teisipäev, 10. november 2020

TOBERMORY 10 yo

Polegi blogi pidamise aastatel Mull’i saarel paikneva Tobermory viskivabriku nime kandvat linnaseviskit maitsnud. On küll mitmel korral mekitud Ledaig viskit, mis on Tobermory viskivabriku turbsuitsune variant, kuid Tobermory ise on siis blogis esmakordselt tutvustatav. Kunagi aastate eest sai küll Tobermory varasemat versiooni maitstud, kuid ju see oli iseloomult selline, et peale seda pole selle viski poole enam tõmmet tundnud. Siin maitsmisele võetav Tobermory 10-aastane on küpsenud eks-burboon vaatides. Nüüdseks on see 10-aastane tootmisest maas ning 2019. aastal asendatud 12-aastasega. Viimasel paaril aastal on Tobermory ja Ledaig linnaseviskisid turule toodud üsna palju. Enamus neist on saanud mingit laadi järelviimistluse erinevates vaatides. Siinmaitstav on pärit 2018. aastal villitud 5cl minipudelist.



Tobermory 10 yo, 46,3% nc, ncf

Aroom: kuiv teraviljasus, linnased ja linnasesuhkur. Kerge ja lihtne magus-kuiv aroom. Klaasis seistes tuleb märksa enam magusust – mesi, konserviananass, veidi toffeed. Taustal on hoomatav ka õrn suitsusus. Mõningast värskust annab sidrunhein. Paar tilka vett toob aroomi hapuka õuna ja mõningase tsitruse.

Maitse: üsna kerge, kuid suutundes on siiski kerget kreemisust. Lihtsad maitsed. Kerge magusus, konserviananass, veidi tsitruselisi ja ingverit, mis annavad vajalikku särtsakust. Lisaks kuivemat tammist vürtsikust.

Lõpp: keskmise pikkusega. Alustuseks veidi aniisi, siis magus teraviljasus koos kerge tsitruseliselt rohuse ja tammise mõrkjusega.

Hinnang: C+

Esimesel mekkimisel väga keskpärane ja pigem võinuks lugeda heaks seguviskiks, kui linnaseviskiks. Teisel ja kolmandal mekkimisel paljastub siiski enam komponente ning tervikuna ületab napilt keskpärasuse ja jõuab üsna hea linnaseviski piiri lähedaseks Tobermory’ks. Kõrgem kangus ja külmfiltreerimata jätmine on siin selle viski suuresti päästnud. Samas ei tekitanud ka see uuem Tobermory erilist soovi maitsta teisi selle viskivabriku turvastamata linnastest valmistatud viskisid. Ledaig on pigem siiski see viski, mida mekkida. Järgmiseks saabki taaskord selle 10-aastane versioon klaasi valatud.