kolmapäev, 14. detsember 2022

GLENALLACHIE 10 yo CS Batch 7 & 12 yo

Sai ühe viski tellimusega kaasa ostetud GlenAllachie 10-aastane vaadikanguses linnaseviski näidis, sedakorda 2022. aasta veebruaris turule toodud Batch 7 ning sellele lisaks siis võtsin kapist ka võrdluseks juurde 12-aastase (mis ka Eestis müügis). Varasemalt olen mekkinud vaadikanguses villitud GlenAllachie 10-aastasest Batch 1 ja 2 (blogis 12.10.2019). Ka 12-aastane on varasemalt maitstud (blogis 15.10.2019). Nüüd maitstavad ei pruugi olla aga kokku pandud sarnaste vaatide kokkumiksimise teel (nt siinmaitstava 10-aastase puhul ongi lisaks PX, oloroso ja uuetele vaatidele – virgin oak, juurde võetud veel Rioja punaveini vaatides küpsenu), kuna GlenAllachie puhul on variatiivsus tavapärane. Seega kahel eri kuupäeval villitud 12-aastased võivad olla üsna erinevad. Esimesena maitstav on pärit 5cl ja teine 2cl näidispudelist.



GlenAllachie 10 yo Cask Strength, Batch 7, 56,8% nc, ncf

Aroom: esmalt üsna kummaline kooslus, kus segunevad kõdupuit, vettinud puit, kevadine juurviljakelder, kus kartulitel juba pikad võrsed ning punaveini tanniinisus. Ei ole mulle meelepärane. Veega lahjendades asi paraneb märgatavalt; nüüd kohvimaitseline piimašokolaad ja lahustuva kohvi maitseline karamellisus.

Maitse: väga magus, isegi imal. Tegelikult polegi siin nagu midagi muud, kui kangus ja magusus. Vaid ehk veidi punaveini tanniine ja värsket puidusust. Üsna üheplaaniline ja lihtne. Veega lahjendatult endiselt magus ja piimašokolaadine ning lihtne ja terav.

Lõpp: keskmise pikkusega. Magus siirupine, magus-mõrkjas tammisus järelmekis.

Hinnang: C



GlenAllachie 12 yo, 46,0% nc, ncf

Aroom: puidune ning burbooni meenutav oma vanilli, karamelli, banaani, vahtrasiirupi magususe kooslusega. Pimetestimisel pakukski selle aroomi põhjal ilmselt burbooniks.

Maitse: üsna magus, suutundelt siiski meeldivalt kreemine. Maitsetest juba aroomi põhjal oodatult vanill, sedapuhku vanilliessents, karamell ja kasvavalt tammine.

Lõpp: keskmise pikkusega. Magus tammisus, kust ei puudu ka mõrkjas noot; burbooni laadne järelmekis.

Hinnang: C

Üsna keskpärased ja lihtsad linnaseviskid mõlemad. Värskete tammevaatide mõju on ilmne ja selgelt liiga domineeriv. Vaadikanguses GlenAllachie puhul on eri šerri ja punaveini vaatide kokkusegamine ning neile veel värskes vaadis küpsenud osa juurdelisamine andnud minu jaoks üsna kummalise ja suht ebameeldiva lõpptulemuse. Võrreldes näiteks eelnevalt maitstud Aberlour viskidega puudub siinsete GlenAllachie viskide puhul tammisust tasakaalustav puuviljasus.