik on rajatud 1846. aastal ning paikneb Islay saare Jura saare poolse sadama Port Askaig naabruses. Olles küll üle 150 aasta vana, on see nüüd täiesti moderniseeritud ning vana viskivabriku hoonetest pole alles enam midagi. Suurim muutus toimus 1972. aastal, kui vana viskivabrik täiesti lammutati ning uus asemele ehitati. Viimased suuremad laienemised toimusid 2011. aastal. Olles küll tootmismahult Islay saare suurim, ei ole ta aga suurim ühelinnaseviskide müügi osas. Eespool on nii Laphroaig, Bowmore, Lagavulin kui ka Ardbeg. Suur osa Caol Ila viskidest läheb erinevatesse Diageo segulinnaseviskide koostisesse ning ühelinnaseviskina hakati Caol Ila viskisid sihiteadlikumalt turustama alles 10-12 aastat tagasi. Praegu on villitavateks põhiviskideks ilma vanuse märketa (NAS) Moch, 12-, 18- ja 25-aastane ning Moscatel vaatides järelküpsenud Distiller’s Edition. Lisaks igal aastal villitav mitteturvastatud linnastest valmistatud eripudel (Special Release), mis eelmisel aastal oli 17-aastane. Siin maitstav Moch on pärit 6cl näidispudelist. Moch tähendab gaeli keeles „koit“ ning see on valmistatud spetsiifilist maitset silmas pidades. Viski on küpsemisealt ilmselt 7-8 aastane.


Caol Ila „Moch“, 43%

Aroom: värske, magus, kerge. Mahe suitsusus, milles vaid õrnalt tunda turbasust. Puuviljadest roheline õun ja esiplaanil olev kerge suhkruga kaetud sidrun. Magus puuviljasus väljendub siin sellise puuvilja karamelli magususena. Magusus ja suitsusus heas tasakaalus.

Maitse: pehme, magus, veidi õline. Sidrun koos õunaga, veidi ka ananassi. Linnaste magusus, kerge ingver ja üksnes lõpus õrnalt turbane ja mereliselt soolane suitsusus.

Lõpp: keskmise pikkusega, kuiv ja veidi soolane sidrunit sisaldav suitsusus.

Hinnang: B

Meeldivalt kerge, heas tasakaalus, õrnalt turbasuitsune Islay saare ühelinnaseviski. Suitsusus ei ole siin tugev ega kuigi turbane, vaid pigem mahe ja selline kulupõlengu laadne, milles veidi meditsiinilisust (haavasideme lõhnad). Võrreldes 12-aastasega on Moch aga lihtsam ja vähemtäidlasem.