kolmapäev, 5. märts 2025

STRATHEARN Inaugural Release

Kui eelnevalt maitstud Ardnahoe oli pärit Hunter Laing omanduses viskivabrikust, siis siinmaitstav Strathearn viski on pärit sõltumatu villija Douglas Laing omanduses olevast viskivabrikust. Strathearn pole siiski Laingide poolt rajatud, vaid nad ostsid selle 2019. aastal. Viskivabrik rajati ise aga juba 2013 Tony Reeman-Clarki poolt, kes oli omajagu innovatiivse ja osaliselt ka Šoti viski ühenduse poolt seatud reegleid eirava lähenemisega viski valmistamisse. Nimelt eksperimenteeris ta muudest kui tammest valmistatud vaatide kasutamisega (nt kastan, kirss, mooruspuu). Samuti kasutati vanemaid ja nüüdseks viskitootmises suuresti mittekasutatud odrasorte, mis on oluliselt väiksema saagikusega, kuid rikkalikuma maitsega (Maris Otter).

Perthist vaid 10 km kaugusel asuv Strathearn on üsna väike viskivabrik, aastaseks tootmisvõimsuseks kõigest 60 000 liitrit. Praegused omanikud on jätkanud erinevate odrasortidega katsetamist ning destillaat valmib pika käärimisprotsessi (keskmiselt 144 tundi) tulemusel. Praegu toodetakse viskit üksnes turvastamata linnastest.

Siinmaitstav Strathearn on esimene laiemalt kättesaadavaks tehtud viski, mis villiti 2024. aasta kevadel. Kokku on see segatud 2/3 osas endiste omanike poolt valmistatud ja umbes 6-8-aastasest viskist ja 1/3 osas Laingi poolt toodetust. Viski jaoks kokkusegatud 32 vaati olid eks-burboon, eks-šerri ja värsked (virgin oak) vaadid. Kokku villiti seda viskit 10,000 pudelit. Maitstav on pärit 4cl näidisest.



Strathearn Inaugural Release, 50,0% nc, ncf

Aroom: kerge, kuid mitte nõrk. Linnased, õunakoored, kreemine vanill, küpsised, värske sai, veidi pärmisust. Ninatundelt üsna paks, tänu tuntavale linnasusele ja ka metsaõite meele. Klaasis seista lastes tuleb šerrivaatide mõju esile kuivatatud puuviljade (aprikoos) kujul, värsked tammevaadid annavad veidi ka tammist vürtsikust.

Maitse: kreemine, isegi ehk veidi võine suutundelt, samas värske ja kergelt vürtsikas. Ka siin on värske sai ning segu kus kokku segatud õun, rabarber ja ingver. Veega veidi lahjendades ümaram ja veelgi kreemisem, kus endiselt ka kuivatatud puuviljad.

Lõpp: keskmise pikkusega. Siin tuleb viski suhteline noorus esile ja ka värske tammevaadi mõju on siin enam tunda. Seda koos mõningase piirituselise kirbusega järelmekis.

Hinnang: B

Samuti väga hea, kuigi ehk mitte päris minu maitsele. Kvaliteet on aga kõrge ning tahaks tõesti uskuda, et Maris Otter odral on oma tugev osa selles, et lõpptulemuseks on maitsetelt täidlane ja üsna rikkalik tervik. Kuna sarnaselt Ardnahoe viskile on ka selle viski hind arvestades selle noorust üsna krõbe, piirdun ka selle viski puhul näidise äramaitsmisega.