teisipäev, 22. veebruar 2022

ARDBEG 10 yo

Ardbeg linnaseviskid pole just kuigi sagedasti mu klaasi sattunud. Seda meeldivam oli kohata kolmest Ardbeg viskist, kõik 20cl mahus, koosnevat kinkekarpi (kus igal pudelil esiküljel võimalik äratõmmatava sildi alt esile tuua alternatiivne silt), mis ilmus müügile eelmise aasta sügisel. Kuigi mul on olemas tervikpudelitena kõik Ardbeg senised põhisortimendi linnaseviskid: 5 yo, 10 yo, An Oa, Uigeadail, Corryvreckan, saab nüüd neist kolm esimest ilma täispudelit avamata ära proovida. Tegelikult olen 10-aastast juba mitmel korral varemgi maitsnud ja An Oa proovitud viskifestivalil, on hea needki uuesti üle maitsta, sest Ardbeg ei kipu isegi oma põhisortimendi viskide maitsete puhul just kuigi püsiv olema. 

Ardbeg viskivabrik on läbinud hiljuti uuenduskuuri, mille käigus suurendati ühtlasi ka tootmisvõimsust (alates märts 2021). See oli hädavajalik, kuna juba aastaid vaevles Ardbeg selle käes, et toota rohkem viskit nii, et ei muutuks selle iseloom. Peale uuendust on viskivabriku aastane tootmisvõimsus tõusnud 1,4 miljonilt liitrilt 2,1 miljonini; käärimistõrsi on nüüd kuue asemel kaheksa (potentsiaaliga lisada veel kolm); senise kahe destillaatori asemel on neid nüüd neli; kuna samas tõsteti fermentatsiooni aega senise 56-57 tunnilt 60 tunnile ja kui varem oli nädalas 16-17 meskitegu (võttes viskivabriku seadmetest viimast), siis nüüd on nädalas 22 meskitegu, mis annab kokku aastaseks tootmismahuks 1,7 miljonit liitrit (ehk viskivabrik ei pea töötama enam oma võimaluste maksimumumpiiril). 

Meeldetuletuseks siinkohal veel niipalju, et Ardbeg 10-aastase puhul on küpsemine aset leidnud üksnes Ameerika tammest valmistatud eks-burboon vaatides, millest osa esma- ja osa taastäite vaadid. Maitstav on pärit 14.05.2021 villitud 20 cl pudelist.



Ardbeg 10 yo, 46,0% nc, ncf

Aroom: meeldivalt magus ja tuhane suitsusus, vanill, törts tõrvasust. Kookose ja ananasssi segu, kerge meresoolasus koos mineraalsusega ning veidi ka metallisust (alumiinium). Klaasis seistes sõnnik, magusad tikrid, magusad turvastatud linnased ning kerge õlisus. Tilk vett toob linnasesuhkru magususe.

Maitse: üsna turbane, õliselt täidlane ja jõuline suutunne ja maitsetervik. Algus pigem veidi mereliselt kuiv, kuid keskosast alates teine pool meeldivalt magus, kus domineerivad turbasuitsused linnased ja linnasesuhkur koos puuviljase põhjaga. Vähese veega magusam, mineraalsem ja merelisem.

Lõpp: keskmine kuni pikk. Mõningane tõrvane mõrkjus, kuid peamiselt magusa puuviljasuse ja linnasesuhkru segu, lisaks tuhane suitsusus.

Hinnang: B+