teisipäev, 24. september 2019

MACKMYRA Brukswhisky

Selle kuu viimased kolm viskit tulevad Rootsist ning on pärit Mackmyra viskivabrikust. Mackmyra viskivabrik on rajatud 1999. aastal. Mackmyra rajas 2011. aasta lõpul uue vertikaalse 37-meetri kõrguse gravitatsiooni jõul töötava viskivabriku. Nüüd toimub suurim osa tootmisest uues vabrikus ning vanas toodetakse üksnes mõned üksikud eritooted ja peamiselt on vanad hooned turundustegevuse otstarbeks. Mackmyra viskid küpsevad mitmes eri paigas: Bodäs nimelises vanas kaevanduses asuvates maaalustes hoiukohtades, Stockholmi lähedases Fjäderholmarna saarel, Häckeberga lossis ja Saksamaal ajaloolises Gut Basthorst mõisas. Mackmyra toodab nüüd uues viskivabrikus kolme eri sorti n.ö klassikalist destillaati: esimene „Elegant“ nimeline on turvastamata, teine „Rökig“ on turbasuitsune (tegelikult turba ja kadaka suitsu kombinatsioon) ja kolmas on tugevalt turbane (turbasuse määr määratletakse destilleerimise käigus).

Mackmyra esimesed viskid villiti 2006-2007 vahemikus Preludium nime all. Esimene põhisortimendi viski villiti 2008. aastal nimega „The 1st Edition“. Sai isegi see pudel kunagi ammu (ilmselt 2009) ostetud ja mekkis üsna meeldivalt. Nüüdseks moodustavad Mackmyra põhisortimendi siinmaitstav Brukswhisky, Svensk Ek ja Svensk Rök. Ohtralt villitakse spetsiifilisi piiratud koguses viskisid. Nii on olemas Season ehk aastaaegade seeria (alates 2013 talvest igal aastal kaks viskit, mis saavad erilaadse järelviimistluse) ja Moment nimeline seeria (Rootsi loodusega seotud viski nimed ja valitud parimates vaatides küpsenud erilaadsed viskid, millest esimesed olid 2010. aasta detsembris Moment Medvind ja Moment  Urberg) ning veel erinevaid projektipõhiseid koostööviskisid (nt Motörhead, Skorpions, Sweden Rock) ja reisikaubanduse lettidele suunatud Expedition seeria viskid (nt ka Viking Line, Tallink Silja ja Eckerölinjen).

Siinmaitstav Mackmyra Brukswhisky toodi esimest korda turule 2010 aasta lõpus. Viski on suuresti põhinev „Elegant“ destillaadil ja on küpsenud peamiselt eks-burboon vaatides, kuid veidi on segatud sekka ka eks-šerri ja Rootsi tammest vaatides küpsenud viskisid. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Mackmyra Brukswhisky, 41,4% nc, ncf

Aroom: kerge. Teravili, kerge lillelisus. Lisaks ka heinasust ja puuviljasuhkurt. Puuviljadest leitav pirn ja õrn sidrun. Värskust annab münt. Veidi vett toob ka iirist.

Maitse: samuti kerge, puuviljasust ja suutundelt veidi õline. Rohune-ürdine, kadakamari ja tervikuna pigem vürtsikas, kui magus. Kadakamari tuleb maitsesse ilmselt sellest, et Mackmyra lisab linnaste suitsutamisel tulle kadakaoksi. Samas tuleb ürdisus ja õlisus kasutatud Rootsi tammest vaatidest. Huvitav ja omapärane kooslus.

Lõpp: keskmise pikkusega. Vürtsikas koos kerge pipraga. Viimasena õrn aniis.

Hinnang: C

Kerge ja lihtne viski, mis ei tekita erilist vaimustust ega ka vastumeelsust. Oma teatavas eripärasuses tugev keskmine. Vaatame kuidas maitsevad veidi erilaadsemad Moment seeria viskid Solsken ja Malström.