reede, 5. detsember 2025

ARDNAMURCHAN Madeira Cask Release

Detsembri viskilauast 3/4 katan Ardnamurchan viskidega. Esimeseks on Madeira vaadis järelküpsemise saanu, mis on ka Eestis juba olemas (ja ka kolm järgnevalt maitsmisele tulevat AD viskit on Eestis varsti riiulitel). Kasutatud on 2018 destillaati, mis on esmalt küpsenud Ameerika tammest eks-burboon vaatides ning seejärel veel kaks aastat Madeira veini vaatides. Kokku segatud vaatidest sisaldasid 38 turvastamata ja 29 turvastatud linnastest valmistatud viskit. Kokku villiti seda viskit veidi pealt 19,000 pudelit. Kui Ardnamurchan villis 2022 aastal esimest korda Madeira vaadis küpsenud viski, siis oli tegemist täielikult turvastamata viskiga, kuid seejuures oli see vaadikanguses (58,2%) ja villiti veidi alla 6,000 pudeli. Siinmaitstav on pärit 6 cl näidisest.



Ardnamurchan Madeira Cask Release (2025), 52% nc, ncf

Aroom: magus veinisade, veidi punaseid sügismarju kaneeliga. Õrn suitsusus, soe ja väga kreemine. Maasikamoos, veidi iirist, tammevanill ja ka sellist värskelt saetud puidu magusust. Vähese vee lisamine toob suitsususe selgemalt esile koos kakaoga. Ka iiris intensiivistub, kui lasta lahjendatult kauem klaasis seista.

Maitse: algus kerge, pehme ja kreemine. Kangus pole tunda alkohoolsena, vaid tammevürtsikusena, kus kergelt kaneeli, muskaati ja ingverit. Mitte nüüd kuigi rikkalik ning minu jaoks ehk veidi liiga veiniselt magus, kuid tervik siiski toimib hästi. Veega lahjendatult selgelt magusam ja veinisem.

Lõpp: üsnagi pikk. Tasapisi taanduv veinisus, suud kattev magus suitsusus ning siis järelmekis veini tanniinid, mis tekitavad suutundes kuivust.

Hinnang: B

Saavutatud on vägagi meeldiv õrna suitsususe ja magusa veinisuse kombinatsioon. Talveaega ja jõululauda hästi sobiv viski.