reede, 25. veebruar 2022

ARDBEG An Oa

Rasked ajad maailmas. Nagu Corona pandeemiast veel vähe oleks, otsustab üks maniakaalne isend (inimeseks on seda raske nimetada) oma kambaga maailma kaosesse viia. Nende sündmuste taustal on argiasjadest raske naudingut ja rõõmu leida. Head linnaseviskid annavad siiski vähemalt veidigi lohutust.

Ardbeg An Oa linnaseviski puhul on tegemist vanuse märketa linnaseviskiga. Siinses viskis on kokku segatud endistes Pedro Ximénez, värskendatud / taassöestatud ning eks-burboon vaatides küpsenud viskid ning tõstetud need enne villimist Prantsuse tammest valmistatud suurde segunemistõrde (mis antud viski puhul on saanud nime „Gathering Vat“) tasakaalu leidma. Viski vanuseks on pakutud umbes 8-10 aastat, kuid ise arvan siiski pigem, et kasutatud on pigem 5-8 vanuses viskisid. Esmakordselt villiti see viski 2017. aastal, ise sai esimest korda proovitud seda 2018 Helsingi viskifestivalil (blogis tutvustatud 10.02.2018). Siinmaitstav An Oa on pärit 17.05.2021 villitud 20cl pudelist.



Ardbeg An Oa, 46,6% nc, ncf

Aroom: vürtsikas tammisus ja šerrised kuivatatud puuviljad, mille alt tuleb muldne turbasuitsusus. Savisus. Kuivatatud banaaniviilud ja tõrvane toffee.  Vähese veega lahjendatult tuleb kergelt metalline veinisus, piimašokolaad ja sõnnikulisus.

Maitse: magus ja samas kergelt mündine turbasus. Lagritsat ja šokolaadi. Keskosa tammine, vürtsikas, veidi ingverit ja tõrvane toffee. Veega lahjendatult magusam, suhkrusiirupisem, säilitades siiski mündise-mentoolse värskuse.

Lõpp: keskmise pikkusega. Magusapoolsed tammised vürtsid koos magusa šerrise noodiga. Järelmekis kerge mentoolne metallisus.

Hinnang: B

Väga hea Ardbeg, kuid eelistan sellele siiski puhast eks-burboon vaatides küpsenud 10-aastast. An Oa puhul on maitseprofiililt leitav mõningane sarnasus Laphroaig An Cuan Mòr viskiga.