reede, 13. september 2024

DEANSTON 18 yo, Batch 3

Viskide maitsmisel on pikem paus sisse tulnud ning seda peamiselt septembri alguse ninakinnisuse tõttu. Kuid ka tööd on palju olnud, oli vaja üks artikkel valmis saada ning ka õppetöö käivitamine nõudis oma ajalise ressursi. Hea on nüüd selle järgselt ka nädal puhkust võtta ning vahemere soojades vetes lõõgastuda. Enne veel aga üks viski tutvustus.

Maitsmisele tuleb 18-aastane Deanston. Tegemist on juba 15.04.2015 villitud viskiga, mis kandis veel lisamärget Batch 3. Viski ise on esmalt põhiaja küpsenud hogshead vaatides (ilmselt siis teise või isegi kolmanda täitekorra omad) ning siis viidud järelküpsema esmatäite eks-burboon vaatidesse (ilmselt oli siis esmane küpsemine üsna nõrgukese mõju viskile andnud).



Deanston 18 yo, Batch 3, 2015 , 46,3% nc, ncf

Aroom: teraviljane ja magusalt karamelline koos taustalt esile tõusva magusa tammisusega. Vanillikreem, mesi, õunamoos, mis teevad üldmulje üsnagi magusaks. Sekka tuleb ka veidi lillelisust, mis omakorda selline värvi lahusti laadne. Klaasis pikemalt seistes üsnagi kreemine ja paks, kohati isegi siirupine, just linnasesiirup. Lisaks grillitud ananass. Veega lahjendades veidi värskem, kuna lisanduvad kerged tsitrused ja karamelline magusus taandub veidi.

Maitse: algus linnasesiirupine magusus ja toffee, mille võtab kiiresti üle magus-vürtsikas tamm. Kuivatatud ja pigem magusad ingverikuubikud, vanillikreem, mesisus. Suutundelt üsna täidlane. Veidi vett laseb tsitrustel esile tõusta, kuid siiski mitte piisaval määral, et linnaselist magusust asendada.

Lõpp: keskmise pikkusega. Tammine magus-vürtsikus, veidi kirbust, järelmekis toffee magusus. Ka siin on veega lahjendatult enam värskust; linnased koos kerge tsitrusega, isegi veidi münti.

Hinnang: C+

Iseenesest ju täitsa meeldiv ja hea, kuid siiski tervikuna mitte minu maitse jaoks (sellest ka hinnang). Kuidagi liiga turvaline ja selles mõttes veidi igav; lisaks võiks pimetestimisel vanuseks pigem pakkuda kuskile 12-15-aasta piiresse jääva. Aroom parim osa ning minu jaoks toimis veega lahjendatult paremini, mis võttis seda karamelli-toffe-vanilli magusust vähemaks.