laupäev, 20. veebruar 2016

PORT ASKAIG "100 Proof"

Port Askaig on sõltumatu villija Speciality Drinks täpsustamata päritoluga ühelinnaseviski. Kindel on see, et tegemist on Islay viskivabriku viskiga, kuid üksnes arvamuste ja nime põhjal võiks oletada selleks Caol Ila. Port Askaig on Islay saare üks kahest sadamast; teiseks on Port Ellen. Ja sadam see suuresti vaid on, koos mõne majaga, poe ja pubiga.

Port Askaig
Port Askaig „100 Proof“ on ilmselt küpsenud eks-burboon vaatides umbkaudu 8-10 aastat. Maitstav on 6cl näidispudelist.


Port Askaig „100 Proof“, 57,1% nc, ncf

Aroom: kerge, kuiv ja mineraalne (kriidine), turbasus on veidi linnaseliselt kreemine ja üsna magus. Kangus pole üldse tajutav. Puuviljadest küpset banaani ja pehmet valget õuna. Üsna meeldiv noor magus turbasus. Vähene vesi (u 50% kanguseni lahjendatud) toob juurde vanilli ja veidi iirist, ka puuviljasus enam esil ja tasakaalustab turbasust hästi. Veel lahjendatum (u 45%) ei tee head, esil enam valget piprasust ja turbasus kaob taustale.

Maitse: siin tunda viski kangus, kuid siiski ei ole see terav ega alkohoolne. Pigem üpriski pehme ja magus turbasus koos linnaste suhkrususega ja vanilliga. Puuviljadest tunda banaani, õuna ja veidi laimi värsket teravust. Üsna mineraalne. Vesi (u 50%) muudab suutunde ümaramaks ja õlisemaks; veel lahjendades (u 45%) tõstab esile piprase magususe.

Lõpp: keskmise pikkusega, magus turbasus, veidi ingverit ja sidrunit. Veega järelmaitse piprasem.

Hinnang: B+

Noorusele ja kangusele vaatamata kerge ja meeldivalt suud kattev magus turbane värske ühelinnaseviski. Sobib maitsmiseks nii lahjendamata kui vähese veega lahjendatult (u 50% viiduna).