kolmapäev, 21. detsember 2022

CAOL ILA 10 yo Reserve Casks 2009/2020

Aasta lõpu lähenedes võtan maitsta noored turbasuitsused Caol Ila ja Lagavulin linnaseviskid. Alustuseks Caol Ila, mis villitud 10-aasta vanusena sõltumatu villija Elixir Distillers poolt nende Reserve Casks seerias. Selles seerias võetakse tavaliselt pigem väike arv ühe viskivabriku ühelinnaseviski vaate (reeglina alla kümne) ning segatakse need kokku ja villitakse 48% kanguses. Iga villitud ühelinnaseviski saab omakorda sildil märke, mitmenda viskiga selles seerias tegemist on – siinmaitstav Caol Ila on selle seeria No. 2. Selle viski tarbeks segati kokku viis 2009. aastal destilleeritud ja hogshead mõõdus vaadis küpsenud Caol Ila. Selle seeria puhul on huvitavaks infoks sildil märgitud ka inglite osa, ehk protsent, mis vaatides küpsemise jooksul aurustunud. Selle viski puhul on see koguni 18,32%. Maitstav viski on villitud 2020. aastal.



Caol Ila 10 yo, Elixir Distillers Reserve Casks 2009/2020, Parcel No.2 , 48,0% nc, ncf

Aroom: tugev tuhane turbasuitsusus, millega liitub rohusus koos sidruni ja greibiga. Meresoolased vetikad, suhkrustatud rabarber ja kreemine jogurt. Õhutades muutub magusamaks, linnasesuhkur koos magusate turvastatud linnastega. Muutub üsna täidlaseks ja kreemiseks.

Maitse: magus linnasus koos tugevalt turbasuitsuse tuhasusega. Meresoolane, kuid samas ka magusad sidrunid ja suhkruga kaetud rabarber. Lisaks magus linnasesuhkur, mis annab suutundesse paksust ja kreemisust. Kõige selle lõpetab teises laines uuesti tugev soolakas-magus turbasuitsusus.

Lõpp: üsna pikk. Tugevalt turbasuitsune tuhasus, greibi mõru-magusus ja kerge fenkol.

Hinnang: B+

Suurepärane Caol Ila. Saavutatud väga hea tasakaal magususe ja turbasuitsususe vahel.