esmaspäev, 26. detsember 2022

LAGAVULIN 8 yo Limited 200th Anniversary Edition

Aasta viimaseks blogis tutvustatavaks viskiks on sel korral 8-aastane Lagavulin. See viski on saanud Lagavulin viskivabriku põhisortimendi osaks igal aastal villitava vaadikanguses 12-aastase, juba klassikaks kujunenud 16-aastase ja Distillers Edition kõrval. Viimane on sel aastal villitu põhjal kahjuks aastakäigu märke kaotanud, kuid endiselt PX vaatides järelviimistletud. Eelmisel aastal oli seega DE (2006/2021) puhul vist siis tegemist viimase umbes 16-aastase Lagavulin viskiga, mis erines tavapärasest vaadiviimistluse poolest. Selle aastane on siis ilmselt noorem. 

Siinmaitstav 8-aastane Lagavulin villiti esimest korda 2016. aastal, kui viskivabrik tähistas oma 200-aastast tegevust. Viski on küpsenud ilmselt peamiselt teise või isegi ehk osaliselt kolmanda täitekorra vaatides, andmaks edasi üsna destillaadi lähedasi maitseid, mis omakorda peaksid meenutama seda Lagavulinit, mida maitses 19. sajandi viimasel veerandil Alfred Barnard, kui ta oma raamatu jaoks viskivabrikut külastas. 

Aastal 2017 lisati see viski siis neljandana põhisortimenti ning see on nüüd vabalt saadaval ka Eestis. Koos selle viski põhisortimenti lisamisega on juba viis aastat liikunud kartus, et 16-aastane võetakse tasapisi tootmisest maha. Õnneks pole see veel seni juhtunud ning seega võib 8-aastane lihtsalt veidi vähendada survet 16-aastasele. Siiski on täheldatav Lagavulin 16-aastase hinna tõus ning kadumine teatud turgudelt. Seega võib sel kartusel ka alust olla. Siinmaitstav Lagavulin 8-aastane on aga pärit 2016. aastal aastapäeva puhuks villitud pudelist.



Lagavulin 8 yo, Limited Edition 200th Anniversary, 48,0%

Aroom: algul veidi kinnine. Üsna kerge, puhas ja delikaatselt magus suitsusus. Klaasis seistes avaneb meeldivalt. Värske ja kergem roheline tee, magus sidrun, teraviljasust, värskelt turvastamisest tulnud magusad linnased, märg villane lõng, põleva rohu suitsusus, mereline soolasus ja soolakaramell. Ehk veel ka veidi hapukat rohelist õuna ja suitsupeekonit.

Maitse: kerge ja magus algus, keskosast kasvavalt turbasuitsune ja soolane. Turbasuitsusus on veidi rohune ja samas söene. Algse magususe järel pöördub pigem kuivaks; või pigem saavutab keskosas ideaalse magus-kuiva tasakaalu. Maitses on leida sidruneid, soolaseid rohelisi oliive, mineraalsust, soolakaramelli, meresoola ja tilliga kartulikrõpse. Veega lahjendamine mulle ei istunud, muutudes rohuselt mõrkjaks, esile tuleb must pipar ning tasakaal saab häiritud.

Lõpp: üsna pikk. Ühelt poolt kerge ja magus, kuid teiselt poolt tugevalt turbasuitsune ja soolane. Suutundelt annab see kooslus meeldiva kreemisuse.

Hinnang: B+

Suurepärane ja ehe Islay linnaseviski. Tajutav sarnasus viimasena maitstud 10-aastasele Caol Ila viskile. Neid kõrvuti maitstes oli raske otsustada, kumb enam meeldib. Isegi kangus on ju sama. Siiski annaks ühe pügala võrra kõrgema hinnangu Caol Ilale. Mis puudutab aga siinmaitstut, siis usun, et ka praegu Eestis lettidel olev 8-aastane on üsna sarnase iseloomuga.