esmaspäev, 22. veebruar 2016

FINLAGGAN "Eilean Mor" & "Cask Strength"

Finlaggan on üks tuntumaid täpsustamata päritoluga Islay ühelinnaseviski kaubamärke. Finlaggan nimi tuleneb Islay saarel paiknevast Loch Finlaggan’ist, kus asuvatel saartel paiknes 13.-15. sajandil Šotimaa läänerannikut ja sealseid saari valitsenud Lords of the Isles asupaik. Järvel on kolm saart, millest ühe nimeks on Eilean Mòr (suur saar).

Finlaggan – Eilean Mòr
(Foto By Otter, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org)

Finlaggan nimelisi viskisid villib sõltumatu tootja The Vintage Malt Whisky Company, mis loodud 1992. aastal. Lisaks Finlaggan viskile on nende poolt villitavad ka kaks teist Islay saare linnaseviskit The Ileach ja Islay Storm. Finlaggan ühelinnaseviskide sortimenti uuendati ja laiendati hiljuti ning nüüd on saadaval Finlaggan Old Reserve (40%), Eilean Mor (46%), Port Finish (46%), Sherry Finish (46%) ja Cask Strength (58%).

Esimene siin maitstav Eilean Mor on ilmselt kokku segatud peamiselt eks-burboon vaatidest, millele veidi lisatud eks-šerri vaatides küpsenud viskisid. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.



Finlaggan „Eilean Mor“, 46%

Aroom: pehme, kreemine ja kergelt joodine magus turbasuitsusus. Värske rohusus koos magusa tsitrusega, vanill ja ka veidi puuviljast (aprikoos, mango) mesisust. All tajutav antiseptiline plaaster.

Maitse: suud kattev ja ümar, veidi õline magus turvas. Turbasus taimne ja veidi mõrudalt rohune. Lisandub vanill ja veidi karamelline puuviljasus.

Lõpp: keskmiselt pikk. Magus kerge turvas püsib, veidi mõrudat tsitrust. Kurku soojendav. Vesi toob mõrususe enam esile; pigem ilma veeta.

Hinnang: B

Teine siin maitstav on „Cask Strength“ ja samuti pärit 6cl näidispudelist.


Finlaggan, The Original Peaty „Cask Strength“, 58%

Aroom: alkohoolne, intensiivne, turbane. Turbasus kuiv ja veidi tuhane, mis lõikab ninna. Alt tuleb siiski esile ka kergelt magusat vanilli ja karamelli. Veega avaneb enam ja tasakaalustub. Turbasus magusam ja rohusem, lisandub sidrun. Viski noorus on tajutav.

Maitse: arusaadavalt üsna terav (ikkagi 58%); teravust võimendab kuiv turbasus. Vesi (u 45-50% peale lahjendatuna) pehmendab ja tasakaalustab. Muutub (pähkliselt) õlisemaks, rohusemaks (ka sidrunit) ja veidi magusamaks. Kuid üldiselt üsna ühekülgne.

Lõpp: keskmiselt pikk. Kuiv, siis magusat sidrunit. Veega lühem ja kuivem, lisaks tuleb esile soolasus.

Hinnang: C+

Finlaggan „Cask Strength“ on ilmselt noorem kui „Eilean Mor“, kuna see on oluliselt toorem, robustsem, alkohoolselt tulisem (kanguse lähtuvalt muidugi on see arusaadav). Selle küpsemisaja pikkuseks pakuks 5-8 aastat. Endale oli „Eilean Mor“ veidi meelepärasem, kuna selles olevad magusad puuviljad tasakaalustasid meeldivalt turbasust; lisaks oli turbasus selles joodisem ja õlisem. Finlaggan „Cask Strength“ oli suhteliselt lihtsakoeline (n.ö ühtselt turbane) ja toores.

On palju spekuleeritud, millisest viskivabrikust Finlaggan viskid pärit on. Enim on pakutud selleks Lagavulin’it, kuid kindel ei saa selles olla. Ega sel otseselt suurt vahet ei ole, kuid võrdlusmomendi tekitamiseks tuleks see teadmine muidugi kasuks. Seega on need täpsustamata päritolu ühelinnaseviskid teatavas osas „mõttetud“, „tühjad“ ja enesele viitavad, kuna neil puudub kontekst, kuhu neid paigutada. Olles nüüd neid maitsnud, siis puhtalt maitseomadustelt võiks Eilean Mor’i puhul olla tegemist Laphroaig’ või siis osaliselt eks-šerri vaadis küpsenud Lagavulin’ viskiga ning Cask Strength’i puhul võib olla tõesti tegu teise või kolmanda täitekorra vaadis küpsenud noore Lagavulin’ või siis koguni Caol Ila või Ardbeg’ viskiga. Aga see saab olla siin vaid arvamus.