September kuulub Loch Lomond viskidele. Esimeseks on 14-aastane, mida olen tegelikult juba näidisena proovinud (blogis 12.04.2024 ja kuna see oli Loch Lomondi viimane postitus, siis siinne on kohe sellele järgnev). Kuna see viski on kevadest alates ka Eestis saadaval, otsustasin selle nüüd põhjalikumalt ära proovida. Viski on esmalt küpsenud taastäidetud Ameerika tammest vaatides ning seejärel järelküpsenud värsketes Prantsuse tammest (Limousin oak) vaatides. Viski on villitud 5.02.2024.
Loch Lomond 14 yo, 46% ncf
Aroom: magusa ääristusega vürtsikas süda. Üsna täidlane, kuid samas pehme. Kreemiseid punaseid marju, õunasiidrine, selgelt kaneel. Tammeröst, mis veidi ehk meenutab kerget suitsusust, kuid suitsune see siiski ei ole. Klaasis seista lastes vanill ja piimaiiris ning sellega koos ka hilissügisese metsaaluse niiske lehekõdu. Veega tuleb värske-küpse puuviljasus. Ahjuõunad kaneeliga, veidi mentoolsust.
Maitse: kordub aroomis olnu. Esmatunne kreemine, misjärel selge tammine vürtsikus. Aroomiga võrreldes on siin Prantsuse tamm siiski selgemalt tuntav, kuid teiste maitsete üle siiski mitte üleliia domineerivana. Pihlakad, nelk, kardemon. Vesi teeb hea. Tammisus maheneb ja esile tõuseb värske puuviljasus. Nüüd selgemalt ka ahjuõunad, mis üle puistatud ohtra kaneeliga.
Lõpp: keskmise pikkusega. Kergelt mõrkjas vürtsikus, tammine, pihlakad, veidi ehk ka kookost.
Hinnang: B
Väga hea ja kindlasti mitte igav. Vürtsikuse poolest meenutab veidi uutes tammevaatides küpsenud Benromachi.