kolmapäev, 12. aprill 2023

Elements of Islay: Peat Full Proof

Sõltumatu villija Speciality Drinks hakkas umbes 2008-2009. aastal n.ö Islay elementide seeria nime all villima erinevate Islay viskivabrikute ühelinnaseviskisid. Idee saadi keemiliste elementide perioodilisustabelist. Iga viskivabrik omab oma kahetähelist akronüümi (Ar = Ardbeg, Bn = Bunnahabhain, Br = Bruichladdich,  Bw = Bowmore, Cl = Caol Ila, Kh = Kilchoman, Lg = Lagavulin, Lp = Laphroaig, Pe = Port Ellen; lisaks veel ka Ma = Margadale ehk tugevalt turvastatud Bunnahabhain ja Ln = Lochindaal ehk keskmise turbasusega Bruichladdich), millele lisandub siis numbriliselt villimisteo number (nt Br2). 

Neile ühelinnaseviskidele lisandusid 2015-2016 segulinnaseviskid, millele anti lihtsalt nimeks Peat. Seda villiti nii vaadikangusel versioon, mis siin maitsmisele tuleb, ja 45%-ni lahjendatud versioon. Neile lisandus hiljem Peat & Sherry. Kõik eelnevad olid villitud 50cl pudelites. Aastal 2022 lisandusid ka 70cl pudelites Elements of Islay segulinnaseviskid, kuhu praeguseks kuuluvad Cask Edit (46%), Bourbon Cask ja Sherry Cask (mõlemad vaadikangusena). Siinmaitstav „Peat” on pärit 2015 villitud 50cl pudelist.



Elements of Islay: Peat Full Proof, 59,3% nc, ncf

Aroom: tugevalt turbasuitsune, tuhane sidrun ja laim. Tasapisi tulevad esile magusad turvastatud linnased, magus heinasus ja magus muldne juurikalisus. Veega lahjendatult enam sidrunit, veidi rabarberit koos pirniga, turbasus taandub ning muutub veidi õhemaks, kuid samas nüüd suitsust merelist mineraalsust.

Maitse: esmalt žiletina lõikav teravus koos väga tugeva turbasusega. Taustal tuleb koheselt siiski selgelt magusad linnased ja kerge vanill, mis teevad kanguse kergelt talutavaks. Mineraalne, sidruniõli, sidrunihein. Kokku annavad need hea tasakaalus tervikliku maitse. Veega lahjendatult veidi õhem, kuid samas ümaram ning turbasus jääb endiselt intensiivseks.

Lõpp: pikk ja tugevalt turbasuitsune. Lisaks suitsune sidrun ja laim, mida täiendab kerge mereline soolasus ja mineraalsus järelmekis.

Hinnang: B+

Üsna brutaalne nauding. Viski, mille nimi sildil annab sisu lakooniliselt ja keerutamata edasi – PEAT. Tõesti on siin tegemist tõsiselt turbase viskiga ja meeldiva sellisega, kuna lisaks turbasusele on siin ohtralt ka muid maitseid turvast täiendamas. Parem lahjendamata kujul.