kolmapäev, 22. veebruar 2023

GLENDRONACH 12 yo Original (2013)

GlenDronach on nüüdseks kindlalt selline Šoti ühelinnaseviski, mida endale enam täispudelina ei osta. Peale seda (2016), kui GlenDronach müüdi Brown Forman korporatsioonile ja viskisid hakkas valima ja vaatidest kokku segama Rachel Barrie, ei ole sellest viskivabrikust tulev enam huvi äratanud. Selle n.ö uue ajastu perioodil villitust sai ostetud vaid GlenDronach 15 (blogis 24.12.2019). Kõik olemasolevad selle viskivabriku viskid on mul pärit varasemast perioodist.  Seda ka siinmaitstav GlenDronach 12.

Kuna GlenDronach viskivabrik oli suletud ja tootmist ei toimunud 1996-14.05.2002, siis on paljud teatud ajavahemikul villitud GlenDronach viskid oluliselt vanemad, kui sildil märgitud vanus. Nii oli blogis (30.09.2021) juba tutvustatud GlenDronach 15 Revival, mis villitud 14.04.2015, tegelikult 18-19-aastane ja siinmaitstav GlenDronach 12 Original, mis villitud 08.04.2013, on siis sisu poolest tegelikult 17-18-aastane. Viski on kokku segatud Oloroso ja Pedro Ximénez (sildil vigane kirjapilt Pedro Ximinez) vaatides küpsenud viskidest.



GlenDronach 12 yo Original, 46,0% nc, ncf

Aroom: magus kreemine šerrisus; enam PX kui Oloroso suunaline. Rosinad, vanillipasta, karamelliseeritud suhkur, punaste marjade siirup. Paar tilka vett vabastab puuviljasuse; lisandub karamelliseeritud ja siirupised tsitrused ning mesisus.

Maitse: täidlane, ümar ja kreemine. Veidi tammist vürtsikust, kuid peamiselt ohtralt šerrist magusust. Rikkalik. Rosinad, kuivatatud viigimarjad. Veidi vett muudab suutundelt siirupisemaks ja maitsetelt puuviljasemaks. Veidi nüüd ka ürdisust (ürdiliköörine), mis oma särtsaka elemendiga tasakaalustab šerrist magusust.

Lõpp: üsnagi pikk. Kreemine, kuivatatud puuviljad, šerrine, siirupine, kergelt ürdine. Järelmekk ehk siiski veidi liiga magus.

Hinnang: B

Väga hea ja klassikalise šerrivaatides küpsenud Šoti linnaseviski iseloomu endas kandev. Suhteliselt madala kanguse tõttu ehk maitsed nii hästi ei kanna, kuid samas, ja seda üsna üllatuslikult, vähese vee lisamisel lisandub täidlust ja viski tegelik eakam ja rikkalikum sisu pääseb enam esile. Ilmselt on siin kokku segatud peamiselt väheaktiivsed ja ehk mitte kuigi kvaliteetsed vaadid ja neile siis juurde lisatud mõned aktiivsed rikkaliku maitsekooslust toovad kvaliteetsed vaadid.