reede, 20. november 2020

BALLECHIN 10 yo

Siinne Ballechin viski on Edradour viskivabrikus sama, mis Tobermory viskivabrikus Ledaig. See tähendab, et Ballechin on Edradour viskivabrikus tugevalt turvastatud linnastest (50 ppm) destilleeritud linnaseviski. Ballechin viski villiti esimest korda 2006. aastal ning esimene siingi maitsmisele võetav 10-aastane Ballechin villiti 2014. aastal. 

Edradour on viimastel aastatel keskendunud viskivabriku laiendamisele. Algsele viskivabrikule lisaks ehitati teisele poole oja selle viskivabriku koopia (Edradour #2). Täiendus valmis 2018. aastal. Lisaks võeti järgmisel aastal ette algse viskivabriku (Edradour #1) täielik uuenduskuur. Nüüdseks on viskivabriku potentsiaalne tootmisvõimsus tõstetud 500,000 liitrini aastas, kuid tegelikult toodetakse aastas sellest üksnes ligi pool. Kuna viimastel aastatel on Edradour viski (ehk siis turvastamata) järele nõudlus kasvanud, ei toodetud lõppenud kümnendi mõnel aastal ühtegi liitrit turvastatud linnastest destillaati Ballechin viski otstarbeks. Nüüd on siiski aastas destilleeritud taas umbes 13,000 liitrit ka turvastatud linnastest ning seda üksnes Edradour #1 vabrikus.

Maitstav 10-aastane Ballechin on küpsenud peamiselt eks-burboon vaatides, millele on juurde lisatud väike ports eks-šerri (oloroso) vaatides küpsenud viskit. Siinmaitstav on pärit 2017. aastal villitud 20cl väikepudelist.



Ballechin 10 yo, 46,0% nc, ncf

Aroom: meeldivalt magus ja ürdine. Rohune lõkkesuitsusus, milles on selgeid viiteid turvastatud linnastele, kuid pigem tüürib suitsusus puidu röstimisele omase kuiva suitsususe poole. Klaasis seistes tuleb rasvasus, kirbemat sorti grillitud sidrun, ilmselt šerrivaatidest pärit punaseid sõstraid ja veidi puuviljasust ning kuhugi ei kao ka magus linnasus. Natuke on lisaks kerget metallisust tunda. Paar tilka vett toob enam esile magusaid turvastatud linnaseid ja vanilli.

Maitse: esmalt aroomiga kooskõlas olev turvastatud linnaste magusus, siis aga laim, ürdid, koriander, veidi münti. Lõpus mõrkjas rohusus, mõru šokolaad, enam vürtsikust ja teravamat sorti suitsusus. Veidi lihtsam kui aroom.

Lõpp: keskmiselt pikk. Mõrkjas rohusus, vürtsikas tamm, piparmünti veidi koos magusa linnaselise noodiga.

Hinnang: B

Huvitavam ja meeldivam kui äsjamaitstud 10-aastane Ledaig. Ballechin viskit olen valmis kindlasti uuesti proovima.