pühapäev, 25. september 2016

COMPASS BOX „Spice Tree“

Compass Box viskikompanii poolt toodi „Spice Tree“ nimeline segulinnaseviski turule esmakordselt 2005. aastal, kuid selle villimine tuli Šoti Viski Ühenduse (Scotch Whisky Association – SWA) korraldusel lõpetada. Põhjuseks asjaolu, et SWA leidis kasutatud küpsemistehnika (teisese küpsemise jaoks kasutatud tavapäraste mitu täitekorda läbinud viskivaatide sees kasutati kvaliteetseid värskest Prantsuse tammest laudu) olevat vastuolus Šoti viski valmistamiseks lubatuga. Uuenenud tehnikaga (sisemiste laudade asemel on vaatidele lisatud uuest Prantsuse tammest vaadiotsad) viski naases turule 2009. aasta septembris.

Compass Box poolt villitud segulinnaseviski „Spice Tree“ on juba varasemalt maitstud „Oak Cross“ viskile üsna sarnase ülesehitusega, kus samuti kokku segatud kolm kvaliteetset Highland linnaseviskit (peamiselt Clynelish, lisaks Teaninich ja Dailuaine), mis läbinud esmase umbkaudu kümneaastase küpsemise igaüks eraldi peamiselt esma- kuid ka teise täitekorra Ameerika tammest vaatides. Kokkusegatuna on siinne viski samuti läbinud teisese küpsemisperioodi selleks puhuks konstrueeritud Ameerika tammest vaatides, millele pandud värskest Prantsuse tammest vaadiotsad (heads). Võrreldes „Oak Cross“ viski jaoks kasutatud vaatidega on siin vaadiotsad aga oluliselt tugevama röstimisastmega ja järelküpsemine on neis unikaalsetes vaatides toimunud pikema aja jooksul (kaks aastat; võrreldes „Oak Cross“ viski 6-18 kuu pikkuse küpsemisega). Lisaks on viski kangus kolme protsendi võrra tugevam. Maitstav viski on villitud 2013. aasta augustis.


Compass Box „Spice Tree“, 46% nc, ncf

Aroom: rikkalik, üsna paks ja tugevalt vürtsine. Vanill. Tasakaalustajaks on veidi siirupiselt magus ja pehme puuviljasus.

Maitse: tammine ja üsna vürtsikas – muskaat, ingver, nelk, kardemon, koriander. Vanill ja kakao. Taustal puuviljasus ja tsitrused.

Lõpp: üsna pikk, vürtsid ja veidi musta pipart. Kergelt ka mõru, mis taandub tammiselt kuivaks.

Hinnang: B

Võrreldes „Oak Cross“ viskiga kannatab vähem veega lahjendamist. Liigne vesi muudab mõrudaks ja piprasemalt vürtsikaks. Kui aga lisada vaid paar tilka, muutub suutunne kreemisemaks ja veidi puuviljasemaks. Meeldiv viski, kuid isiklikult meeldis „Oak Cross“ mulle enam ning seda just puuviljasema ja värskema iseloomu tõttu. Siinne „Spice Tree“ on ehk veidi liiga tammine.